29 Nisan 2017 01:39

Renault işçileri: Birlik olursak geri adım attırırız

1 Mayıs'ı konuştuğumuz Renault işçileri, kıdem tazminatına dair eylem yapmayan ve işçileri 1 Mayıs'ta Ankara'ya çağıran Türk Metal'e tepkili.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

2015 yılında metal direnişiyle birlikte Türk Metal’den istifa ederek Birleşik Metal-İş’e üye olan Renault işçileri, geçen sürede hükümet, polis ve patronun baskısıyla yeniden Türk Metal’e üye olmaya zorlandı. Birliklerinin bozulması ve yaşanan bölünmeler nedeniyle Türk Metal yeniden çoğunluğu alsa da fabrikada, Türk Metal’e olan öfke sürüyor. Bu tepki kendisini Türk Metal temsilci seçimlerinde de gösterdi. Seçilenlerin bir çoğu “Birleşik Metal-İş’i getiremedik biz de Türk Metal’i değiştireceğiz” diyor. Şimdi ay sonunda yapılacak Türk Metal Emek Şubesi seçimlerine hazırlanan Renault işçileri, bir yandan da kıdem tazminatının fona devredilmesini konuşuyor. Hak gasplarının tüm işçilere yönelik olduğunu, birlik olmaları halinde geri adım attırabileceklerini belirten işçiler, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz” diyen Türk Metal’in eylem yapmamasına ve 1 Mayıs’ta işçileri Ankara’ya çağırmasına ise tepkili. 

BİRLİĞİMİZ BOZULUNCA

Türk Metal’in fabrikada yeniden çoğunluğu elde etmesini değerlendiren bir işçi “İlk zamanlarda birliğimiz vardı bizi bölemiyorlardı, ama birliğimiz bozulunca bizleri böldüler” dedi. İşçi şöyle devam etti: “İnsanlarda moral bozukluğu var neredeyse iki sene Türk Metal’den kurtulma mücadelesi verdik ama hükümet, patron, polis ve Türk Metal’in baskısıyla tekrar geri döndürüldü işçi. Fabrikada şu an bir sessizlik var, baskı yapmıyorlar. Temsilcilik seçimlerini de yaptık ve seçilen temsilcilerin çoğu Türk Metal’i değiştireceğiz diyor. İşçiler mecburiyetten Türk Metal’e geçse de halen öfkeli. Birleşik Metal-İş’in gelmesini isteyenler var ama bunun için kimse uğraşmıyor. Ay sonunda Emek Şubesini seçeceğiz ve seçilmesi muhtemelen olan aday eğer bu sözleşmeden iyi bir şey alamazsam istifa ederim diyor.” Seçilen temsilcilerin “Renault için projelerimiz var” dediğini aktaran işçi, “Biz de merakla bekliyoruz bu projeleri. Ama seçilen temsilciler Türk Metal’e benzerse kendileri kaybeder. İtibarsız bir temsilci olarak kalırlar. Bu ortamda 2017 TİS sürecine Türk Metal’le gidecek Renault” dedi.

  • Renault işçilerinin sendika seçme hakkına yönelik saldırılara tepki olarak yaptığı yürüyüşe polis saldırmış,, çok sayıda işçiyi gözaltına almıştı. 

BİR SORUN BAKALIM İŞÇİ İSTİYOR MU?

Fabrikada temsilcilik seçimleri dışında en önemli gündemlerden birinin de kıdem tazminatının fona devredilmesi olduğunu söyleyen bir başka işçi, şunları söyledi: “Bu konu hakkında kimse doğru dürüst bir şey bilmiyor ama herkes bu konuyu konuşuyor. Açıkçası ben de tam anlamıyla bilmiyorum bir beklenti içerisindeyiz. Ama zararlı işçi çıkacak yine bu durumda. Patronların eli kolaylaşacak işçi atmada, kimsenin iş güvencesi kalmayacak. Böyle bir şeyden nasıl iyi bir düzenleme çıkar ki? Kafalarına göre iş yapıyorlar. Bir işçiye sorun işçi ne istiyor, işçinin hak ettiği bir hakkı sormadan nasıl bir düzenleme içerisine sokarsınız. Bizim böyle bir talebimiz mi var? Türk Metal kırmızı çizgimiz diyor ama bu kırmızı çizgiye inanmıyoruz. Her zaman yaptıklarını yapacaklar işçi karşısına çıkıp asıp kesecekler sonra boyun eğip işçinin karşısına geçip onu verdik ama bunu aldık, şunu verdik ama bunu aldık deyip duracaklar. Yıllardır hep aynı oyun sözleşme dönemleri hep böyle oldu” dedi.

GÖVDE GÖSTERİSİNİ ÜLKENİN HER YERİNDE YAPMALIYIZ

Türk Metal’i destekleyen kimi işçilerin “Kıdem tazminatının fona devredilmesi kötü bir şeyse Türk Metal buna izin vermez” dediğini aktaran bir başka işçi, bu sözlere tepkili: “İşçinin bu halinden sanki onlar sorumlu değiller. Yıllardır en kötü sözleşmelere imza atarak işçiyi bu hale getirenler bunlar değil miydi? Bilmeden bir savunma hali var. Türk Metal kırmızı çizgisini artık göstersin, kıdem için işçileri gerçek anlamda aydınlatsın eylemler örgütlesin. Ama ses soluk yok. Bugün ses çıkarmayacaklarsa ne zaman çıkaracaklar merak ediyorum. Bu değişiklik işverenin sırtındaki yükü alacak. İşçinin güvencesi ortadan kaldırılıyor geleceği yok edilmek isteniyor işçiden aidat kesen sendikalardan ses soluk yok. Kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda işçi ayrımı sendika ayrımı yapılmadan sokağa çıkılmalı. Çünkü bu saldırı hepimize karşı yapılan bir saldırı. Biz böyle bir birlikteliği gösterirsek geri adım atarlar.” 

Türk Metal’in 1 Mayıs’ta işçileri Ankara’ya çağırmasına da tepki gösteren işçi, “En fazla 500 kişi gider. Geri kalan binlerce işçi ne olacak? Sendika haftalar öncesinden bu 1 Mayıs bizim için, çocuklarımızın geleceği için önemli hep birlikte coşkulu bir katılımla kıdem tazminatımıza sahip çıkıyoruz diye çalışma yapsaydı çok başka olurdu” diye konuştu. Ama şimdi Renault’da 500 kişi Ankara’ya gider diğer fabrikalarda da üç aşağı beş yukarı böyle olur. Ondan sonra biz kıdem tazminatı için eylem yaptık olur. Bunun yerine sendika ayrımı yapmadan ortak bir şekilde Bursa’da başta metal işçileri ve diğer sektördeki işçilerle alanlara çıksak çok daha güzel olurdu. Bu şekilde Türkiye’nin her yerinde yapılsa işte o zaman Türkiye’nin her yeri işçinin gövde gösteri alanı olur” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Sınavsız geçiş hakkımız geri verilsin’

SONRAKİ HABER

EDE işçileri 1 Mayıs’ta seslerini duyurmaya çalışacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa