20 Nisan 2017 18:56

“1 Mayıs’ta meydanlarda olacağız"

Çağıl ADIGÜZEL
Halil YARGI
Kocaeli Üniversitesi

TMMOB Öğrenci Komisyonu olarak hedefleriniz neler? Yakın dönem planlarınız var mı?

Bizler mühendislik öğrencileri olarak aldığımız eğitimi başta içinde bulunduğumuz toplum olmak üzere tüm insanlığın ve doğanın özgürleşmesi için kullanmak isteyen, emekçi halkın tarihsel ve toplumsal kurtuluş öğreti ve mücadelesinin bir parçası olma çabası içinde olan insanlarız. İçinde yer aldığımız TMMOB’a bağlı odalarda ve toplumsal mücadelenin bütün alanlarında bu doğrultuda tarafız. Bazı kulüplerin aksine mühendisliğin sadece kariyerizmle eşleşmediğini, çevreye duyarlı, kendi sorunlarının bilincinde, bunlara çözüm üreten bireyler olduğunu anlatmak istiyoruz. Oturup birlikte gündemi, fakülte sorunlarını, eğitimin niteliğini ya da nasıl olması gerektiğini tartışıyoruz. Bunun yanında üst ve alt dönemler arasında bir ağ kuruyoruz. Mayıs ayı içerisinde mühendislik günleri düzenlemeyi planlıyoruz. Çağırdığımız konuklar ile mühendislik sorunlarını, iş güvenliği ve sağlığında Türkiye’nin durumunu ve Türkiye’nin enerji politikalarını incelediğimiz, tartıştığımız bir etkinlik olacak bu.

Türkiye’de emeğin ve emek mücadelesi veren herkesin değersizleştiği bir dönemde, emeğin kutsallığının farkında olan geleceğin mimar ve mühendisleri olarak işimizin, aşımızın mücadelesini daha aktif bir şekilde verebilmek ve vereceğimiz bu mücadeleye daha çok insanı dahil edebilme çabasını nesnel, gözle görülür bir kılıfa giydirmek istiyoruz.

İŞSİZLİK ARTIYOR, ÜCRETLER DÜŞÜYOR

Mühendislik öğrencileri fakültede nasıl sorunlarla karşılaşıyor?

Her ile bir üniversite söylemiyle başlayan süreç eğitimin niteliksiz ve yetersiz kalmasına sebep oldu. Üniversitelere giden, mezun olan bireylerin sayısını arttırırken bu artış doğrultusunda istihdam sağlanmadığı için gençlik işsizlik ile karşı karşıya. Bölümlerin çok mezun vermesi rekabeti arttırmakta ve bireyleri hakkettiklerinden düşük ücretle çalışmak durumunda bırakıyor.

Alınan eğitim yetersiz. Mezun olduğumuzda işi sıfırdan öğrenecek gözüyle bakılıyor. Mezun olan çoğu kişiden duyduğumuz şu: “Okulda öğrendiklerin bir şeye yaramayacak”. Öğrenci de doğal olarak düşünüyor ben neyin eğitimini aldım o zaman. Böyle bir durumun ortaya çıkmasının önemli bir sebebi teori kısmına daha fazla ağırlık verilmesi öğrencileri aktif olarak uygulamaya katamamak büyük bir sorun. Mühendislik ve mimarlığın en önemli unsuru uygulamadır maalesef ki Türkiye'de böyle bir eğitimin alt yapısı bulunmamakta. Kısaca verilen eğitim hasarlı ve tamir edilmeyi bekliyor.

SERMAYENİN ÇIKARLARI DOĞRULTUSUNDA ŞEKİLLENMEYEN, BİLİMSEL EĞİTİM

Bu durumun sizce çözümü nedir?

Çözüm eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması ve mühendislik eğitimini uygulama ağırlıklı hale getirmektir. Eğitimin bilimsel yönü desteklenmeli, bilgiler sermaye çıkarları doğrultusunda çarpıtılmamalıdır. Mühendislik ve Mimarlık fakültelerine genel olarak da üniversitelere daha fazla kaynak verilmelidir. Teknik altyapının geliştirilmeli. Planlı, mühendislerin ve toplumun ihtiyaçlarını esas alan bir eğitim programının oluşturulması lazım.

Mühendislik öğrencilerinin geleceği nasıl gözüküyor?

Türkiye'de iş yapıyorsanız asla siyasetten etkilenmeme gibi bir durum yok. Bu ülkede emeğin karşılığı yok, siyasetin karşılığı var. Yani verdiğinizin emeğin karşılığını sizden siyasi bir çıkar olmadan vermeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Geleceğin yerimizde sayarak, hayal kurarak olmayacağını biliyoruz ve bu yüzden bir birlikteliğe ihtiyaç duyuyoruz. Alın terinin boşa gitmemesi için geleceği inşa ediyoruz. Çabamızın TMMOB Öğrenci Komisyonu çatısında daha etkili olduğuna inandığımız için, bu çatı altında geleceğe daha iyi bakabiliyoruz.

“1 MAYIS’TA EMEĞİMİZİ SAVUNMAMIZ GEREKİYOR”

1 Mayıs'ı nasıl değerlendiriyorsunuz?

İşyeri güvenliği, sağlık koşullarının denetimi, grev ve örgütlenme hakkı, çalışma saatlerinin indirilmesi talebiyle siyasi ve hukuki sisteme karşı yapılan işçi eylemlerinin kanlı bir şekilde bastırılmasıyla sonuçlanan 1 Mayıs İşçi Ve Emekçi Bayramı’nda binlerce işsiz üniversite mezunu yaratan, doğayı talan eden, işçi kazalarına yol açan, eğitimin niteliğini düşüren sisteme karşı emeğimizi ve hakkımızı savunmamız gerektiğini düşünüyoruz.

İşçi sınıfının birlik ve dayanışma gücünü temsil eden bir mirastır 1 Mayıs geçmişten bugüne 1 Mayıs emekçiler, öğrenciler ve tüm meslek sınıfları için mücadelenin sembolü olmuştur. Bizlerde 1 Mayıs’ta taleplerimiz ile meydanlarda olacağız.

Evrensel'i Takip Et