12 Mayıs 2017 10:15

10 bin yıllık tarih Hasankeyf yok oluyor

İki yakasını Dicle'nin ayırdığı Hasankeyf, 10 bin yıllık geçmişiyle yok oluyor.

Paylaş

Batman'a bağlı ve iki yakasını Dicle'nin ayırdığı UNESCO'nun dünya mirası listesine girmek için gerekli olan 10 kriterden 9'unu karşılayan tarihi kent Hasankeyf'in 10 bin yıllık geçmişiyle yok oluyor. 

Ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmeyen Hasankeyf’in tarihi antik döneme kadar dayanıyor. Bizans, Sasaniler, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyübiler, Selçuklular ve Osmanlılar olmak üzere zengin tarihini günümüze taşıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle önemli turizm merkezlerinden biri olan Hasankeyf, yerli ve yabancı turistlerce de yoğun şekilde ziyaret ediliyor. Kalkerli yapısı nedeniyle kayalık tepelerde ve derin kanyonlarda, doğanın ve insanların oluşturduğu ve sayısı binlerce olan “Hasankeyf Mağaraları” özellikle dikkat çekiyor. 

'HASANKEYF SULAR ALTINDA KALMASIN'

Ancak Hasankeyf, “Hasankeyf sular altında kalmasın” kampanyalarına rağmen, Dicle üzerinde yapılacak Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali baraj gölü nedeniyle sular altında kalacak ve tüm kültürel hazinesini yitirecek. 

Ocak 2016’da torba yasayla birlikte bir gece geç saatlerde kabul edilen düzenleme ile UNESCO'nun dünya mirası listesine girmek için gerekli olan 10 kriterden 9'unu karşılayan tarihi kent Hasankeyf'in sular altında kalmasına vize çıkmış oldu.

Buna göre, Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı nedeniyle Hasankeyf'teki yerleşim alanı daha üst bölgelere taşınacak ancak taşınmaz tarihi eserler sular altında kalacak. 

Yasanın görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekilleri, tarihi kentte bulunan ibadethaneler, mezarlar ve daha kazı çalışması yapılmamış alanların sular altında bırakılmasına tepki göstermişti ancak, maddenin yasalaşmasını engelleyemedi. 

Üstelik barajla beraber soyu tükenen hayvanların besin ve habitatları yok olacak. Kitlesel balık ölümleri, çökelme ve ötrofikasyon, su kalitesinde ciddi düşüş, su kaynaklı çatışmalarda artış yaşanabilecek. 

CENGİZ-NUROL YİNE SAHNEDE

Tüm bunlarla beraber Ilısu Barajı inşaatının, ismi çokça iş cinayetleriyle anılan ve AKP döneminde çok hızlı yükselen Cengiz Holding ve Nurol ortaklığıyla yapılacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi. İddialara göre; Ilısu Barajı projesinde Çevre Bakanlığının mevzuata ve ahlak kurallarına aykırı işler yapılmıştı. 

Ve bugün Hasankeyf’te Zeynel Bey Türbesi’yle birlikte bazı El Rızk Camii, Süleyman Han Camii'nin mimari unsurları, Koç Camii'nin bütün mimari unsurları, Kızlar Camii, Ortakapı, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ve Zeynel Bey Türbesi ile birlikte 8 tarihi eser taşınıyor. Ancak Hasankeyf sular altında kalıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hermana belgeseli yarın gösterimde

SONRAKİ HABER

Yarkadaş: Mayıs'ın ilk on iki gününde on iki hak ihlali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa