Tugay Bek’e şimdi de avukatlık yasağı
İsimsiz bir ihbar hakkında 'terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla dava açılan Avukat Tugay Bek'in iki müvekkilinin avukatlığını yapması yasaklandı.
Volkan PEKAL
Adana
İsimsiz bir ihbar üzerinden hakkında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla dava açılan Avukat Tugay Bek'e, benzer suçlamayla yargılanan iki müvekkilinin avukatlığını yapması mahkeme kararıyla yasaklandı.
Beşiktaş’ta 30’u polis 38 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İntikam alacağız” sözleri üzerine birçok kentte emek ve demokrasi güçleri ile Kürt siyasetçilere operasyonlar yapılmıştı. Adana’da da aralarında Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek ile HDP İl Eş Başkanlarının bulunduğu 26 kişi isimsiz bir ihbar dayanak yapılarak gözaltına alınmıştı. Pek çok insan hakkı davasında avukatlık yapan Tugay Bek, gözaltında onlarca polis tarafından darp edilmişti. Bek, ve 16 kişi hakkında daha sonra “terör örgütü üyeliği ve propagandası” dava açılmıştı. Davanın görüldüğü Adana 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, CMK’nin 151’inci maddesinin 3’üncü fıkrasına dayanarak Bek’in, benzer suçlamayla iki ayrı davada yargılanan müvekkillerini savunması yasaklandı.
‘HERŞEY TUTANAK ALTINDA KİMİN İFADESİNİ DEĞİŞTİRMİŞİM’
Mahkemenin kararını Evrensel’e değerlendiren Bek, dosyada isimsiz bir ihbar dışında hiçbir delil olmadığını halde mahkemenin iddianameyi kabul ederek dava açtığını söyledi. Bek, “Mahkemenin böyle bir iddianameyi reddetmemesi ve dahası bu şekilde bir kısıtlama kararı verilmesi kabul edilemez. Hem mesleğimizi yapmamızı engelliyor hem de müvekkillerimiz yönünden de bir mağduriyete neden oluyor” dedi.
Müdafiliğinin yasaklanmasını talep eden 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi savcısının gerekçe olarak “Sanıklarla cezaevinde görüşerek ifadelerini değiştirmek” iddiasını öne sürdüğünü dile getiren Bek, iki müvekkilinin de emniyet, savcılık ve mahkeme ifadelerinin aynı olduğunu ayrıca OHAL nedeniyle cezaevlerindeki avukat, müvekkil görüşmelerinin ve konuşmaların hem kayda alındığını hem de tutanak tutulduğuna dikkat çekti.
Bek, savcının talebi sonrası mahkemenin böyle bir karar vermesini “İyi niyetle olmadığı gibi hukuka da aykırı” diye yorumladı. Bek, “Dosyalarımızın yoğunluklu kısmı benzer özellikler taşıyor. Bu karar dosyalarımın büyük bölümüne giremeyeceğim anlamına geldiği için bu benim açımdan bir nevi ihraçtır” dedi.
Karara itiraz ettiklerini dile getiren Bek, itirazlar kabul edilmezse AYM ve AİHM’e de taşıyacaklarını ifade etti.