24 Nisan 2017 13:34

Yeni kuzey ışığı bulundu

Kutup ışıkları olarak adlandırılan'aurora' meraklısı, gökyüzünde yeni bir 'aurora' ışık türü buldu ve buna 'Steve' ismini verdi.

Paylaş

Kutup ışıkları olarak adlandırılan muhteşem “aurora” ışıkları, birçok fotoğrafçının hayallerini süslüyor. Bir grup aurora meraklısı, gökyüzünde yeni bir “aurora” ışık türü buldu ve buna “Steve” ismini verdi.

Kanada Calgary Üniversitesinden Eric Donovan, bir Facebook grubunda paylaşılan fotoğraflara denk gelerek yeni ışık türünü tespit etti. Donovan, ışık türünün daha önce ka-taloglanmamış olduğunu fark etti. Amatör grup bu ışığa proton yayı diyordu ancak Donovan, proton auroraları görünmez olduğu için böyle bir şeyin olmayacağını düşündü. Yapılan testlerde, atmosferin yüksek bölgelerinde hızlı akan gazın sıcak akımı olduğu ortaya çıktı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) yerden 300 kilometre yüksekliğe ölçüm cihazları göndererek yaptığı testlerde bu gaz akımlarının içinde hava sıcaklığının dışarıya göre 3 bin derece daha sıcak olduğunu tespit etti.

 25 kilometre genişliğindeki gaz kemeri saniyede 6 kilometre, yani saatte 21 bin kilometre hızla hareket ediyor. Bu, kemerin dışındaki havanın hareket hızının 600 katına denk.

Bu büyük mor ışıkla ilgili bilinenler görece az olsa da ışığın kuzey ışığı tanımı içine girmeme ihtimali de bulunu-yor. Kuzey ışığı, güneşten gelen parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu ortaya çıkan ışıklara deniyor.
Fakat bu ışığın kaynağı güneşten gelen parçacıklar değil. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sevag Balıkçı mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Akıllı telefonlardan sonra sıra akıllı sokaklarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa