26 Nisan 2017 00:07

TMMOB’den İzmir’in yeni çöp alanı için olumlu rapor

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu İBB'nin yeni atık depolama tesisi projesini mühendislik önlemleri alınması koşulu ile olumlu bulduğunu belirtti.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımı planlanan yeni katı atık depolama tesisi ile ilgili raporunu açıkladı. TMMOB İKK bazı mühendislik önlemlerinin alınması koşulu ile projeyi olumlu bulduğunu belirtti. 

YENİ ÇÖPLÜK YAMANLAR

İzmir’in Harmandalı çöplüğünün dolması sonrası uzun zamandır yeni çöp depo alanı arayışına giden İBB’nin belirlediği yeni yer Karşıyaka’ya bağlı Yamanlar köyüne 1.3 kilometre uzakta. Yeni katı atık depolama ve bertaraf tesisi Ulukent merkeze 5, konut alanlarına ise 2.5 kilometre uzaklıkta. İBB’nin projesinde kent içerisindeki evsel nitelikli atıkların değerlendirilmesi için atık ayırma, ambalaj atıklarının değerlendirilmesi, mutfak artıklarından biyogaz eldesi, çürütülmüş mutfak artıklarından toprak iyileştirici eldesi ve üretilen biyogazdan elektrik üretimi hedefleniyor.  

YER ALTI SUYUNU KİRLETMEMELİ

TMMOB İKK raporunda İzmir’de katı atık yönetimi planlamasına  ihtiyaç olduğunun altı çizilerek, İBB’nin yeni tesis alanı ile ilgili; “Tesis alanının fiziksel nitelikleri ve proses seçimi modern kentlerdeki atık yönetimi uygulamaları örneklerinde olduğu gibi uygun görülmektedir” denildi. Atık tesisinin yer seçim kriterlerinin ilgili mevzuata uygun olduğunu  iddia eden TMMOB, bölgedeki yer altı suyu seviyesinin yer yer 1 metre kadar yakınlıkta olması ile ilgili çekincelerini ortaya koydu. İBB’nin buna yönelik ortaya koyduğu mühendislik çözümlerini de yeterli bulan TMMOB “Tesisin projelendirilmesi kapsamında alınacak önlemler ile yüzey suyu ve yer altı suyuna yönelik risklerin minimize edilebileceği öngörülmektedir” denildi.

YAMANLAR DAĞI’NA DİKKAT!

TMMOB raporunda tesis etkileşim alanında bulunan Yamanlar Dağı’nın, önemli doğa alanlardan birisi olduğuna dikkat çekilirken, “Önemli doğa alanları ise biyoçeşitliliğin korunması açısından önemli olan alanlardır. Diğer aktivitelerin önünü açabilecek en küçük bir parçalanma ise, büyük bir metropole yakınlığı nedeniyle son derece kırılgan bir yapıya sahip bu ekosistemin kaybı anlamına gelebilir” uyarısında bulunuldu. TMMOB raporunun sonuç bölümünde “Uygun proses tasarımının gerçekleştirilmesi, inşaat, işletme ve kapatma aşamalarında çevresel açıdan gerekli mühendislik önlemlerinin alınması koşulu ile belirtilen alanda projenin gerçekleştirilmesinde sakınca bulunmamaktadır” denildi. 

Yörede yaşayan yurttaşların karşı çıktığı tesisle ilgili 2014 yılında dava açılmıştı. İzmir 5. İdare Mahkemesi geçtiğimiz yıl haziran ayında, tesisle ilgili İzmir Valiliği Mahalli Çevre Kurulunun verdiği yer seçimi uygunluk kararının yürütmesini durdurmuştu. 

‘ÇELİŞKİ İÇİN NE DİYORSUNUZ’

Davayı açan avukatlardan Senih Özay, İzmir 5. İdare Mahkemesinin bilirkişi incelemesi sonrası verilen alanla ilgili olumsuz görüşlerinin ardından yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatarak, “Anlaşılan o ki TMMOB ve bazı akademisyenlerin “En uygun burası, başka yer yok” kılıklı bilimsel mütalaalar vermesi üzerine mahkeme eski 5 bilirkişiye “çelişki için ne diyorsunuz” diyecektir. Bu bilimsel gelişmelere ve dayalı hukuk ve yargı kararına bakacağız” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlı Sait amca: Çalışmasam açız

SONRAKİ HABER

Almanya’da işçiler ‘Biz çoğuz, biz biriz’ diyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa