Kocaelili işçiler: Kıdem tazminatı işçinin tek dayanağı

Kocaeli'de servis duraklarında 1 Mayıs'ı konuştuğumuz işçiler, kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarına tepkili.

26 Nisan 2017 00:56
Paylaş

Fırat KARA
Kocaeli

Kocaeli’nin Derince ilçesinde işçi duraklarında işçilere yaklaşan 1 Mayıs’ı ve kıdem tazminatının fona devredilmesi tartışmalarını sorduk. Fon tartışmalarını endişeyle takip eden işçilerin ortak fikri ise: “İşçinin tek dayanağı kıdem tazminatı.”

Dilovası’da çalışan Sinan Güvener, kıdem tazminatının fona devredilme tartışmalarını sosyal medyada gördüğünü ama ayrıntılarını okuyamadığını belirtti. Sendikasız bir işyerinde çalıştığını anlatan Güvener, işçilerin talepleri için 1 Mayıs’ta alanlarda olması gerektiğini söyledi. Güvener, “Son bir haftadır kıdem tartışmaları da gündemde, müsait olup okuyamadım ama kaydettim telefonuma muhakkak okuyacağım. Bizim kendi taleplerimiz var tabii ki. Mesela her işçinin bir sendikası olmalıdır ama maalesef işçilerin sendikaları yok. Sadece belli başlı yerlerde sendika var” dedi. 

‘1 MAYIS’I KUTLAMAMIZ LAZIM AMA...’

Toyota’da sözleşmeli olarak çalışan Ebubekir, kıdem tazminatının fona devredilmemesi gerektiğini düşünüyor: “Ben sözleşmeli olduğum için bu konular hakkında pek söyleyecek şeyim yok ama kaldırılmaması gerekiyor, bunlar bizim haklarımız.” Fabrikada yeni çalıştığını vurgulayan Ebubekir, vardiya düzenine karşı olduğunu belirterek “Yani fabrikada ilk defa çalışıyorum, bazı haklarımız varmış bilmediğimiz daha yeni öğreniyoruz. 1 Mayıs gibi güzel bir günü kutlamamız lazım tabi ama fabrika bunu nasıl karşılar bilmiyorum. Ben üç vardiya sistemi çalışıyorum mesela, en büyük talebim bunun olmaması. İnsanların gecesi gündüzü belli olmuyor, 24 saatimiz var onu da iş saatlerine bölmüşler, gece gidiyorsun tam vücut ona alışıyor sonra başka vardiyaya. Bence 8-16 sabit vardiya olabilir” diye konuştu. 

‘ÜRETTİĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ’

14 yıl Ford Otosan’da işçilik yapan Erdinç, şimdi Gölcük Tersanesinde çalışıyor. Kıdem tartışmalarının içeriğini tam olarak bilmediğini belirten Erdinç, “İçeriğini bilmiyorum ama bence tamamen insanların birikimini ele geçirmek için yapılan bir şey. Başka bir açıklaması yok” diye düşünüyor. Sendikasının 1 Mayıs çalışması yürütmediğini söyleyen Erdinç, “1 Mayıs İşçi Bayramı olarak tarif ediliyor ama bence kara gün. Çünkü işçiye yönelik bir şey yok, yani nerede ses çıkaran bir işçi var başına vuruyorlar. Hiç daha 1 Mayıs kutlamadım, haberlerde de doğru düzgün görmüyorum” dedi. 1 Mayıs taleplerini sorduğumuz Erdinç, taleplerini şöyle sıraladı: “İnsanlar korkuyor. İstiyorlar ama bir şey olmuyor. İnsanlar bir şeyler söylemeye de bıktı. Her işçinin istediği rahat bir yaşam, yani kendinden ziyade evinde çocuğuna rahat bir yaşam verebilmek için en azından açlık sınırının üstünde maaş almak. Bundan başka ne isteyebilir ki insan zaten. Ama ülkede şu anda bu yok, herkes açlık sınırının altında ücret alıyor.”

Metal sektöründe çalışan Orhan Deniz’i servise binmeden önce yakalıyoruz. Kıdem tazminatı tartışmalarını sorduğumuz Deniz, tazminatın işçinin tek dayanağı olduğunu söyledi. Orhan Deniz de tartışmaların içeriğini bilmeyenlerden ama “Valla şu anda hiç iyi şeyler düşünmüyorum.Haberlere göre kıdem tazminatının fona devredilmesi söz konusu, inşallah doğru olmaz diye düşünüyorum, olmamalı yani. Tam içeriğini bilmiyoruz ama düzgün bir açıklama bekliyoruz. Çünkü işçinin tek dayanağı kıdem diye düşünüyorum” dedi. 1 Mayıs taleplerini sorduğumuz Deniz, “Mesela çalışma ücretleri daha iyi olabilir. İşçi ne ister ki, sadece biraz daha fazla ücret ister” dedi. 

‘BİZLERİ DAHA RAHAT İŞTEN ATABİLECEKLER’

Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada çalışan ve ismini vermek istemeyen bir metal işçisi, ülkücü olduğunu söyleyerek söze başladı. Referandumda hayır oyu verdiğini dile getiren işçi, 1 Mayıs’ta sendikasıyla birlikte Ankara’da olacağını belirtti. Kıdem tazminatının önemine vurgu yapan işçi, “Kurtuluş, sisteme karşı yeni bir partiyle gelecek bana kalırsa. Kutuplaşma bu şekilde ortadan kalkabilir. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle işvereninin gözünde zaten olmayan değerimiz daha da azalacak ve bizleri daha rahat işten atabilecek” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 1 Mayıs'a çağrı: OHAL’e karşı alanlara

SONRAKİ HABER

İşsizliğe karşı, tazminat ve emeklilik hakkı için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa