‘Her yurttaş gibi haklarımızdan yararlanmak istiyoruz’
Engelli Hakları Forumu üyeleriyle engelli yurttaşların Türkiye'de yaşadığı zorlukları konuştuk.
Eylem NAZLIER
İstanbul
Birleşmiş Milletlere (BM) üye 156 devletin 10-16 Mayıs’ta kutladığı Engelliler Haftası’nda hatırlanan engelliler, günlük yaşamda bir çok zorlukla karşı karşıya.
Evrensel'e konuşan Engelli Hakları Forumundan Ali Güler, “Engelli bir vatandaş olarak bizler, her yurttaş gibi yasal haklarımızdan yararlanmak istiyoruz” diyor ve ekliyor:
“2005’te çıkarılan yasa ile kurumların, binaların ve kamuya açık alanların, parkların engellilere uygun hale getirilecekti. Fakat hiçbir şey değişmedi.”
Bugün kamuda 30 bine yakın engelli çalışıyor ama bir o kadar da açık var. Fakat iş başvurusunda bulunan engelliler ‘İstediğimiz nitelikte engelli bulamıyoruz’ sözüyle karşılaşıyor. Forum adına konuşan Güler, özel sektörde de durumun aynı olduğunu ifade ediyor.
Fatih İşitme Engelliler okulunun şehir dışına taşınmasını da eleştiren Güler “Engellilerin okumasını istemeyen bir eğitim sistemi var” diyor. Güler, çalışamayacak olan ağır engellilerin 3 ayda almış oldukları maaş için devletin ağır kriterler koyduğuna da dikkat çekiyor. “Evde bakım” ve “2022 maaşları”nın kesilmemesi gerektiğini söyleyen Güler, bilgiye erişim koşullarının da sağlanmasını talep ediyor.
‘ENGELLİLER ÇALIŞMA HAYATINDA MOBİNGLE KARŞI KARŞIYA’
Engelli Hakları Forumundan Mahmut Keçeci ise, çalışma yaşamında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getiriyor. Keçeci, “Devlet yasalarla kotalar koymuş, hem kendine hem de özel sektöre. Kendi hükümlülüğünü yarı oranda yerine getiriyor. Ciddi bir boşluk var. Özel sektörde de durum böyle. Engellilerin yüzde 80’ni işsizliğe mahkum. Çalışma yaşamında mobingle de karşı karşıya engelliler. Halbuki mevzuatta kendi koşullarına uygun işlerde çalıştırılmaları gerekir” diyor.
“Sağlıkla ilgili sorunlarımız kadar sağlığa erişim sorunumuz da var” diyen Keçeci, “İlaç katkı payları ve muayene katkı paylarının yükselmesi hem engellilerin, hem de halkın sağlığa erişimi zorlaştırıyor. Yaşamımızı kolaylaştıran,ortez, protez, işitme cihazı, akülü-aküsüz tekerlekli sandalye ve medikal malzemelere ulaşamayan bir kitleyiz. Bu gibi araç gereçlerin karşılanmasında devletin ciddi bir sorumluluk almadığını düşünüyoruz” diyor.