CMS’de TİS, ücretler ve vardiya değişimi
İzmir'de CMS’ye bağlı Lodos Teknik çalışanı bir işçi, fabrikadaki TİS sürecini, ücretleri ve vardiya değişimini Evrensel'e yazdı.
CMS’den bir işçi
İzmir
Geçtiğimiz aylarda CMS’ye bağlı Lodos Teknik çalışanı arkadaşımızın çatıdan düşerek hayatını kaybetmesi sonucu fabrikada yeni bir tartışma açıldı.
“5’li sistem 4’lü vardiya” diye konuşulmaya başlayan bu yönteme dahil işçi arkadaşlarımızın hiç birinin bilgisi olmadığı gibi sendikamız Türk Metal’in de yok diye düşünüyoruz. Çünkü bizimle sendika tarafından paylaşılan bir mesele olmadığından bilgi sahibi mi değiller mi bilemiyoruz.
Birkaç araştırmadan sonra acaba Tetra Pak’ta çalışan arkadaşların sitemi gibi mi, ne getirir ne götürür diye konuşulmaya başlandı fabrikada. Hatta bu sistem için yeni işçi arkadaşlarda alınmaya başlandı fabrikaya. Daha önce bölümlerden “fazla” diye alınan elemanlar tekrar yerine konuldu da diyebiliriz aslında.
Çalışma saatlerimizin bu sistemle 190’dan 170’e düşeceği, mesailerin kaldırıldığı gibi konuşmalar sonrası acaba ücretlerimiz ne olacak diye tartışılmaya başlandı. Tartışma müdürlerin kulağına kadar gitmiş olmalı ki fabrikadan açıklama geldi. Personel müdürlüğünün düşürme talebi olduğu fakat işçi arkadaşların sıcak bakmadığı için ücretlerde bir değişim olmayacağı söylentileri yayılmaya başlandı fabrikada.
TİS YAKLAŞIRKEN SENDİKA SESSİZLİĞİNİ BOZDU
TİS öncesinde fabrikaya gelen sendikacılar, “Bu dönem böyle yapacağız, şöyle edeceğiz” derlerken ve Genel Başkan’ın, “Bu dönem çok iyi sözleşmeler yapacağız” açıklamalarının beklentiyi yükselttiği bir dönemle TİS’e doğru gidiyorduk.
Birden, önce “OHAL” denilmeye sonra “Ekonomik kriz var” denilmeye başlanarak bu beklentiler düşürülmeye başlandı sendika temsilcileri tarafından. Anlaşılan her zaman ki gibi fatura işçilere çıkacak, sendika aynı sendika olarak devam edecekti.
Fakat vardiya değişikliği daha da kafa karıştırdı. Acaba patron ve sendikacılar, “Bakın çalışma saatleriniz düştü, maaşlarınızı düşürmedik. O yüzden bu sefer az bir zamma razı olun” derler mi? Ya da sendika iyi bir zam alıp sonrasında, “Bu fazla oldu saat ücretleriniz üzerinden maaş alacaksınız” diyerek şimdi kazanmış olduğumuz 20 saatlik ücret gidebilir mi?
Bu dönem fabrikada Renault eylemlerindeki birlikteliğimize aslında yeniden ihtiyacımız var. Sesimizi çıkarmadıkça bir şeyin değişeceği yok. O günlerde yaptığımız eylemler sonrası metal fabrikalarına dağıtılan 1000 liraları nasıl kazandıysak şimdi de vardiya değişikliği ya da krizin faturasını üstümüze almamamız gerekmektedir. Sonuçta nasıl kâr ederlerken fazla ücret vermiyorlarsa krizi bahane ederek hakkımızdan aşağısına da razı gelmemeliyiz.