İşçiler tarlaya götürülüşlerinden, tarlada çalışırken gördükleri muameleye kadar işin birçok zorluğuna katlanmak durumunda.
Mahmudiye gibi ufak bir ilçede kadın ve çocukların para kazanabileceği neredeyse tek iş yazın çavdar toplamak. Bu nedenle yapılan her türlü kötü muamele ya da çalışma koşularının ağırlığından şikayetçi olsalar da seslerini çıkartmamaktan yanalar.
Çalışırken işçileri üç kişi denetliyor. Biri TİGEM’den işi alan müteahhit, diğeri TİGEM’in görevlendirdiği işçi ve işçileri bulan çavuş. Çavuş bulduğu işçi başına 3 lira alıyor. Tarlada çalışan işçi sayısı ise 70’in üzerinde. Çavuş daha çok işçi götürebilmek için 10-15 yaşlarındaki çocukları da çalıştırıyor. Bu duruma ise herkes göz yumuyor.
Gazetemize konuşan işçiler, ekmek parası için bu zor koşullarda çalışmaya katlandıklarını belirterek “Belki bütün kışı buradan kazanacağımız parayla geçireceğiz” diyorlar. Günlük 30 lira yevmiye aldıklarını anlatan işçiler, 30 lira için bu zulme değmez fakat mecburuz diyerek “Hiçbir iş güvenliği ve önlem olmadan sıcağın altında 30 liraya saatlerce çalışıyoruz.”
Çavdar toplama işinde Muş’tan ve Ağrı’dan gelen çok sayıda Kürt işçi de çalışıyor. Kimisi memlekette iş olmadığı için geldiklerini söylerken kimisi de kan davasından kaçıp Mahmudiye’ye geldiklerini anlatıyor. Çavuşlara kalsa hiç mola vermeden çalışmalarının istendiğini anlatan işçiler sohbetimizin ardından yeniden işe koyuluyorlar. (Eskişehir/EVRENSEL)
29 Haziran 2012 17:48
Çağlar Kazak
Evrensel'i Takip Et