01 Mayıs 2017 16:22

Binlerce Norveçli ‘güvenceli iş’ talep etti

Norveç'te binlerce işçi ve emekçinin katıldığı 1 Mayıs kutlamalarında '6 saat iş günü', 'ücret eşitliği' ve 'güvenceli iş' talepleri öne çıktı.

Paylaş

Mahmut ALGUNERHAN
Oslo

Norveç’te bu yılki 1 Mayıs kutlamalarına işsizlik, ücret eşitliği, 6 saat iş günü, iltica politikası, sonbahardaki seçimler ve göçmen düşmanı politikalara tepki öne çıktı. Ancak binlerce emekçinin en çok dile getirdiği talep ‘güvenceli iş’ oldu. 

Sendikalar Oslo, Trondheim, Kirkenes, Sør Trøndelag, Odd, Ryken, Halden, Lillehamer, Drammen, Moss, Sarpsborg gibi çok sayıda kentte 1 Mayıs mitingleri düzenledi. 

Başkent Oslo’da 8 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde Nükleer Silahlara Hayır Hareketi Başkanı Vidar Birkeland, Sosyalist Sol Parti (SV) başkanı Audun Lysbakken, Rødt Partisi Başkanı Bjørnar Moxnes, İşçi Partisi (AP) Başkanı Jonas Gahr Støre, Norveç Filistin Komitesi Başkanı Kathrine Jensen konuştu. Konuşmaların ve Oslo Sosyalist Korosu’nun şarkılarının ardından 1 Mayıs yürüyüşü gerçekleştirildi.

YEREL KUTLAMALAR DA YAPILDI

Oslo’da her sene olduğu gibi yerel anmalar da yapıldı. Jernbanetorget Alanı’nda bulunan Osvald Grubu Anıtı (2. Dünya Savaşında Alman faşizmine karşı sabotajlar düzenleyen grup) önünde etkinlik yapıldı. Bir başka anma Grünerløkka semtinde bulunan ve İspanya İç Savaşında Franko faşizmine karşı savaşmaya giden 300 Norveçli için dikilen anıtın önünde gerçekleştirildi. İspanya’ya gidenlerden yaklaşık yüz kişi çatışmalarda, bir kısmı ise ya İspanya ve Almanya’daki esir kamplarında hayatlarını kaybetmişlerdi. Buradaki konuşmalarda faişzme ve nazizme karşı dün olduğu gibi, her dönem  karşı çıkılacağı belirtildi.

ÖNCEKİ HABER

Aydın’da 1 Mayıs yıllar sonra ilk kez ortak kutlandı

SONRAKİ HABER

Adana'da 1 Mayıs: Güvenceli iş, güvenceli gelecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa