Suruç’un soruşturulması için 10 Ekim mi beklendi?
Suruç Katliamı dosyasında savcının, iki katliamın faillerinin de aynı örgütten olduğunu söyleyerek 10 Ekim dosyasından belge istediği ortaya çıktı.
Tamer Arda ERŞİN
Ankara
Suruç Katliamı’na ilişkin hazırlanan iddianamenin ek klasörlerinde Suruç Cumhuriyet Başsavcılığının katliamlarla ilgili etkin soruşturma yürütmediği, iddianameyi de Suruç’tan aylar sonra gerçekleşen 10 Ekim Katliamı soruşturması üzerine kurduğu ortaya çıktı. 10 Ekim Katliamı’nda bir gün önce, yani 9 Ekim 2015 tarihinde Suruç Katliamı mağdurlarının avukatlarıyla görüşen savcının “Dosya TEM’de, bana gelen bir şey yok” demesi, “Suruç’un soruşturulması için 10 Ekim Katliamı mı beklendi?” sorusunu akıllara getiriyor.
20 Temmuz 2015 tarihinde Suruç’ta 33 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD saldırısına ilişkin hazırlanan iddianamenin ek klasörleri, katliamın yargı ve emniyet tarafından etkin bir şekilde soruşturulmadığını bir kez daha gözler önüne serdi. Savcının, katliam iddianamesini 10 Ekim Ankara Katliamı dosyası üzerinden kurduğu ek klasörlerden de anlaşılıyor.Savcılığın, 10 Ekim Katliamı soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığına yazı yollayarak belge talep ettiği görüldü. 20 Haziran 2016 tarihinde Ankara Cumhuriyet Savcılığına yollanan yazıda, Suruç Cumhuriyet Savcılığı, Suruç ve 10 Ekim Katliamı faillerinin aynı örgütten olduğunu belirterek, yakalanan faillerin ifadelerini, ele geçen dijital materyalleri, inceleme raporlarının gönderilmesini istedi.
‘10 EKİM ÖNCESİ ARAŞTIRIN’ DEMİŞLERDİ
Suruç Katliamı’ndan iki gün sonra dosyaya gizlilik kararı getirildi. Suruç Katliamı mağdurlarının avukatları gizlik kararının kaldırılmasını ve etkin bir soruşturma yürütülmesi için defalarca talepte bulundu.
Ancak gizlilik kararı kaldırılmadı. Avukatlar 21 Ağustos 2015 tarihinde soruşturma savcısıyla yaptıkları görüşmede de bombacı Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün 1 yıl içerinde Türkiye’ye giriş-çıkış kayıtları, telefon görüşmelerinin tespitini ve istihbaratları, varsa teknik takibin MİT ve emniyetten istenmesini savcıdan talep etmişti. Ancak avukatlara savcılık tarafından net bilgi verilmedi.
Bunun üzerine avukatlar 9 Ekim 2015 tarihinde savcıyla bir daha görüşme yaptı. Avukatlar bu görüşmede “Dosya bütünüyle TEM’de bana henüz bir şey gelmedi. Sizin talepleriniz doğrultusunda bütün yazışmaları yapıyorum” yanıtını aldıklarını söyledi. Bu görüşmeden bir gün sonra 101 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Tren Garı Katliamı gerçekleşti.
IŞİD BOMBACILARININ FOTOĞRAFLARI DOSYADA
Ek klasörlerde 10 Ekim Katliamı organizatörlerinden Halil İbrahim Durgun’dan ele geçirilen belgeler de girdi. Bu belgelerde Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder, Şeyh Abdurrahman Alagöz ve 10 Ekim Ankara Katliamı faillerinin beraber çatışma bölgelerinde fotoğraf çektirdiği anlaşılırken, Durgun’dan çıkan belgelerde bazı şirketlerden alınan malzemelerin faturaları, banka hesapları tespit edildi.
SURUÇ MAĞDURLARININ AVUKATLARININ İTİRAZI NEYDİ?
Avukatların soruşturmaya ilişkin itirazları:
“- Olay yerinde savcının bizzat yöneteceği ve mağdur-müşteki vekilleri olarak bizlerin de katılacağı biçimde keşif ve görgü tanıklarının dinlenmesi işlemi yapılmamıştır.
-Olay yerinden elde edilen görüntülerin incelemesi uzun süre ihmal edilmiştir.
- CMK’ye göre savcı soruşturmanın amiri konumundadır. Örgütlü suçlar bakımından ise tüm soruşturma işlemlerinin bizzat savcılık eliyle yapılması gerekmektedir. Katliam soruşturmasında bugüne kadar tüm işlemlerin TEM tarafından yapılmakta olduğu tarafımızca gözlemlenmiş, 9 Ekim tarihli görüşmemizde soruşturma savcısının ‘Dosya TEM’de, bana gelen bir şey yok’ beyanları ile doğrulanmıştır.
- Maktul yakınlarının ifade işlemleri için yollanan talimata ek fezlekede suç için ‘terör örgütü üyesi’ olmak yazmaktadır. Savcılık örgüt kapsamında soruşturmayı derinleştirme amacı taşıdığından da bahsetmiştir fakat bu kapsamda tek bir işlem yapılmamış, katliam failinin bağlantıları somut olduğu halde tek bir koruma tedbiri uygulanmamıştır.”
{{317753}}