Bu fabrikada her şey suç olabilir!
İki aylık deneme süresi boyunca asgari ücretle çalıştırılan işçiler, kadroya alındıklarında şirket politikası gereği aylık üretimin miktarına göre prim alıyorlar. İşçilerin prim alabilmesi de o kadar kolay değil. İşçi raporlu olsa dahi ayda üç gün işe gelmediğinde primi kesiliyor. Sadece devamsızlık da değil işe geç gelme, amiri ile tartışma, kimi zaman cep telefonu ile konuşma, kimi zaman top sakal bırakma prim kesme cezası ile karşı karşıya bırakıyor işçiyi. Bir işçi su sözlerle anlatıyor prim kesme uygulamasını: “Her şey amirin iki dudağı arasında. Amir o sabah ters kalksa yatağından vay haline. Neredeyse kaşının altında gözün var denilerek prim kesiliyor.”
Yıldız Entegre Fabrikası 2001 yılından bu yana Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet sürdüren, MDF, sunta, suntalam, laminat parke, kapı paneli gibi çeşitli orman ürünlerinin üretiminin gerçekleştirildiği bin 600 kişinin çalıştığı bir fabrika. 2010 yılında “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Firması” listesinde 44. sıraya yükselen, 10 yılda sektöründe birinci sıraya oturmayı başaran firma, dünya pazarlarında yüzde 55, Avrupa pazarında ise yüzde 80 gibi büyük bir paya sahip. Firmaya göre bu başarının altında yatan; girişimci ve yenilikçi yapısı, faaliyet gösterdiği her alanda teknoloji-tasarım geliştirme yetkinliği.
PRİM KESMEK İÇİN GEREKÇE ÇOK
İşe ilk giren işçinin 2 aylık deneme süresi boyunca 690 lira maaş aldığını söyleyen bir yıllık Yıldız Entegre işçisi “2 ay sonunda kadroya alındığında prim almaya başlıyor. İlk bakışta olumlu bir şey bu. Fabrika aylık üretimden işçiye de bir pay veriyor. Ama her şey amirin iki dudağı arasında. Ayda 3 gün işe gelmediğinde primin kesiliyor. Mazeretin var, raporlusun ya da yıllık iznini kullanmışsın fark etmiyor. Amirinle tartışırsın hemen primin kesilir. İşe geç gelirsin primin kesilir. Primi kesilen arkadaşlar arasında cep telefonu ile konuşanlar ya da top sakal bırakanlar bile var. Niye? Top sakal İslami kurallara uygun değilmiş” şeklinde konuştu.
İŞÇİ İNSAN DEĞİL Mİ?
Yıldızlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren Yıldız Entegre’nin sahibi Fehmi Yıldız’ın dini bütün biri olarak bilindiğini anlatan diğer bir işçi, “Beş vakit namaz kılıyor, işçinin de beş vakit namaz kılmasına izin veriyor. İşçi namaz kılmak için abdestini ihtiyaç giderdiği yerde alıyor. O kadar pis ki hayvan bağlasan durmaz. Yemekhane de aynı. Sinekler cirit atıyor. Üstelik beyaz yaka ile mavi yakayı ayırmışlar. Yemekhanenin ortasına bir duvar örmüşler, beyaz yaka ayrı yerde yemek yiyor. Onlara ne yemek çıkıyor bilmiyoruz. Şimdi bu Müslümanlığa, insanlığa yaraşır mı? İşçiyi niye ayırıyorsun o da insan değil mi?” diye konuştu.
TOZ DUMAN İÇİNDE ÇALIŞMA
Başka bir Yıldız Entegre işçisi, “Biz ağaç işi yapıyoruz. Toz, duman içinde çalışıyoruz. Hele yaz aylarında katlanılmaz oluyor. O tozlar olduğu gibi vücudumuza yapışıyor. Bin kişiye iki tane duş yeri var. Kimse duş alamıyor. O toz, toprağı olduğu gibi evimize götürüyoruz” dedi. İşçiye güvenlik ekipmanı olarak toz maskesi, kulaklık, eldiven ve iş ayakkabısı verildiğini söyleyen işçi “8 saat toz içinde çalışıyorsun verdikleri maske yeterli olmuyor. Kan ter içinde çalışıyorsun. Üstelik işçiye baret de vermiyorlar. Fabrika üç vardiya çalışmasına rağmen revir sadece gündüz vardiyasında açık. Akşam altıdan sonra rahatsızlansan ya da bir iş kazası olsa müdahale edecek kimse yok. Fabrikada 24 saat duran bir ambulans var anahtarı güvenlikte. Güvenliğin de en fazla yapabileceği işçiyi karga tulumba hastaneye götürmek. Bir kaza anında ilk müdahaleyi yapacak kimse yok” şeklinde konuştu
İŞÇİ BİRLİK OLMALI
Fabrikada sendika olmadığı ve işçiler ortak hareket edemediği için bu tür olumsuzlukların yaşandığını söyleyen Entegre işçisi, “Patron ya da amirler istediği gibi davranıyor. İstediği gibi prim kesiyor. Hakaret ediyor, kötü muamele yapıyor. Halbuki sendika olsa bunlar olmaz. Ama işçinin içerisinde birlik yok. Herkes primin saat ücretine yansıtılmasını istiyor. Üç ayda bir çift maaş ikramiye alıyoruz. Ama ikramiyeyi primsiz haliyle çıplak maaşımız üzerinden alıyoruz. Bunların ortadan kalması için de işçinin birlik olmasından başka bir şans yok” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
İNSAN KAYNAKLARI: PRİMİ ŞİRKET BELİRLER
İşçilerin aktardıkları üzerine konuya ilişkin bilgi almak için aradığımız Yıldız Entegre Fabrikası’nda İnsan Kaynakları bölümünde görevli Aziz Bey’le görüştük. Aziz Bey sorularımıza yanıt vermekle birlikte İnsan Kaynakları Müdürünün bize döneceğini söyledi. Mesai saati bitimine kadar bize dönülmediği için Aziz Bey’in sorularımıza verdiği yanıtları aktarıyoruz.
Yıldız Entegre Fabrikasında iki aylık deneme süresi boyunca işçilere giydirilmiş haliyle 950 lira maaş verildiğini, işçi kadroya alındığında ise maaşının bin 100 lira seviyesine yükseldiğini söyledi. Prim uygulamasının şirketin inisiyatifi doğrultusunda yasal bir zorunluluk olmaksızın, şirketin aylık üretimden çalışanlarına pay vermek üzere yapıldığını söyleyen Aziz Bey “Prim uygulaması işyerinin kendi inisiyatifiyle yaptığı bir uygulamadır. Kime prim verilip, kime verilmeyeceğini de şirket yetkilileri kendileri düzenler. Buna dair kimsenin de bir değerlendirme yapma hakkı yoktur. Bu şirket içi bir uygulamadır” ifadelerini kullandı. Revirin akşam altıdan sonra kapalı olduğunu doğrulayan Aziz Bey fabrikada 24 saat hazır bulunan bir ambulans bekletildiğini söyleyerek “Anahtarı güvenliktedir. Olağanüstü bir durumda da işçileri özel ya da devlet hastanesi olmasına bakmaksızın en yakın hastaneye hızla ulaştırmakla yükümlüdür” dedi.
Evrensel'i Takip Et