ABD gazetesinde Venezuela’da darbe olacak iddiası
Washington Post’ta, Venezuela Devlet Başkanı Maduro erken seçime gitmeyi kabul etmezse bir grup generalin darbe yapabileceği iddia edildi.
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta, sağ muhalefetin sokak şiddetini kışkırttığı Venezuela’daki gelişmeleri ele bir yazıda, Devlet Başkanı Maduro erken seçime gitmeyi kabul etmezse “bir grup yurtsever generalin düzeni yeniden sağlamak için onu devirebileceği” iddia edildi.
“Venezuela ve Amerikan liderliğindeki tutulma” başlıklı ve Jackson Diehl imzalı dün yayınlanan yazıda, Venezuela sokaklarındaki şiddet “Geçtiğimiz hafta Karakas bir kez daha devrimin kıyısındaki bir başkenti gibi görünüyordu” sözleriyle “devrim” olarak nitelendirilirken, “Bir kez daha gözlemciler Maduro’nun iktidardaki günlerinin sayılı olduğunu, ya muhalefetin seçim önerisini kabul etmek zorunda kalacağını ya da bir grup yurtsever general düzeni yeniden sağlamak adına -belki de bu kez haklı olacaklar- onu yerinden edeceğini öngörüyorlar” ifadelerini kullanarak Venezuela’da “ya seçim ya darbe” olacak imasında bulundu.
Yazı boyunca “diktatörlük” olarak nitelendirdiği Venezuela yönetimine hakaretlerde bulunan ve “boynuna kadar uyuşturucu ticaretine batmış olduğu gibi” mesnetsiz iddiaları rahatlıkla yazabilen Diehl’in, Maduro için iktidarı bırakmanın “Hapse girmek” anlamına geleceğini yazması da dikkat çekti.
LATİN AMERİKA’NIN DEMOKRASİ AŞIĞI ABD!
“Venezuela aynı zamanda Amerikan liderliğindeki tutulmanın da öyküsünü anlatıyor. En azından son 100 yıldır ABD’nin batı yarıkürede herhangi bir devletin iflasına izin vermeme kararlılığı konusundaki uluslararası bir görevi olduğu konsepti başarısız oldu” diyen Diehl,
ABD’nin bu görevi kimi zaman “çirkin ve yanlış yönlendirilmiş emperyalist motivasyonla” askeri darbeleri desteklemek şeklinde, son yıllarda ise “ekonomik ve askeri kozunu kullanarak demokratik değişime zorlamakla” yaptığını ileri sürdü. Yazar, ‘demokratik değişim’ örneği olarak 1980’lerde Salvador ve Nikaragua’ya ABD müdahalesini ve “düşen demokrasiyi kurtarma” hamlesi olarak nitelendirdiği 2000’den sonra Kolombiya’ya yönelik müdahaleyi örnek gösterdi.
‘HALK ABD’NİN ÜLKEYİ KURTARMASINI BEKLEDİ’
Venezuelaların ise Washington yönetiminden “1998’den sonra Chavez’in yarattığı sahte sosyalist karışıklık”a müdahale etmesi “yarı beklentisi” içinde olduğunu ileri süren Washington Post yazarı, “Bugüne kadar Maduro durmaksızın ABD işgalinin eli kulağında olduğunu iddia etti. Fakat gerçek olan tam tersiydi. Üç yönetim boyunca –hâlâ oluşmakta olan Trump yönetimini de sayarsanız dört- ABD politikası, Venezuela’ya en küçük müdahaleden kaçınmak oldu” diyen Diehl, bu durumun “Chavezciler”e hizmet ettiğini ve ABD’yi başarısız gösterdiklerini ileri sürdü.
“ABD, Venezuelalıları ekonomik ve siyasi felaketten korumak için hiçbir şey yapmadı” diyerek “ekonomik yaptırım dahi” uygulanmamasını eleştiren Washington Post yazarı, diplomatik baskı da yapılmadığını iddia etti.
Diehl, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) Venezuela’ya yönelik siyasi baskısını ise övdü ancak “Bu yeterli değil” dedi. Venezuela’nın sağcı iktitidarlarına özlemini dile getirmekte beis görmeyen Diehl, yazısını, “Bir zamanlar ABD’nin yakın demokratik müttefiki ve Latin Amerika’nın en zengini olan ülke, eski süpergüç gözünü kaçırırken, yıllarca daha şiddet ve açlığa mahkum ediliyor” diyerek bir anlamda ABD müdahalesi çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)
Kaynak: Washington Post