‘YSK parlamentonun yetkilerini gasbetti’
Doç. Dr. Kerem Altıparmak, YSK’nin referandumdaki mühürsüz pusula ve zarflara ilişkin verdiği kararı Evrensel'e değerlendirdi.
Tamer Arda ERŞİN
Ankara
YSK’nin referandumdaki mühürsüz pusula ve zarflara ilişkin verdiği kararı değerlendiren Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “YSK açıkça yasa hükümlerini yok saydı ve değiştirdi. Parlamentonun yetkilerini gasbetti” dedi. “Madem kurala uyulmayacaktı bu kural neden konuldu?” diye soran Altıparmak, YSK’nin kararını “Seçmenin iradesinin yansımasına sandık kurulu engel olamaz” sözleri ile savunmasını da eleştirerek “Kusur idareninse o zaman seçim yenilenmeli, kusur ortadan kaldırılmalı” yorumunda bulundu.
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) “Sandık kurulu mührü taşımayan pusula ve zarflar dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılacak” kararını Evrensel'e değerlendiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “YSK geçerli saydığı oylar yasada açıkça yazan oy niteliğini taşımıyor. YSK bu kararıyla yasa hükümlerine uymuyor ve yasa hükümlerini değiştiriyor, parlamentonun yetkisini gasbediyor. Mesela ben dün bir olaya şahit oldum ‘hayır’ olarak mühürlenmiş bir oy ortadan yırtılmıştı geçersiz sayıldı. YSK’nin kararına göre bu oyun da geçerli sayılması gerek. Madem kurala uyulmayacak kural koymaya gerek yok” dedi.
YSK’nin “Vatandaş görevini yapmış, sandık kurullarının hatası nedeniyle geçersiz sayılamaz” açıklamasına da değinen Altıparmak, “Peki bu kararla parsahteciliği nasıl önleyeceksiniz? YSK kararıyla vatandaşın oy kullanmak hakkını gözetiyor ancak diğer taraftan sahte oylar çıkarsa ne olacak? Bütün hata idarede olabilir fakat yasada hükümler açıkça yazıyor. Bu oylar geçersizdir” dedi.
‘KUSUR İDARENİNSE SEÇİM YENİLENMELİ’
Bu görüşünü bir örnekle açıklayan Altıparmak, “Dava açtırmak için avukatı tuttunuz, vekaletinizi ve parasını verdiniz. Ancak avukat açması gereken sürede davayı açmadı. Siz gidip mahkemeye ‘Ben avukata parasını vermiştim o davayı gereken sürede açmamış’ diyebilir misiniz? Maalesef Türkiye’de işler böyle olmuyor. Diğer taraftan kusur idareninse o zaman seçim yenilenmeli kusur ortadan kaldırılmalı” diye vurguladı. Siyasi partilerin referanduma ilişkin yapabileceği itirazları da açıklayan Altıparmak, “YSK’nin kararı kesin hüküm olarak yer alıyor. Anayasa Mahkemesine karar götürülemiyor, mahkemenin içtihadı var. AİHM’ye götürmeye kalksalar, AHİM sadece genel seçimler hakkında karar veriyor, referanduma bakmıyor. Sadece İnsan Hakları Komitesine götürebilirler. Tabii ki Türkiye komitenin kararını ne kadar tanır bu tartışmalı” dedi.
Evrensel'i Takip Et