Muhalefetten ‘Başkanlık seçimi’ tartışmasına tepki
Muhalefet partileri, referandumun meşruiyeti sürerken ‘2019 seçimleri’nin tartıştırılmasına tepkili: Başkan adayı değil, mücadele tartışılmalı.
![Muhalefetten ‘Başkanlık seçimi’ tartışmasına tepki](https://www.evrensel.net/upload/dosya/82107.jpg)
Şerif KARATAŞ
İstanbul
Muhalefet, kamuoyunda referandumun şaibeli olduğu kanısıyla birlikte referandumun sonuçlarının iptal edilmesi istiyor. İktidar bu talebi görmezden gelirken siyasi tartışmalar 2019 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayının kim olacağı tartışmalarına odaklandı. Muhalefet ise bu tartışmalara tepki gösterdi. HDP, EMEP, ÖDP, şaibeli referandum sonuçlarını hatırlatarak, yapılması gerekenin referandumun iptali ve demokrasiden, hukuktan yana adımların atılması olduğunu ifade etti. Açıklamalarda yeni bir demokratik anayasanın da ihtiyaç olduğu vurgulandı.
HDP: İSİMLER ÜZERİNDEN TARTIŞMA YÜRÜTMEK TEHLİKELİ
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, cumhurbaşkanlığı seçimi için isimler üzerinden yapılan tartışmanın Türkiye’nin siyasi gündemini saptırma amacı taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Şu an gündem olan mesele şahıs meselesi değildir. Çünkü, yeni uygulanmak istenen sistem, Cumhurbaşkanlığı seçiminden ibaret bir değişiklik değil. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılacak Parlamento seçimidir. Ondan önce sistemin hayata geçmesi için uyum yasalarının çıkarılması gerekiyor. Ondan da önce bu referandum sürecinin ve sonuçlarının meşruiyetiyle ilgili çok haklı bir tartışma yürüyor. Bütün bunları bir kenara atan, her türlü girişim ve çıkış kesinlikle Erdoğan’ın planlarını daha kolay hayata geçirmesine yardım ediyor. Önümüzde bir meşruiyet tartışması var. Hukuki ve siyasi boyutları olan bir tartışma. Bunu gündemden düşürmek yanlıştır. Bu tartışma devam ederken, birçok kanunda AKP ve MHP değişiklikler yapacak. Bunun hazırlıklarını yürütüyorlar. Bu kanunların Türkiye gündeminde, demokrasi perspektifi ile çok ciddi tartışılması ve konu olması lazım. Cumhurbaşkanı seçimine zaten daha var. Fakat cumhurbaşkanlığı seçimi, sadece sistemin bir boyutudur. Bir de şahıs meselesinden çok daha önemli olanı ilkeler ve değerler konusudur. Türkiye’de normalleşmeye dönüşü sağlayacak demokratik onarımı hedefleyen, barışçıl çözümü merkeze alan bir yaklaşım oluşturmadan isimler üzerinden tartışma yürütmek hem yanlış hem de tehlikelidir.”
Muhalefetin ne yapması gerektiğine ilişkin sorumuza Sancar şu ifadelerle yanıt verdi: “Biz herkese, Türkiye’de demokrasi, hukuk devleti ve barış konusunda ne düşündüğünü daha somut bir programla açıklama çağrısında bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemin acil meseleleri, bunlardır. Bunların hepsinin bağlandığı bir konu vardır. O da demokratik yeni bir anayasa. Biz kendi çalışmalarımızı bu çerçevede yoğunlaştıracağız. İki gündür İstanbul’da hem partimizin Meclis grubu, hem de MYK bir araya geldi, ortak toplantı yapıyoruz. Bu konuları enine boyuna tartışıyoruz. Yarın da (bugün) parti sözcümüz Ankara’da bu toplantıların sonuçlarını bir basın toplantısıyla açıklayacak.”
EMEP: HÜKÜMETİN POLİTİKALARINA KARŞI MÜCADELE
EMEP Genel Bakanı Selma Gürkan, referandumun OHAL koşullarında yapıldığını ve YSK’nin verdiği kararla şaibeli bir seçim olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Referandum sonuçları meşru değildir. Bu sonuçları kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bugün halkın beklentileri hükümetin politikaları karşısında ortak mücadele platformlarının oluşturulmasıdır. Siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine ve emek örgütlerine düşen görev budur. Yapılması gereken, bu referandum sonuçlarını meşrulaştırmak değil, meşruluğunu sorgulamak ve bunun karşısında alternatif mücadele platformları açmaktır.” Gürkan, başkan adayları üzerinden 2019 seçimlerinin tartışılmasına ilişkin de şunları söyledi: “Hükümet yapmış olduğu referandumun gayrimeşruluğunun üstünü örtmek üzere şimdi adaylıklar ve 2019 seçimleri üzerinden bir tartışmayı ilerletmek istiyor. Halkın beklentilerine cevap verecek bir tutum değildir bu. Günümüzün ihtiyacı da değildir. Dolayısıyla hükümetin gayrimeşru olan bir referandumun üzerine örtmek için ortaya koyduğu platformun dışında düşünmek ve dışında davranmak durumundayız.”
ÖDP: REFERANDUM İPTAL EDİLMELİ
ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, ortaya atılan “Başkan kim olacak” tartışmasının abes olduğunu belirterek şunları söyledi: “Muhalefetin en başta ele alması gereken ve gündem yapması gereken konunun, ‘referandum iptal edilsin’ talebi olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda mücadelenin geliştirilmesini, önemsiyoruz. Çünkü YSK eliyle sivil bir darbe gerçekleştirilmiştir. Bu darbenin hesabı sorulmalıdır. Hiçbir zaman bu referandum meşru kılınmamalıdır. Muhalefetin şu an üzerine eğilmesi gereken konu, bu referandum sonucunun iptal edilmesi, eşit ve adil koşullarda referandumun yenilenmesi talebidir.”
Taş, başkan adayı tartışmasının öne çıkarılmasına ilişkin şunları söyledi: “Demek ki bu tartışmayı yürütenler, referanduma dair ortaya çıkacak meseleler, çelişkiler, çatışmalar ve Türkiye’yi bekleyen belalar konusunda çok içten ve samimi değillermiş gibi bir tablo çıkıyor. Bir tür ikbal tartışmaları olarak gözüküyor.”
Evrensel'i Takip Et