Taş ocağı Yaşar Kemal’in coğrafyasını ve tarımı bitirecek

Osmaniye'de tarihi yapılar ve zeytinliklerin bulunduğu alanda açılmak istenen taş ocağına tepki gösteren köylüler çadır kurup direnişe geçti.

15 Mayıs 2017 06:06
Paylaş

Ökkeş NERGİZ
Volkan PEKAL
Osmaniye

Osmaniye’ye bağlı Kırmacılı köyüne sıfır mesafede, Bahçeköy ve Kazmaca köylerine ise yaklaşık 200 metre mesafede kurulmak istenen ve taş ocağı olarak bilinen kalker ocağı ve kırma, eleme tesisine karşı birleşen köylüler, taş ocağı projesinin iptal edilmesi için çadır kurdu. Köylüler 5 gün önce, köye gelen iş makinelerinin önünde durarak çalışmayı durdurmuştu. “Taş ocağı gelirse biz ne yiyip içeceğiz?” diyen köylüler, iş makineleri alanı terk edene kadar direnmeye devam edeceklerini ifade etti. Hayvancılık ve zeytin ağaçlarının geçim kaynağı olduğu ve arıcıların kışladığı, antik kentlerin ve kalıntıların bulunduğu bölgede taş ocağının, hayvancılık, tarım ve arıcılığı bitireceğini ifade eden köylüler şirket gidene kadar direneceklerini söylüyor.

TARIM VE TURİZME KARŞI TAŞ OCAĞI

Köylüler Yaşar Kemal’in doğup büyüdüğü bölgede ve bir dönem öğretmenlik de yaptığı Bahçeköy ve çevre köylerde Yaşar Kemal’in romanlarında anlattığı doğanın ve endemik bitkilerin ortadan kalkacağını ifade ediyor. Aynı zamanda Kastabala ve Karatepe antik kentlerinin bulunduğu, çevrede korunması gereken çok sayıda tarihi eser varken vatandaşlar, turizm ve tarıma yönelmek varken neden taş ocağı kurularak bölgenin yaşanmaz hale getirileceğini soruyor. 

GEÇİCİ RUHSAT SÜRESİ DOLMUŞ

Bahçeköy muhtarı Niyazi Atılgan, Tüsan Yapı San. A.Ş. tarafından işletilecek olan alan için 2 yıl önce verilen geçici ruhsatın 9 Mayıs tarihinde sona erdiğini belirterek yeniden ruhsat almak için gerekli ÇED sürecinin yapılması gerektiğini söyledi. ÇED sürecinin gerçekleşmediğini ifade eden Atılgan, konuyla ilgili dava açacaklarını ifade etti. 

‘NEREYE GİDECEĞİZ?’

Çadırda direnişte olan kadınlardan Cennet Saygılı “Taş ocağı kurulmasını istemiyoruz. Zaten herkes hasta. Taş ocağı kurulsun da evimizden barkımızdan mı olalım? Nereye göçeceğiz, nereye? Hayvanımız nerede yaşasın?” diye konuştu. Yaşam hakları için orada olduklarını ifade eden Elmas Nabant, “Yaşam hakkımızı istiyoruz. Çok bir şey istemiyoruz. Büyüklerimizin sesimizi duymalarını istiyoruz. Sesimizi köyden dışarı çıkaramadık. Burası nice yazarlar, valiler, doktorlar yetiştirmiş bir köy. Bizi hafife almasınlar” dedi. 

‘1 YIL DA SÜRSE DİRENECEĞİZ’

Tüm gün ve gece nöbetin sürdüğü çadır, akşam saatlerinde dolup taşıyor. Akşam saatlerinde çadırda konuştuğumuz Osan Erkoç, çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçindiklerini belirterek “Buraya taşocağı yapılmasını istemiyoruz. Hayvanlarımıza bahçelerimize zarar verecek. Kaç gündür buradayız bir muhatap bulamıyoruz. Devlet bize sahip çıksın” dedi. Nursel Saygılı, “Biz asgari ücretliyiz. Nereye gideceğiz? Taş ocağı kurulursa öleceğiz, başka çaremiz yok. O yüzden 1 yıl da sürse burada bekleyeceğiz. Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz. Herkes zeytin ekti, yazık değil mi bu kadar emeğe?” diye konuştu.

ÇED TOPLANTISI YAPILMADI

Fikret Poyraz isimli vatandaş ÇED raporunun kahvede asılması, köylü razı olursa yapılması gerekirken köylerde herhangi bir toplantının yapılmadığını, kimsenin haberi olmadığını ifade etti. Yetkililerin kendileri ile ilgilenmediğini ifade eden Poyraz, tek muhataplarının iş makinelerini koruyan jandarma olduğunu belirterek “Bizi neden kendi çocuklarımızla karşı karşıya getiriyorlar?” diye sordu. 6 gündür direndiklerini ifade eden Mehmet Ertan, iş makineleri gidinceye kadar oradan ayrılmayacaklarını ifade etti. 

ÖNCEKİ HABER

7 çocuğa cinsel istismarda bulunan şahsa 62 yıl ceza

SONRAKİ HABER

İşsizlik oranı yüzde 12.6

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa