Dersler sokağa taşındı, şimdi de belgesel oluyor
Vedat Aydemir, hocalarına destek olmak için Kadıköy’de 'Sokak Akademisi Festivali' düzenleyen Melike Tekin ve Ataberk Öğe ile konuştu.
Vedat AYDEMİR
İstanbul
Barış Bildirisi’ne imza attıkları gerekçesiyle ihraç edilen akademisyenlere destek amacıyla Kadıköy Sokak Akademisi Festivali düzenlendi. Festivalde, ihraç edilen akademisyenler atölye dersleri yaparken akademisyenlere destek amacıyla ünlü tiyatrocular da konser verdi. Hocalarına destek olmak için Kadıköy’de “Sokak Akademisi Festivali” düzenleyen henüz ikisi de birincisi sınıf öğrencisi olan Yeditepe Üniversitesi öğrencisi Melike Tekin ve Okan Üniversitesi öğrencisi Ataberk Öğe ile konuştuk. Sokak Akademisi Festivali’nin belgesel çalışmalarına başladıklarından söz ettiler.
‘473 ÖĞRENCİYE ULAŞTIK’
Atölyeler ne zaman başladı? Hangi hocalar ile hangi atölyeler yapıldı? Katılım nasıl?
Melike Tekin: Atölyelelerimize 9 Nisan’da konserle başladık. Daha sonra 10-14 Nisan arasında atölyelerimizi düzenledik. 10 Nisan’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) hocalarından Tülin Sağlam, Beliz Güçbilmez ve Elif Çongur ile atölye gerçekleştirdik. 11 Nisan’da Uraz Aydın, Emre Tansu Keten ve Emre Zeytinoğlu ile 12 Nisan’da Güray Dinçol ve Yeşim Girgin ile 13 Nisan’da İsmet Akça ve Tül Akbal Süalp ile 14 Nisan’da ise Didem Dayı ve Ceren Akçabay ile atölyeler gerçekleştirdik. Toplamda 473 öğrenciye ulaştık.
Konser fikri nasıl doğdu? Kimler katkı sundu?Biraz anlatır mısınız?
Ataberk Öğe: 13 Şubat’ta 29 Konservatuar ve Güzel Sanatlar Tiyatro Bölümü’nden öğrenciler olarak tüm Türkiye’de ortak bildiri ile ortak bir eylem düzenledik. Aslında o gün “hadi bir çay içmeye gidelim” deyip bir araya gelmiştik ve çok fazla bilgi, deneyim aktarmak isteyen arkadaş vardı. Bunu foruma döktük ve 100 öğrenci üç saat boyunca bir forum gerçekleştirdik. Kolektif bir iş oldu ve herkesin fikrinden bir festival çıkmış oldu. Önce atölye çıktı. Sonra “Nasıl maddi destek sağlayabiliriz” derken konser aklımıza geldi. Alican Yücesoy, Barış Atay, Burçak Çöllü, Deniz Celiloğlu, Engin Alkan, Erol Ozan Ayhan, Funda Eryiğit, Pınar Yıldırım, Serkan Keskin, Yiğit Sertdemir ve Aslı Atalay gibi isimler vardı. Bu isimlerle beraber 9 Nisan’da Kadıköy Sahne’de 234 kişilik bir konser düzenledik.
FESTİVAL BELGESEL OLACAK
Festival hakkında yapacağınız belgeselsen söz eder misiniz?
Ataberk Öğe: Festival için bir belgesel çekiyoruz. Bugünden itibaren konserden atölyelere kadar bize katkı sağlayan tüm sanatçılarımızla röportajlar yapıyoruz. İhraç edilen akademisyenlerimizle röportajlar yapıyoruz. Derslere katılan arkadaşlarımızla röportajlar yapıyoruz. Bu belgeseli sosyal medyada paylaşacağız. Bu iş ileride bir filme dönüşür mü? Bilmiyoruz ama dönüşmesini istiyoruz. Daha profesyonel bir ekipman ve ekiple ne yapabiliriz, onu konuşacağız belgesel ekibimizle. Aslında, festivali yaptıktan sonra bunun daha çok ses getirmesini istediğimiz için belgeselini çekiyoruz. Festivalimize katılamayan ya da duymayan kişilerin de bilgisi olsun diye bu belgeseli yapıyoruz.
Festivalden geri dönüşler nasıldı?
Ataberk Öğe: Hocaların arayıp bize teşekkür etmesi bizi çok mutlu ediyor. Hiç tanımadığımız hocalar bile bizi arayıp teşekkür ediyor. Derse katılan arkadaşlarımız da teşekkürlerini iletiyorlar.
Melike Tekin: Onun dışında hiç tanımadığımız hocalarımızla ders yapma fırsatı yakalamış olduk. Bu bizim için ve diğer arkadaşlarımız için büyük şans oldu. Eylem, DTCF hocaları için başlamıştı, bizim Ankara’ya gidip onların dersine katılma şansımız hiç olmamıştı. Biz onlarla tanıştık, diğer hocalarımızla tanıştık. Bu anlamda çok güzel dönüşler alıyoruz insanlardan.