Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimi iptal edildi
Cumhuriyet Vakfının 18 Şubat 2014’teki yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla açılan davada, seçimin iptaline karar verildi.

Cumhuriyet Vakfının 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulu seçiminin usulsüz yapıldığı iddiasıyla gazetenin eski yöneticilerinden Alev Coşkun, Şevket Tokuş, Mustafa Pamukoğlu ile CHP Mİlletvekili Mustafa Balbay'ın seçimin iptali için açtıkları dava kabul edildi. Mahkeme, üç yıl önceki seçimde alınan kararların iptaline karar verdi. Karar kesinleşirse Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimi yeniden yapılacak.
İstanbul 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davacılar Mustafa Pamukoğlu, Şevket Tokuş, Alev Coşkun'un avukatları ile davalı İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Cumhuriyet Vakfı avukatları katıldı.
‘KARAR GEÇERSİZDİR’
Davacıların avukatı "Dava konusu toplantı daha önce iptal edilen toplantı yerine yapılan toplantıdır. Toplantı tarihinden beri vakıf belirsizlik içerisindedir. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davacı Mustafa Balbay'ın avukatı, "Alınan karar geçersizdir. Salt çoğunlukla alınmamıştır. Davanın kabulünü talep ederiz" dedi. Davaya sonradan müdahil olan Cumhuriyet gazetesi okurları da davanın kabulünü talep etti.
‘SİYASİ SAİKLERLE AÇILMIŞ BİR DAVADIR’
Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Tora Pekin ise "Bu dava bir kısım davacıların, Aydınlık gazetesinin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, bir takım siyaset yazarının ve Vakıflar Genel Müdürünün vakfı ele geçirme amacıyla açtığı bir davadır. Vakfın yöneticilerinin cezaevinde olmasının altındaki neden de budur." dedi.
Davalı Cumhuriyet Vakfı avukatı Bahri Bayram Belen de "Dava, siyasi saiklerle açılmış bir davadır. Muhalif olan tek ciddi gazetenin ele geçirilmesi amacıyla açılmıştır. Açılan dava hem kanuna, hem tüzüğe aykırı bir davadır.” dedi.
MAHKEME İPTALİNE KARAR VERDİ
Ayrıca davacıların davasını kabul eden mahkeme, Cumhuriyet Vakfının 18 Şubat 2014 tarihli yönetim kurulunun üye seçimine ilişkin toplantıda alınan kararlarının vakıf senedindeki çoğunluğa aykırı olması nedeniyle iptaline karar verdi. Duruşma sonrasında davacı Alev Coşkun'un avukatı Mustafa Namık Kemal Boya, "Tamamen kanunsuz bir seçimdir. Davayı Alev Coşkun ve arkadaşları açtı. Kuruluş felsefesine aykırı bir yönetim geldi. Seçim iptal edildi, yeniden yapılacak. Darbeyi Cumhuriyet gazetesi yönetimi içinde yaptılar" dedi.
Öte yandan aralarında Akın Atalay'ın bulunduğu Cumhuriyet gazetesinin vakıf yöneticileri, halen Silivri Cezaevinde tutuklu bulunuyor.
SARAY’A GİTTİLER İDDİASI
Cumhuriyet gazetesinde 4 Ekim’de yayınlanan başyazıda iki Eski Yönetici Mustafa Balbay ve Alev Coşkun’un ‘siyasi iktidarla aynı amaçla gazeteye karşı hareket ettikleri’ savunulmuştu. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, 14 Ekim’de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Saray’a gelen isimsiz bir dilekçe”den bahsetmiş, vakıf konusunda anlaşmazlık yaşadıkları iki eski ismin, Cumhuriyet gazetesinin yönetiminin elinden alınması için Cumhurbaşkanlığına gittiklerini iddia etmişti.
Atalay, ‘birileri’ olarak nitelediği bazı isimlerin Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu seçimlerinin usulsüz yapıldığı iddiasıyla Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şikayette bulunduğunu söylemişti.
Akın Atalay, Twitter hesabından şu notu yazmıştı; “Birileri, son çare olarak Beştepe’deki Saray’a gitmişler: Cumhuriyet Gazetesi’nin bu yönetimin elinden alınması için son ümidimiz sizsiniz’ ‘Ne olur, devreye girin ve Cumhuriyet Gazetesi’ni bize verin’ demişler. Üzüntü verici olan, ‘Atatürkçü’, ‘Yurtsever’, ‘Cumhuriyetçi’ geçinip, bu gazete sayesinde hâlâ itibar gören bazı muhterislerin, hırsının akıllarının önüne geçmesidir. Saray’ın destek ve himayesinde Cumhuriyet Gazetesi yönetimine gelmek için kirli işbirliği hangi aklın ürünüdür? 'Saray’dan tescilli Atatürkçü Cumhuriyet Gazetesi' fikriniz enteresan olmuş. Sayenizde gazeteye kayyım atayabilirler.” (MEDYA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et