12 Nisan 2017 12:43

'Üretim artmadan et fiyatları düşmez'

Etin fiyatı her geçen gün cep yakarken üretici de satıcı da 'Hayvan üretimimizi arttırmadıkça et fiyatının düşmesi mümkün değil' diyor. 

Paylaş

Üretimden çok ithalatla karşılanmaya çalışılan etin fiyatı her geçen gün cep yakıyor. Üreticisi de satıcısı da “Hayvan üretimimizi arttırmadıkça et fiyatının düşmesi mümkün değildir” diyor. 

Yerel üretici desteklenmeden ithalatla et ihtiyacının karşılanmaya çalışıldığı Türkiye’de et fiyatları her geçen gün artıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et fiyatlarının artışına gerekçe olarak spekülatörleri gösterse de, dünyada hayvancılığın tarım içerisindeki payı yüzde 70’ler dolayında iken Türkiye’de bu oran yüzde 25’lerde kalıyor.

ÜRETİCİYE DESTEK VERİLMELİ

Türkiye’de meracılığa önem verilmediği için hayvancılığın gelişmediğini belirten Adana Veteriner Hekimler Oda Başkanı Nihat Köse, üreticilerin köyde yaşamaya devam edebilmesi için mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurguladı. 20 yıl önce hayvan ihracat eden ülkenin şu anda hayvan ithalat eder duruma geldiğini söyleyen Köse, şu anda ülkede büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta sıkıntı yaşandığını dile getirdi. 

Köse, hayvancılık politikalarının günlük değil uzun süreli yapılması gerektiğini kaydetti. Hayvancılık girdilerinin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Köse, üreticilerin para kazanmaması nedeniyle hayvanlarını satıp şehirlere yerleştiklerine belirtti. Köşe, “Üreticiyi küstürürseniz, siz et üretemeyecek duruma gelirsiniz. Onun için üreticilerin kazanacağı duruma getirilmesi gerekir. Hayvan üretimimizi arttırmadıkça et fiyatının düşmesi mümkün değildir” dedi.

HERKES DERTLİ

Adana Kasaplar Çarşısını gezdiğimizde hem yurttaşlar hem de kasaplar et fiyatlarından dertli. Hayvan azlığından yakınan kasaplar, fiyatların gün geçtikçe artacağını bu nedenle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının önlem almasını istedi. Yurttaşlar ise alıp başını giden et fiyatlarında dert yanarak, evlerine et götürmediklerini anlattı. Saman fiyatlarının ve KDV oranının yüksek olmasından yakınan Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, dişi hayvan kesimlerinin önlenmesi durumunda 5 yıl içerisinde hayvan açığının kapatılacağını söyledi. 

ESNAF ZOR DURUMDA

Kemikli etin kilosunun 40 TL, kemiksiz etin ise 45 TL olduğunu aktaran Yağmur, ithalat olmaması halinde yılbaşına kadar etin kilosunun 60 TL’yi geçeceğini belirtti. 

Hayvan kesiminin az olması nedeniyle şırdancı esnafının ciddi anlamda zor günler yaşadığını aktaran Yağmur, “Şırdancılar şu anda şırdan bulamıyor. 40’a yakın esnaf şırdan bulamadığı için kapattı” dedi. Bu durumun kokoreç, ciğer ve işkembede yaşanacağını aktaran Yağmur, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını önlem alması için göreve çağırdı.
Kasaplar Çarşısı önünde şırdan satan Şırdancı İbo, son bir aydır şırdan bulmada zorluk yaşadıklarını ve bazı şırdancıların tezgahlarını kaldırdığını aktardı. Bir adet şırdanın 6 TL’ye sattığını söyleyen İbo, yetkililerin küçükbaş hayvan sorununu çözmesini aksi takdirde ise kendilerini zor günler beklediğini anlattı. 

Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, müdahalelerin kasaplara değil, üreticilere zarar verdiğini söyledi. Üreticinin maliyetine dikkat çeken Kırlıoğlu, “Maliyetler yüksek, yükselişin önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. Karkas ette kiloda 25 lira çok pahalı bir rakam değil. Bizim maliyetlerimiz yüksek. Hükümet mazotun yarısını destekleyecekti ama şimdi 2018’de destek verilecek diyorlar. Bizim en büyük maliyetimiz akaryakıt. Yemin yüzde 60-70’i yurt dışından dolarla geliyor. Girdi fiyatları yüksek olduğu için maliyetin düşeceğini zannetmiyorum. Bu zamana kadar yurt dışından pompalayarak işi geçiştiriyorlardı. Dolar ve avro da yüksek olduğu için önüne geçileceğini düşünmüyorum. Fiyatları üreticiler düşürse bile marketlerde ve kasaplarda düşmüyor. Bu yıllarca böyle oldu. Üretici 22 liraya düşürse bile önemli olan vitrin fiyatının düşmesidir. Geçmiş dönemlerde hükümetin müdahalelerinde her zaman üretici zarar gördü, üretici fiyatları düştü. Kasap fiyatları düşmedi. Yemde KDV düşürüldü, hemen yem fiyatları yükseltildi. Üreticiye bir katkısı olmadı. Maliyetler düşürülürse ve dişi hayvan kesimi azaltılırsa hayvan varlığımız artabilir ve ülkemiz et yönünden açığı kapatır” diye konuştu. (Adana/DİHABER)


‘MALİYETLER AZALTILMALI KUZU AZALDI, FİYATLARI ARTTI’

Piyasada kuzunun azaldığını söyleyen Kırlıoğlu, çobanların mesleği terk ettiğini dile getirdi. Kırlıoğlu, “Kuzumuz azaldı. Maliyetler yüksek, üretim kolay değil. Çobanlar mesleği terk ediyor. Koyun yetiştiriciliği zor bir sektör. İnsanlar sektörden çıkıyor” dedi.

Üreticinin dana etinin kilosunu 24-25 liradan sattığını kaydeden Kırlıoğlu, kuzu etinin de 32 liradan satıldığını söyledi. Kırlıoğlu, kasaplarda ise kuşbaşı dananın 43 lira, kuzu kemikli etin 43 lira, kuzu kuşbaşı kemiksiz etin 58 lira, dana bonfilenin 70 liradan satıldığını kaydetti. (Manisa/DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar mağduruna 7 yıldır muayene eziyeti

SONRAKİ HABER

Uzlaşma yok baskı ve tutuklama var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa