‘Taş duvar işinde çocukluğumuz çürüdü!’
Kürt illerinden Bodrum’a inşaat işlerinde çalışmaya gelen 15-17 yaş arasında yaklaşık 500 çocuk, ağır ve uzun çalışma koşullarında çalıştırılıyor.
Dihaber’in Gümbet’te beyaz görkemli villaların arkasında kalan 4 işçi koğuştan birisinde görüştüğü D.S. (16), bir yandan banyo için odun taşırken, bir yandan da kendisini işçiliğe sürükleyen yoksulluğu dile getirdi. Okulda imkansızlıktan dolayı kaleminin olmadığını anlatan D.S, okulu bırakıp, babası ile birlikte 10 kardeşine bakmak için çalışmak zorunda kaldığını dile getirdi.
‘15’İNDE ÇOCUKLUĞUMUZ ELİMİZDEN ALINDI’
“Şu an okumak isterdim. İnşaatlarda amele olarak sömürülmek değil güzel bir işimin olmasını isterdim” diyen D.S, devam etti: “Sabah saat altıda daha bir önceki günün yorgunluğu geçmeden inşaata gidip saat 17.00’ye kadar çalışıyoruz. Aldığımız ücret ise en fazla 80 TL. O da burada ki masraflarımıza yetmiyor. Memlekete dönebilmek için para kazanmak zorundayız. Önlemler alınmadığı için iş kazası yaşıyoruz ama kaçak çalıştırıldığımız için hastaneye çoğu kez gidemiyoruz. Hastaneye gittiğimiz de ise oyun oynarken düştük diye yalan söylemek zorunda kalıyoruz. Oysa çocukluk oyunlarımız 15’inde işçi koğuşlarına geldiğimizde elimizden alındı.”
Derme çatma, penceresiz, elektriksiz ve bezlerle çevrili bir kulübede banyoya girmeden önce söze giren M.A, “İş diye yollara düştük, çocukluğumuzu yaşamadan. Yaşayamadığımız çocukluğumuz bu taş duvar işinde çürüyüp gitti” diye konuştu.
‘BANYODA AĞLAYAN ÇOK ÇOCUK GÖRDÜK’
Babasının leğende yıkadığı çamaşırları ipe seren B.Ç. henüz 16’sında. Van’dan gelmiş: “Emeğimizin karşılığını maalesef alamıyoruz. Bütün vücudumuz ağrıyor. Koğuşta 22 kişi birlikte yatıyoruz. 70 metrekarelik bir alanda tüm ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Üst üste yattığımız oluyor. Her taraf rutubet. Temiz bir yaşamımızın olmasını isterdim.”Kışın elektriksizlikten sürekli üşüdüklerini vurgulayan B.Ç, şöyle devam etti: “Elektriğin olmadığı yarı dökük karanlık banyolarda ki perdeleri sıkarak ağlayan çok çocuk gördük. Kışın 100 kişi o soğuk banyoya girmek için sıra bekliyoruz. Temiz rahat bir banyo bile yapamıyoruz.” (Muğla/DİHABER)