Halk müdahale ve savaş kışkırtıcılığı istemiyor
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Adnan Gümüş ve Eğitim Fakültesi felsefe grubu araştırma ve yöntem dersi öğrencilerinin ortaklaşa yaptığı çalışmada, Adana halkının Suriye’ye yapılacak olası bir müdahaleye karşı olduğu sonucu ortaya çıktı.“Suriye’ye Halkın Algı ve
“Suriye’ye Halkın Algı ve Bakışı Taraması” başlıklı anket kapsamında, Adana büyükşehir merkezindeki 18 yaş ve üstü değişik eğitim ve meslek gruplarından 296’sı erkek 268’i kadın 564 kişi ile yapılan görüşmelerde değişik sorular soruldu.
ÇALIŞMANIN SONUÇLARI
Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Suriyeliler ile dostluğun her iki tarafa da yarar sağlayacağı görüşünde. Suriye’deki çatışmaların bir iç savaş veya kardeş savaşından daha çok, dış müdahale ve kışkırtma olduğu düşünülüyor. Araştırmada Türkiye’nin muhaliflere destek olduğu kanaatinde olanların oranı yüzde 68’i buluyor. ABD için ise bu oran yüzde 93’e çıkıyor. Adanalılara göre çatışmalı ortam, yüzde 94 oranında ABD’nin işine geliyor.
ASIL TEHLİKE ABD VE BATILI GÜÇLER
Halkın yüzde 34’ü Esadlı Suriye’yi de tehlike görürken yüzde 90’ı ABD’yi daha tehlikeli görüyor. Araştırma da halkın yüzde 36’sı eski durumu tehlikeli sayarken, yüzde 85’i bugünkü durumu daha tehlikeli sayıyor. Adanalıların yüzde 50’sine göre bu çatışmaların sonu gözükmüyor. Yüzde 34’ü çatışma sonucunda muhaliflerin, yüzde 16’sı da Esad’ın galip geleceğini düşünüyor.
ANTİEMPERYALİST TAVIR
Halkın yüzde 82’sinden fazlası Irak’a ve Libya’ya yapılmış olan ve Suriye’ye olası ABD müdahalesini haksız sayarken sadece yüzde 3’ü Irak’a ve Libya’ya yapılan ABD-batı müdahalelerinin haklı olduğu görüşünde. Suriye’ye olası müdahaleyi de yine sadece yüzde 5’i haklı görüyor. Halkın yüzde 83’ü ABD’nin İran’a ve Suriye’ye müdahalesine karşı çıkarken, İran ve Suriye’ye ABD müdahalesini destekleyenlerin sayısı yüzde 7,4’te kalıyor.
Adanalıların yüzde 67’si ABD’nin Türkiye’deki çatışmaları da desteklediğini düşünüyor, bu görüşe karşı çıkanlar yüzde 19. Halk, gerek Ortadoğu’daki gelişmelere, gerek Suriye’deki gelişmelere mesafeli kalınmasından yana tavır koyuyor.
AKP’Lİ SEÇMEN DE KARŞI
Ankete katılan AKP’lilerin sadece yüzde 30,5’i müdahaleden yana görüş belirtiyor. Aleviler arasında müdahaleye karşı çıkışın oranı yüzde 84. Sünnilerin ise yalnızca yüzde 21,8’i müdahaleden yana görüş belirtiyor.
Halkın yüzde 83,5’i Afganistan’da ABD’nin yanında sıcak çatışmalara destek verilmesine karşı çıkıyor. Bunu destekleyenler sadece yüzde 5,5 oranında kalıyor.
KOMŞULARLA BARIŞ VURGUSU
Araştırmanın sonuç bölümünde halkın genel olarak bölgede ve komşularla sorun ve çatışma istemediği, ülkelerin birbirlerinin iç işlerine müdahil olmaksızın, karşılıklı dostluk ve işbirliğini sürdürmesini istediğine dikkat çekiliyor. (AdanaEVRENSEL)
ARAŞTIRMADA ÖNE ÇIKAN AYRINTILAR
* Suriye’ye yönelik müdahaleye karşı olanların oranı yüzde 65,5. Müdahale konusunda kararsız olanların oranı ise yüzde 16.
* Suriye’deki iç çatışmaların çıkmasına, yüzde 61.5 oranında dış güçlerin neden olduğu belirtiliyor.
* Anket kapsamında görüşülenlerin yüzde 93’üne göre batılıların Ortadoğu’ya müdahalesinin arkasında, enerji yollarının kontrolü ve tek kutuplu dünya egemenliği beklentisi ve istemleri yatıyor.
* Çatışmaların uzun vadede Türkiye’ye zarar vereceğini düşünenlerin oranı yüzde 67 iken, fayda sağlayacağını düşünenlerin oranı sadece yüzde 5,7.
* “Bölgenin yeniden şekillenmesinde Türkiye yer almalı” diyenlerin oranı yüzde 17,7’de kalırken, geriye kalan yüzde 82’lik kısım, Ortadoğu politikalarında çok dikkatli ve mesafeli olunmasını savunuyor.
* Ankete katılanlar içinde AKP’lilerin yüzde 50,5’i, olası müdahaleye açıkça karşı çıkıyor.
* ABD ve NATO tarafından liman ve üslerin kullanılmasına karşı olanların oranı yüzde 84, radarların kullanılmasına karşı olanların oranı ise yüzde 79,5 olarak ifade ediliyor.