Tavuklu pilav bir de sanat!
Burcu Ergene'nin kurduğu Raika 1875 sanat galerisinde, elinizde tavuklu pilav ya da keşkülle sanat eserlerini inceleyebilirsiniz.
Sevda AYDIN
İzmir
Bu yazının başlığı, sanatla ilgilenenlerin merakını tavan yaptıracak bir haberi veriyor. Evet elinizde tavuk pilavla ya da bir keşkül iki kaşıkla gezebileceğiniz bir sanat galerisinden bahsediyoruz. Haber için yeterince iştahlar kabardıysa konunun başına gelebiliriz.
‘ULAŞILABİLİR SANAT MOTTOMUZ’
Burcu Ergene, Karşıyaka’da geçen çocukluğunun ardından üniversite için gittiği İstanbul’da kalıyor.15 yıl beyaz yakalı olarak çalıştığı özel sektörden içindeki sanat aşkının peşine düşerek ayrılıyor. Üniversite yıllarında sanata olan düşkünlüğünü harçlıklarını biriktirerek, bin bir zorlukla sanat eseri almaya çalışarak geçiren Ergene, eserlere ulaşmasında yaşadığı hem ekonomik hem de mekansal zorlukların yarattığı hisle sanatı ulaşılabilir yapmanın çabasına giriyor. Sanatın ulaşılabilir olması önemli çünkü sanat, bilmeyen ama merak eden için önceleri ürküten bir konu. Bir sanat mekanına girmekten bile çekinen, sanata dair yapılan konuşmaların anlaşılamadığını zanneden onlarca tanıdık vardır etrafımızda işte Burcu Ergene bu tanıdıklarımızın yüzündeki o çekimserliği biraz olsun aşabilmek adına da kolları sıvamış.
Çocukluğunun geçtiği Karşıyaka’da mekan açan Ergene, çekimserliğin tanıdık şeylerle yenilebileceğini düşünüyor. Bunun için bulduğu çözüm ise yemek olmuş. Üstelik adını bile bilmediğimiz türden karmaşık bir mutfak menüsüyle değil, aksine tavuk pilav ve annesinin yaptığı keşkül gibi en bilindiklerle açıyor mekanını. Böylece galeriden içeri girmekten sakınmayan, eserlere dokunmak, onlarla ilgili sohbet etmekten çekinmeyen sanatseverlerin ilgi odağı olmuş. “Kısaca biz” diyerek paylaştıkları şu söz Raika adının da hikayesi; Çocukluk anılarımızın ara sıra bize kendini hatırlattığı günlerden birinde, eski fotoğrafların arasından çekip çıkardık Raika Hanım’ı. Pişirdiğimiz Raika Hanım usulü tavuklu pilavın tuzu biberi de sanat olsun istedik.”
İZMİRLİ SANATSEVERLERE AÇIK ÇAĞRI
Raika 1875 “ulaşılabilir sanat” mottosuyla 1 yıldır Karşıyaka’da ziyaretçilerini kabul ediyor. Burhan Doğançay, Bedri Rahmi Eyüpoğlu gibi pek çok usta sanatçının eserlerinin, fotoğrafın uluslararası alanda önemli isimlerinden Alastair Magnaldo, Olivier Tenedos’un fotoğraflarının da bulunduğu mekanın önceliği İzmirli “Sanattaki yaşı genç ama yaratıcı sanatçılar” oluyor. Mekana konulan masa ve sandalyelerin etrafını bu sanatçıların eserleri alıyor. Özellikle güzel sanatlar öğrencilerinin çalışmalarının yer aldığı mekanda, sanatseverlerin sanata fiyat olarak da ulaşabilmesinden, buna ev sahipliği yapmaktan duyduğu sevinci paylaşıyor bizimle Burcu Ergene.
Semtin küçük bir ara sokağında bulunan Raika’ya, mahallenin ilgisi oldukça yoğun. “Mahallenin sanat galerisi olmaktan dolayı çok mutluyuz” diyen Ergene, sosyal medyadan gelen ilginin ise şaşkınlık verdiğini ve sosyal medya keşifçilerinin yoğunlukla mekanı ziyaret ettiğini söylüyor.
İzmirli sanat galerileriyle henüz çok geniş olmayan bir ilişkisi olduğunu söyleyen Ergene, kentin sanatçıları ve sanatseverlerini ise ziyarete bekliyor.
Etrafınızda onlarca sanat eserine bakarken elinizdeki keşkül tabağını kaşıklamak, “Tavuk mu Pilavdan Pilav mı Tavuktan”, “Tavuk için Sanat, Sanat için Tavuk”, “Sofrayı Kuran Kaldırsın” veya “Sıradaki Şarkı Raika’dan Sana Gelsin” diyen esprili objelerin keyfini çıkarmak için küçük bir mola verip mekana gelmeniz yeterli.
Raika1875, her gün 12.00-20.30 arasında hizmet veriyor.
Raika1875 hakkında: www.raika1875.com
Adres: Fazıl Bey Cad. No: 5/A, Karşıyaka-İzmir
Telefon: 0 232 368 43 43
Sosyal Medya: raika1875