09 Mayıs 2017 10:20

Evrensel’e haberi nedeniyle 14 bin lira para cezası

Evrensel'e, yayımladığı bir haber nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasından 14 bin lira para cezası verildi.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunduklarını söylemesinin üzerinden henüz 2 gün geçmişken gazetecilere yaptıkları haberler nedeniyle ceza yağdı. Evrensel’in eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar’a gazetede yayımlanan bir haber nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla 7’şer bin lira para cezası verildi.

ERVENSEL’E 14 BİN LİRA PARA CEZASI

Evrensel’in eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu ile Eski İmtiyaz Sahibi Mehmet Arif Koşar’a gazetede yayınlanan bir haber nedeniyele ‘cumhurbaşkanına hakaret’ 
iddiasıyla 7’şer bin lira para cezası verildi.

Evrensel’de 20 Mart 2015 tarihinde ‘Bayık: Bir zihniyetin dışa vurumu” başlığıyla yayımlanan haberde ‘cumhurbaşkanına hakaret’ edildiğinin iddiasıyla hazırlanan iddianamede Koşar ve Nasuhbeyoğlu’nun ayrı ayrı 299/1-2, 53. maddelerinden cezalandırılmalarını istendi.

Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu katılmazken, Evrensel’in avukatı Devrim Avcı hazır bulundu. 

Duruşmada Koşar ve Nasuhbeyoğlu’nun daha önce vermiş olduğu ifadeler okundu. Ardından söz alan Avukat Devrim Avcı, yapılan haberin basın ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dava konusu haberin başka bir gazeteden alındığını hatırlatan Avcı, “esas röportaj ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmamıştır. Bize göre suç oluşmamıştır” diyerek müvekkillerinin beraatını talep etti. 

Avcı’nın savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, söz konusu haberde ‘cumhurbaşkanına hakaret” edildiğini iddia ederek Koşar ve Nasuhbeyoğlu’nun  ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Heyet daha sonra bu cezayı hapis cezasına çevirek Koşar ve Nasuhbeyoğlu’na ayrı ayrı 7’şer bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

‘BAKANLIĞIN SOLUĞUNU ENSESİNDE HİSSEDEN MAHKEME BAĞIMSIZ OLAMAZ’

Kararı değerlendiren Devrim Avcı, Vural Nasuhbeyoğlu ve Arif Koşar’ın, kapatılan Azadiya Welat gazetesinde yer alan Cemil Bayık röportajından kısa bir alıntı yayınladıkları için ceza aldıkları söyledi. Avcu, “Üstelik, mahkeme tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılmış ve yazıya cevap olarak Diyarbakır Savcılığı tarafından söz konusu asıl röportaj ile ilgili bir soruşturma açılmadığına dair yazı da gelmiştir. 

Adalet Bakanlığının her duruşmadan sonra mahkeme heyetine ‘duruşma hangi aşamada?” diyerek yazılı soru sorduğunu belirten Avcı, “Bakanlığın soluğunu ensesinde hisseden bir mahkemenin bağımsız olduğunu düşümnmek mümkün değil. Bu durum ayrıca adil yargılanma ilkesine de aykırı. Kararı temyiz edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CUMHURİYET VE ÖZGÜR GÜNDEM DAVALARI

Gazetecilerin adliye mesaisi Evrensel’le sınırlı kalmadı. Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Canan Coşkun, “Soğandan da MİT çıktı” haberi nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, hükmün açıklanmasının geri bırakıldı. Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan kampanyaya katılan 5 gazetecinin yargılandığı davada savcı toplamda 46 yıl ceza talep etti.

ERDOĞAN ‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAVUNUYORUZ’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunduklarını söylemişti. “Fikirlerin rahatça konuşulup tartışılmadığı yerde şiddet devreye girer” diyen Erdoğan, “Böyle olduğu için de çoğulculuk ve özgürlükçülük konusunda en küçük bir sıkıntımız yok” ifadeleri kullanmıştı.

Erdoğan, düşünce ve ifade özgürlüğünü sonuna kadar savunduğunu belirtse de, Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın verilerine göre Türkiye’de 162 gazeteci tutuklu bulunuyor. 

Yine Freedom House’nun açıkladığı “Basın Özgürlüğü 2017” raporunda, Türkiye 199 ülke arasında 163’üncü sırada yer aldı.  15 Temmuz darbe girişimi sonrası baskılar daha da arttı.  Çıkarılan OHAL KHK’leriyle 47 gazete, 17 dergi, 16 televizyon, 3 haber ajansı, 23 radyo ve 29 yayınevi kapatıldı. Yaklaşık 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı. Bu rakamla işsiz gazeteci sayısı de 10 bini aştı. Ayrıca yüzlerce gazetecinin sarı basın kartı da iptal edildi.

 {{318757}}


 

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cam kemik hastaları için bir ilk gerçekleşecek

SONRAKİ HABER

‘8 Mayıs faşizmin yenilebilmesinin hikayesidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa