‘Kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusu işleme konulmalı’
10 Ekim Ankara Katliamı davasının 3. duruşması yarın görülecek. Ailelerin en önemli talebi kamu görevlileri hakkındaki suç duyurusunun işleme konması.
Tamer Arda ERŞİN
Ankara
10 Ekim davasının 3. duruşması 2-4 Mayıs tarihlerinde Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Bu duruşmada kamu görevlileriyle ilgili hazırlanan mülkiye müfettişi raporunun mahkemeye gelmesi beklenirken, mahkeme başkanı kamu görevlileri hakkındaki müzekkeresini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. 10 Ekim aileleri avukatlarından İlke Işık, son yaşanan gelişmeyi “Bu sefer katliamın davasına bakan mahkeme suç duyurusu gönderiyor. Savcılık bunu dikkate alıp işlem başlatmalı” diye yorumladı.
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlemek istediği Barış mitingi öncesinde Ankara Tren Garı’nda IŞİD’in gerçekleştirdiği katliama ilişkin davaya 2-4 Mayıs tarihleri arasında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.
Duruşmaya, katliamda ihmali olduğu düşünülen kamu görevlileri hakkındaki mülkiye müfettişi raporunun gelmesi bekleniyor. Ayrıca mahkeme kamu görevlileri hakkında suç duyurusunun yer aldığı müzekkeresini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Bu duruşmada katliamda kritik öneme sahip Metin Akaltın’ın eşi Hatice Akaltın dinlenebilir. Hatice Akaltın’ın 18 Nisan günü SEGBİS aracılığıyla mahkeme tarafından ifadesi alınmıştı. Ancak mağdur avukatlarının tamamı bu ifade işlemine katılmadığı için ifadenin tekrarlanması mahkemeden talep edilecek.
ADİL YARGILAMA İÇİN O RAPOR DİKKATE ALINMALI
Davadaki son gelişmeleri Evrensel'e değerlendiren 10 Ekim Katliamı mağdurlarının avukatlarından İlke Işık, “Savcılık daha önce bizim suç duyurularımızı dikkate almamıştı ancak bu sefer katliamın davasına bakan mahkeme, suç duyurusunu gönderiyor. Savcılık bunu dikkate alıp işlem başlatmalı” dedi.
Işık, 2. duruşmada ailelerin en önemli talebinin ihmali olan kamu görevlilerinin yargılanması yönünde olduğuna dikkat çekerek, “Mahkeme eğer adil bir yargılama yapmak istiyorsa, kamu görevlileri hakkında verilen mülkiye müfettişi raporunu dikkate almalıdır. Mahkemede ailelerin beyanları üzerine ve bizim olay yerinde çekilmiş fotoğrafları eklediğimiz dosya üzerine savcılığa dosya gitti” dedi.
‘ANTEP’E DAİR TEK BİR ADIM ATILMADI’
Işık, davada ayrıca sorulması gereken soruların, istihbaratlara rağmen neden güvenlik önlemlerinin alınmadığı, miting saatinin tuhaf bir şekilde değiştirilmesi olduğuna dikkat çekerken, “Müfettiş raporunda sorumlular tek tek ortaya konulmuş. Tabi durum istihbaratla da bitmiyor. Patlama sonrası yaralıların ve ölülerin üstüne gaz atan polisler de var. İnsanlar çocukları yaralıyken gazdan dolayı mı öldü bilmek istiyor. Bu duruşma bu konu hakkında da taleplerimiz olacak” diye konuştu. Işık, IŞİD’in Türkiye’deki katliamlarında kritik öneme sahip ilin Antep olduğu belirterek ,“Bu ilde IŞİD üyelerini görmezden yetkililerin de sorumluluğu var. Antep hücresi ülkede birçok saldırıyı organize etti. Buna rağmen tek adım atılmadı. Bu adamlar insani yardım adı altında örgütlenmiş ve katliamlar organize etmişler. Hatta belediye başkanıyla görüşmüşler” dedi.
İDARE MAHKEMESİNDEN DE KARAR ÇIKMIŞTI
Davanın 2. duruşmasında, Mülkiye Müfettişleri Raporunun dosyaya eklenmesi, katliamda mağdur olan tüm kurumların müdahillik talebi kabul edilmişti. Öte yandan 10 Ekim Katliamı dosyasında aylar sonra önlem almayan polisler üzerindeki koruma zırhını delecek bir gelişme de yaşanmıştı. Mülkiye müfettişlerinin katliamda ihmali olan polislerin soruşturulması yönündeki talebini, Ankara Valiliği “İşleme koymama” kararı almıştı. TMMOB’un, “işleme koymama” kararına ilişkin, Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nde yaptığı itiraz kabul edilmiş, kararı değerlendiren TMMOB avukatlarından Nurten Çağlar, “Mahkemenin kararıyla, polislerin yargılanması yolunda ilk adım atılmış oldu” demişti.
SANIKLAR HAKKINDA KIRMIZI BÜLTEN TALEP EDİLMİŞTİ
Davadaki sanıkların 18’i tutuklu 17’si firari. Tutuklu sanıkların isimler şöyle: “İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hüseyin Tunç, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Hakan Şahin, Yakup Şahin Yakup Karaoğlu, Metin Akaltın, Erman Ekici, Burak Ormanoğlu, Hacı Ali Durmaz Abdülmüttalip Demir, Talha Güneş ve Abdulhamid Boz, Suphi Alpfidan, Hatice Akaltın, Esin Durgun.” Davada firari sanıklar Sanıklar Ahmet Güneş, Bayram Yıldız, Deniz Büyükçelebi, Edremit Türe, Hasan Hüseyin Uğur, İlhami Balı, Kasım Dere, Muhammet Zana Alkan, Mustafa delibaşlar, Nusret Yılmaz, Ömer Deniz Dündar, Savaş Yıldız, Yakup Selağzı, Kenan Kutval, Walentina Slobodjanjuk ve Cebrail Kaya hakkında kırmızı bültenle arama talep edilmişti.
Evrensel'i Takip Et