1. Alabanda Kültür ve Bahar Şenliği düzenlendi
Aydın Çine'de Alabanda antik kentinin önemine dikkat çekmek için Alabanda Kültür ve Bahar Şenliği düzenlendi.
Adnan GÜRKAN
Aydın
Aydın’ın Çine ilçesi Doğanyurt Mahallesinde Alabanda Kültür ve Bahar Şenliği yapıldı. Alabanda Derneği'nin düzenlediği şenlikte Doğanyurt Mahallesi içinde bulunan Alabanda antik kenti hakkında bilgiler verildi ve Alabanda konulu resim yarışması yapıldı. Şenlikte keşkek, gözleme ve pamuk helva dağıtıldı, türküler söylendi, uçurtmalar uçuruldu.
EFES KADAR ÖNEMLİ
Şenliğin açılış konuşmasını yapan Alabanda Kültür Varlıklarını Koruma ve Değerlendirme Derneği Başkanı Arif Ali Uyguç, 2017 yılı kazı çalışmalarının başlayacak olması nedeniyle farkındalık yaratmak ve Alabanda’ya dikkat çekmek istediklerini belirtti. Alabanda’nın tarihi olarak önemli bir kent olduğunu söyleyen Uyguç “Biz buranın değerini biliyoruz ve sahip çıkıyoruz. Bu tarihi kentin Efes kadar önemli bir yerleşim yeri olduğunu düşünüyoruz ve ihmal edilen bu değerin gün yüzüne çıkarılması için her türlü çabayı gösteriyoruz” dedi.
Atatürk Üniversitesinden Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yalçın Tavukçu Alabanda antik kenti ve kazı çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Tavukçu, Kleterion yapısı, Apollon ve Artemis tapınakları, hamam yapısı ve tiyatrosuyla Alabanda’nın, oldukça sağlam bir şekilde günümüze gelebilmiş ender kentlerden birisi olduğunu söyledi. Şu an Türkiye’de 120 tane Bakanlar Kurulu kazısı olduğu bilgisin veren Tavukçu: “Hiçbir kazının buradaki görüntüyü verecek bir alt yapısı yok. Bu kentle ilgili öncelikle koruma amaçlı imar planı geliştirmek gerekiyor. Bunun için çalışmalara başladık. Kentin dijital bir haritasını oluşturduk. Alabanda’yı Efes yapabilmek için sabır ve para gerekiyor. Uzun süreli, uzun soluklu bir iş” dedi.
YAŞAM SAVUNUCULARINI DA BULUŞTURDU
Festivalde Eğitim Sen ve Eğitim İş Çine Temsilciliklerinin desteğiyle İlkokullar arası Alabanda konulu resim yarışması yapıldı. Dereceye giren resimleri yapan öğrencilere hediyeler verildi. Çine Kültür Derneği’nin sahnelediği “Marsiyas” isimli oyun, izleyenlerin beğenisini kazandı. EGEÇEP, AYÇEP, MUÇEP, Seferihisar Belediyesi Tarım Müdürlüğü ve Ulusal Tohum Takas Merkezinin de katıldığı, ekoloji ve yaşam savunucularını da buluşturan şenlikte, EGEÇEP 4 Haziran tarihinde Söke'nin Kisir köyünde yapılacak olan uranyum madenleri, çevre, sağlık konulu panel ve halk toplantısı için de çağrı bildirileri dağıttı. Yaşam savunucuları mücadele deneyimlerini aktararak, yaşam alanlarını korumayı başarmak için mücadelenin yükseltilmesini değerlendirdiler.
Şenlik, yerel sanatçı ve müzik guruplarının söylediği türkülerle sürdü.