13 Nisan 2017 00:22

Futbolcu kadınlar tiyatro sahnesinde

Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı, Sevgi Soysal’ın Tante Rosa isimli eserini sahneledi.

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
Eda AKTAŞ
İzmir

Futbol dünyasının erkek egemen kültürüne, hem spora bakışları, hem de sessiz sakin gerçekleştirdikleri başarılarıyla karşı duran Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı, bir ilki gerçekleştirerek sanatla sporu buluşturdu. 

TFF Kadınlar 1. Lig ekiplerinden, üst üste 4 kez şampiyon olan Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı oyuncuları, belediyenin desteğiyle gerçekleştirilen bir proje kapsamında yeşil sahalar yerine tiyatro sahnesinde görev aldı. Tiyatro Nienor ve Duvara Karşı Tiyatro Topluluğunun desteğiyle, Sevgi Soysal’ın Tante Rosa isimli eserini tiyatroya uyarlayan futbolcular, önceki gün Güzelyalı Kültür Merkezi Nâzım Hikmet Sahnesinde perde dedi. 

Erkeklerin egemen olduğu en bilindik alanların birinde defalarca şampiyon olan futbolcu kadınların, ataerkil düzenin kendisine dayattığı rolleri reddederek, sayısız yenilgiye uğramasına rağmen, mücadelesinden vazgeçmeyen Tante Rosa’yı sahnelemeleri, hem kendi gerçeklikleri hem de kadına verdikleri mesaj açısından izlenmeye değerdi. Tante Rosa bir ömür boyu sevgiyi arayıp bulamayan, çoğu kadının kurtuluş yolunu bulamadığı toplumsal zorunluluklardan sıyrılma cesaretini göstererek giriştiği özgürleşme mücadelesinde bir başına hayatının sonuna kadar hayal kırıklığı içinde yaşamak zorunda bir kadın.

Büyük beğeni toplayan oyun çıkışı, futbolcuları oyuna hazırlayan Tiyatro Nienor’dan Ebru Sagay ve oyuncularla röportaj yaptık. İlk defa tiyatro ve sporu buluşturan bir çalışma yaptıklarını ifade eden Tiyatrocu Ebru Sagay, “Yoğun bir programları var. Okul, antrenman derken bir aylık süreçte okuma tiyatrosu şeklinde yapabildik. Ama jestleri, mimikleri ve ses kullanımları çok iyiydi. Umarım tekrar bir oyun yaparız” dedi. Tante Rosa’yı sergilemeyi neden seçtiklerini anlatan Sagay, “İçlerindeki kadınlık halinden çok etkilendim. Erkeklerin hakim olduğunu düşündüğü bir alanda bu kadınlar ‘Hayır biz varız’ dediler ve şampiyonluğa gidiyorlar. Hem kadın olmanın verdiği güç var, hem de belli kuralları olan bir şeyde kendilerini ifade etmek için ekstra çaba ve emek harcıyorlar. Aynı Tante Raso veya biz bütün kadınlar olduğumuz gibi. Yani toplumdaki ötekileşmeyi onlarda maçlarda yaşıyorlar. Bunlara dikkat çekmek, bunlarla mücadele etmek, her şeyden önce örnek olmak için Tante Raso doğru bir seçimdi. Toplumun üzerine giydirdiklerini giymeyen bir kadındı Tante Rosa, bu kadınlarda futbol oynayarak bunu yapıyor” şeklinde konuştu. 

‘KADINLARIN FUTBOL VE SANATLA İLGİLENEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİK’

Konak Belediyesi Kadın Futbol Takımı Oyuncusu Cansu Yağ, “Belediye Başkanımız Sema Pektaş böyle bir projeden söz etti ve bizimde yer almamızı istedi. Biz de sanat ve sporu birleştirmek adına projede yer aldık” dedi. Ülkede kadınların futbol oynamasının zorluğundan söz eden Yağ, “Seçtiğimiz oyunla birlikte aslında kadınların da erkekler kadar futbol oynayabildiğini, sanatla uğraşabildiğini, kısacası eşit olabildiğimizi göstermek istedik” diye konuştu.  

Oyunda rol alan futbol takımı sağlıkçısı olan Figen Eskier ise, kısa bir süre içinde hazırlandıklarını dile getirerek,”Sahneye ilk defa çıktık. Sahayla sahne çok farklıymış. Heyecanlıydık ama bizim için güzel bir deneyim oldu” dedi. Kadınların kitap okumasının önemli olduğunu ifade eden Eskier, bütün kadınların Tante Rosa ve kadınları anlatan kitapları okuması gerektiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

16 Nisan ‘imtihanına’ bilinçli bir hazırlık

SONRAKİ HABER

Çukurova Üniversitesi'nde ‘hayır’ eğilimi yüksek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa