26 Haziran 2012 12:35

Kürtaj yasağı ölüm fermanı

BDP Kadın Meclisinin öncülüğünde Sosyalist Enternasyonal Kadınlar İstanbul Bölge Toplantısı, “Kadınlar sorunları diyalog ve tartışma yoluyla çözüyor” başlığıyla Taksim Hill Otel’de 26 ülkeden kadınların katılımıyla yapıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde çatışmalı süreçlerin kad

Kürtaj yasağı ölüm fermanı
Paylaş
Nagihan Akarsel

BDP Kadın Meclisinin öncülüğünde Sosyalist Enternasyonal Kadınlar İstanbul Bölge Toplantısı, “Kadınlar sorunları diyalog ve tartışma yoluyla çözüyor” başlığıyla Taksim Hill Otel’de 26 ülkeden kadınların katılımıyla yapıldı. Toplantının sonuç bildirgesinde çatışmalı süreçlerin kadınlar tarafından sonlandırılması yönünde ve Türkiye’deki çatışmanın da diyalog ve müzakere yöntemiyle sonlandırılması konusunda kadınlar, hemfikir olduklarını beyan etti. Kadınlar, Türkiye’de son dönemlere damgasını vuran kürtaj tartışmaları, kendi ülkelerindeki kürtajın yasal durumu ve çatışmalı ortamda kadınların rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sosyalist Enternasyonal Kadınlar (SIW) Başkanı Pia Locatelli, Türkiye’de çok tehlikeli bir sürecin yaşandığını altını çizerek kürtaja ilişkin yapılan tartışmaların da çok geri olduğunu ifade etti. Locatelli, kürtaj hakkının kadınların elinden alınmasının ölüm kararı olduğunu ifade ederek, “Bu girişim muhafazakar fundamentalist toplum amacı güderek, laik kültürü zarara uğratıyor” dedi. Locatelli, Sosyalist Enternasyonale üye olan tüm bölgesel, ulusal, uluslararası kurumları AB ve özellikle sosyalist, sosyal demokrat ülkeler ve sosyalist enternasyonal üyeleri, bu yasağa karşı kesin bir duruş almaya davet ettiklerini hatırlattı.

GÜNDE 600 KADIN YASA DIŞI KÜRTAJ OLUYOR

Fas’tan Khadija Qariani de, Fas’ta Muhalefet Partisi olarak Sosyalist Enternasyonalin kalıcı üyesi olduklarını ifade ederek gelecek dönem Sosyalist Enternasyonal Kadınlar adaylarının da olduğunu belirtti. Qariani, Fas’taki kadın örgütleri olarak kendilerinin de mücadele verdiğini belirtti. Kürtajın yasak olduğu ve her gün 600 kadının yasa dışı yollardan kürtaj yaptırdığını ve 10 kadından birinin operasyon sırasında hayatını kaybettiğini ifade eden Qariani, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Fas’ta anne ölümlerinin yüzde 13’ü yasa dışı kürtajdan kaynaklanıyor. Yasalara göre kürtaj yaptıran anne 2 yıl hapisle cezalandırılırken, doktor ise hastanın ölmesi durumunda 20 yıla çarptırılıyor” diyerek buna karşı mücadele ettiklerini ifade etti.

BATI SAHARA’DA KADIN HAKLARI YOK

Batı Sahara’dan Fatma Mehdi de ülkesinde kadınların yaşamına dair bilgiler verdi. Ülkenin Birleşmiş Milletler’in 1975 ve sonraki yıllarda aldığı kararlar çerçevesinde bağımsızlığını kazanması öngörülen ve bunun sağlanmasını uluslararası toplumun sorumluluğu olarak gören bir hukuki statüye sahip olduğunu kaydetti. Fakat Batı Sahara’nın bağımsızlığının uluslararası toplumca kabulünün Fas’ın engellemeleri sonucu hep geciktirildiğini belirten Mehdi, kadınların bu belirsiz ortamın içinde sadece ayakta kalmak için çalıştığını kaydetti. Kürtaj ve sezaryenli doğum başta olmak üzere kadınların seçme ve seçilme hakkının da olmadığını ifade eden Mehdi, “Biz kendi ülkemiz başta olmak üzere bütün ezilen ülkelerde barışın olmasını istiyoruz. Barış ortamı kadın hakları içinde en ideal ortamdır” dedi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Her an sokak ortasında işkence görebilirsiniz!

SONRAKİ HABER

Suriye sınırında askeri sevkiyat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa