04 Mayıs 2017 05:28

8'inci Nota Sanat Merkezi: KHK’lere inat sanata devam

Kapatılan 8’inci Nota Sanat Merkezi hocalarından gitar hocası Şahin Acar, 4 ay önce açtıkları merkeze yoğun ilgi olduğunu belirtti.

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan kültür kurumları sanatçılarının bir araya gelerek oluşturduğu 8’inci Nota Sanat Merkezi, çalışmalarına hız verdi. Bağlama, gitar, kaval, erbane, tiyatro, resim ve sinema alanlarında yıllardır sanatla uğraşan 10 hocanın eğitim verdiği merkezde, eğitimler haftanın her günü veriliyor. Sıcak bir ortamda görülen dersler hem öğrenciler, hem hocalar tarafından eğlenceli geçiyor. Sanat merkezine kayıtlar 15 Mayıs’a kadar sürecek.

‘ASİMİLE OLMALARINI İSTEMİYORUZ’

Kapatılan kültür sanat merkezlerini hatırlatarak sözlerine başlayan 14 yıllık gitar hocası Şahin Acar, “Biz gençlerin, kültürlerinden uzaklaşmaması için, unutmamaları için böyle bir çalışma yaptık. Başka kültürleri getirerek gençler arasında yaygınlaştırmaya başladılar. Daha çok asimilasyon merkezleri oldu, bu yeni kültür merkezleri adı altında kurulan kurumlar. Kültürleri yok etmeye çalışıyorlar. Biz buraya gençlerin gelmesini istiyoruz. Kendi dillerinden, kültürlerinden uzaklaşmalarını istemiyoruz. Asimile olmalarını istemiyoruz” diye konuştu.

Kültür merkezleri kapatıldıktan sonra gençlerin boşluğa düştüğünü dile getiren Acar, “Gençlerin daha fazla boşluğa düşmemesi için kültürlerinin yok olmamaları için böyle bir çalışma yaptık. Birçok alanda usta olmuş hocalarımız burada eğitim veriyor. Gençler buraya gelerek kendi dillerinde müziklerini icra edebilirler” dedi.

‘MEZOPOTAMYA HALKLARININ KÜLTÜRLERİNİ YAŞATIYORUZ’

Gençlerin kültür merkezine ilgilerinin yoğun olduğunu dile getiren Acar , kapatılan kurumların öğrencilerinin talepleri üzerine Sanat Merkezi’ni açtıklarını aktararak, “Burada talep fazla, öğrenciler istekli, çalışmalara katılıyor. Devletin kültür sanat anlayışı bellidir. Bunun üzerinden gençler asimile edilmeye çalışılıyor. Devlet var olan kültürü değil de farklı olan, yabancı olan kültürü getirip gençlere empoze etmeye çalışıyor. Bir mehter marşını getirip Kürt gençlerine empoze etmeye çalışıyor. Bu da asimilasyon politikasıdır. Bu var olan kültürü yok edip, başka bir kültürü empoze etmektir. Biz de Kürtlerin kendi kültürlerini yaşaması için çalışma yürütüyoruz. Biz Mezopotamya halklarının kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. KHK’lara inat sanata devam” dedi

GENÇLERE ÇAĞRI

Sanat Merkezi’nin öğrencilerinden olan Hakan Ergin (20) ise, erbane kursuna geldiğini dile getirerek kendi kültürünü yaşamak için 4 ay önce kursa başladığını söyledi. Sanat Merkezi’nde bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Ergin, “Gençlerin dışarıda yaşanan yoz yaşamlardan sıyrılmaları gerekiyor. Buraya geldiğimden beri gerçekten bir yol katettiğime inanıyorum. Gençler kafe köşelerinde zamanlarını boşuna harcamasınlar. Kafe kültürü onlara hiç bir şey kazandırmayacak. Devletin istediği gençlik modeli hiçbir müzik enstrümanı ile uğraşmayan sadece kafelerde vakit öldüren gençliktir. Ben öyle bir yaşamı istemediğim için buraya geliyorum. Kültürümü dillimi yaşıyorum. Tüm gençlere önerimdir buralara gelerek sanatla ilgilensinler” diye konuştu. (DİHABER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Game of Thrones İzlanda Kronu’nu yükseltti

SONRAKİ HABER

Star Wars'un 4 tarihsel referansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa