29 Nisan 2017 00:53

Meslek lisesi öğrencileri 1 Mayıs'ta alanlarda olacak

Adana’daki meslek lisesi öğrencileri 'Geleceğimiz için' şiarıyla 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.

Paylaş

Aydın YİĞİT
Adana

İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ta, işçi ve emekçiler alanlarda taleplerini dile getirecek. İşçiler, emekçiler, kadınlarla birlikte gençler de 1 Mayıs’ta yerini alacak. Adana’da meslek lisesi öğrencileri, eğitim ve staj sorunlarının çözümü için iyi bir gelecek talebiyle 1 Mayıs’a katılacak.

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI KALDIRILMIŞTI

İsmail, Erkan Teknik Lisesi 11. Sınıf Makine Bölümü Öğrencisi. Hayali üniversitede hukuk okuyarak savcı olmak. Ancak, maddi zorluklar ve üniversite hazırlık sınavına yetmeyeceğini düşündüğü öğrenimi yüzünden bu hayalinin zor olduğunu düşünüyor. “Büyük ihtimalle bizim de sonumuz işçi olacak” diyor. Haftada 22 saat teknik derslerinin bulunduğunu ve teknik ekipmanların diğer meslek liselerine göre daha iyi olduğunu söylüyor. Yine de teknik malzemeleri geç kullanmaya başladıklarını belirtiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin bugünlerde en büyük sorunun sınavsız geçiş hakkının kaldırılması olduğunu belirten İsmail, “Şu sıralar tüm öğrencilerin ortak gündemi bu. Kara kara düşünüyorlar ne yapacaklarına dair. Seneye staj göreceğiz ve bu da canımızı sıkıyor. Öğrenci çok ama staj yeri yok. Her staj yeri öğrenciler için iyi olmuyor. Tuvalet temizliği dahil birçok angarya iş yaptırıyorlar. ‘Ben burada staj yapmam’ diyerek itiraz edersek okuldan 5 gün uzaklaştırma cezası alıyoruz” diyor.

‘ASIL AMAÇ UCUZ İŞ GÜCÜ YETİŞTİRMEK’

Hüseyin de, Erkan Teknik Lisesi 11. sınıf makine bölümünde okuyor. İsmail’in anlattığı birçok şeye katıldığını söylüyor. Okul sahibinin kendilerine teknik liselerin önemini anlatırken “Tekniker, mühendis ve işçi yetiştirmek üzere bu okulu kurduk” dediğini aktarıyor ancak “Bu ve benzer okullardan mezun olanlardan mühendis olanını görmedik” diyor. Hüseyin, sınava hazırlanma koşullarının diğer Anadolu liseleri ile zaten denk olmadığını bir de sınavsız geçiş hakkının kaldırılması ile iyice zora düştüklerini düşünüyor. “Aslında meslek lisesi öğrencileri patronlar ve hükümet tarafından işçi olarak yetiştirilmek isteniyor” diyor. Babasının OSB’de bir metal fabrikasında işçi olduğunu ancak asgari ücretin düşüklüğü, temel harcamalara gelen zamlar yüzünden evin zor geçindiğini belirtiyor. Hüseyin ve İsmail OSB’de öğrenim görüyor ve çalışma hayatlarının da büyük olasılıkla OSB’de geçeceğini düşünüyorlar. Hem bugün yaşadıkları tüm bu sorunlara karşı hem de gelecekleri için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söylüyorlar.

HEP BİRLİKTE SES ÇIKARMAK İÇİN

Vedat, Altıneller Sağlık Meslek Lisesine bu yıl başlamış. 11 bin lira kayıt parası ile okula başladığını söylüyor ve henüz birinci yılı bitmeden hayalleri suya düşmüş. “Sağlık alanında iş bulmak kolay olur diyerek babamlar buraya yazdırdı. Zaten okul biter bitmez hemşir olarak değil hemşir yardımcısı olarak işe başlayabiliyoruz” diyor.

Referandumdan önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir programda konuşurken sağlık meslek lisesi öğrencilerinin sorunlarını çözeceğini ve hemşir olarak işe başlamalarını sağlayacağını söylediğini hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor: “Bu sorunu çözmeyi bile referandumdan ‘evet’ çıkmasına bağlamıştı. Zaten her yetki onların elinde, neden referandumu beklediler, her zaman çözebilirler bu sorunu. Referandum da geçti ancak bu konuya dair konuşan bile henüz yok.”

Vedat da son olarak, tüm bu sorunların çözümü için sağlık meslek lisesi öğrencilerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini söylüyor: “Hep birlikte ses çıkarmak için 1 Mayıs’a katılmak gerekiyor.”

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Tuğla işçileri: Sigorta istiyoruz!

SONRAKİ HABER

Verilen eğitim TOFAŞ, istenilen performans BMW

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa