Soma'da maden katliamı için anma düzenlendi
Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın 3. yıldönümünde aileler adalet istedi.
Emine UYAR
Eda AKTAŞ
Manisa
301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üçüncü yıldönümünde düzenlenen mitingde, katliamda yaşamını yitiren madenciler anıldı, sorumluların cezalandırılması istendi. Yürüyüş için Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Bölge Müdürlüğü önünde toplanıldı. Madenci aileleri ile birlikte Sosyal Haklar Derneği’nin düzenlediği mitinge, TMMOB, KESK, Eğitim Sen, EMEP, HDP, BHH ile CHP’nin Manisa ve İzmir milletvekilleri Musa Çam, Özgür Özel, Tur Yıldız Biçer ve HDP Milletvekili Mahmut Toğrul katıldı.
Üzerinde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin bulunduğu "Unutmadık unutturmayacağız" ve "Somayı unutmadık unutmayacağız sorumlulardan hesap soracağız" yazılı pankartlar ile yaşamını yitiren madencilerin fotoğrafları taşınan yürüyüşte, açlık grevinde olan Nuriye ve Semih'in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar taşındı. Zonguldak’tan gelen bir grup işçi “Başka Somalar Olmasın. İş Cinayetlerine Son” yazılı pankart ile yürüdü.
"Soma'nin kömürü katilleri yakacak", "Kaza değil katliam, bu bir cinayet" sloganları atılarak Beşyol'daki madenci anıtına yüründü. Burada, anıta karanfil bırakıldı. Burada 301 madencinin ismi tek tek okunurken fenalık geçiren aileler oldu. Daha sonra sloganlar eşliğinde Stadyumun arkasındaki meydana yüründü.
Soma Kaymakamlığı, Hükümet Konağı önündeki Cengiz Topel Meydanın miting alanı olmaktan çıkarıldığını söyleyerek, ailelerin her yıl miting yaptığı alanı bu yıl vermedi.
‘ADALET BAKANI VARSA ADALET SAĞLASIN’
Mitingde ilk konuşmayı yapan ailelerden Elmas Kaya, “Bize üç yıl önce kavun depolarında çocuklarımızı arattılar. Akhisar’a can pazarı kuruldu. Adalet Bakanı varsa adaleti sağlasın yoksa da gitsin” dedi.
Madenci Uğur Çolak'ın babası İsmail Çolak ise başka Somaların yaşanmaması için mücadele edeceklerini vurgulayarak, "Bu katliam son yüzyılda dünyanın en büyük işçi katliamlarından bir tanesiydi. Bu sermayedarların ve iktidarın işbirliği ile gerçekleştirilen bir katliamdır. Bu kader fıtrat değildir. Kader fıtrat diyenler yanmış evlatlarını kucaklarına almışlar mı? Şu konuştuğumuz saatlerde üç yıl önce bizim evlatlarımız can çekişiyordu. Hesabı mahşere bırakmayacağız. Burada cezalarını çekmeleri için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bundan sonra hiçbir iş kolunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için mücadele edeceğiz" diye konuştu.
Ailelerin ardından davanın avukatlarından ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, katliamın faillerinin belli olduğunu belirterek, "Biz yoksullar, çocuklarının hesabını başka güne bırakmayanlar, mücadele edenler hep beraber dövüşeceğiz. Nuriye ve Semih açlık grevlerinin 66'ıncı günündeler. Ankara'nın göbeğinde direniyorlar. Ölürüz bırakmayız diyorlar. Oradaki herkesi bizim için kucakla dediler. Herkesi onlar içinde kucaklıyorum" dedi.
Avukatlardan Can Atalay ise, adalet arayışından asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, "Bir insan kaç gün aç susuz yaşayabiliyor bunu biliyoruz ama adaletsiz ne kadar yaşar bunu bilmiyoruz. Ekmeğimiz, onurumuz için adalet talebinden vazgeçmeyeceğiz. Somalı madenci aileleri duruşma salonlarını boş bırakmayarak adalet taleplerinden vazgeçmiyorlar. Adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz" diye kaydetti.
‘KÖMÜR KARASINDAN DAHA KARA BİR LEKE’
CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer ise tam üç yıl önce bugün 301 kişi gözü dönmüşlerin kar hırsı yüzünden öldüğünü belirterek, arkalarında yürekleri yakan hikayelerini bıraktıklarını söyledi. Ailelerin adalet arayışının devam ettiğini söyleyen Biçer, "301 can taşeron sisteminin dengesizliği yüzünden emeği hiçe sayan kirli ve karanlık siyaset yüzünden, enerji bakanı yüzünden ve cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı gerçekleşirken buna fıtrat diyen diplomasız şimdi de mühürsüz olan en baş yetkili yüzünden ölmüştür. Geçen üç yıla rağmen isyanımız direncimiz inancımız azalmamıştır. Ne istediğimiz çok net adalet istiyoruz. Gerçek sorumlular yargılanmazsa Soma davası kömür karasından daha bir kara leke olarak tarihe geçecektir" diye konuştu. Biçer ayrıca yaşamını yitiren madencilerin annelerinin anneler günü kutladı.
HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Soma'da yaşanan katliamın göz göre göre geldiğini belirterek, "2011 yılında maden mühendisleri odası bu maden ile ilgili rapor yazmıştı. Ama gözünü rant bürüyenler önlem almadı. Soma’dan ders almadılar. Şirvan, Ermenek yaşandı. Bu ülke acıların toprağı olmaya devam ediyor. Adalet yok maalesef. Üç yıldır mahkeme devam ediyor. Savcı üç mahkemedir mütalaa vermiyor. 'FETÖ'nün bir kumpası olduğu iddia ediliyor. Bu ülkede barış olmadan kardeşlik olmadan, zenginleri zengin eden bu iktidar canımızı almaya devam edecek. Ya zenginden yanasın ya yoksuldan. Bu iktidar tarafını net olarak ortaya koymuştur. Bizler emekçiden yana tüm güçlerimizi birleştirmeliyiz. Bunlara karşı direneceğiz. Bir kez daha Somalı ailelerimize söz veriyoruz. Unutmadık unutturmayacağız. Mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.
11 TEMMUZ DURUŞMASINA KATILIM ÇAĞRISI
CHP Milletvekili Özgür Özel ise Soma'nın evlatsız babalarının, annelerinin, babasız oğullarının, kızlarının hep yanında olduklarını söyledi. Burada yaşananın alelade bir maden kazası olmadığını söyleyen Özel, “Sermayedarlardan sarı sendikalara kadar oluşan kara delik 301 insanı yutmuştur” diyerek 11 Temmuz günü Akhisar'da görülecek Soma davasına çağrıda bulundu.