5 Dakikada- Yıldız Tar / 16 Mayıs 2017 Salı

Kaos GL Editörü Yıldız Tar'la 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü'nü konuştuk.

16 Mayıs 2017 07:33
Paylaş

Fatih Polat’ın sunduğu 5 Dakikada'nın bugünkü konuğu Kaos GL Editörü Yıldız Tar’dı. Yıldız Tar'la 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü'nü, eşcinsellere dönük cinsiyet ayrımcılığını, homofobi ve transfobiyle mücadele için düzenlenecek etkinlikleri konuştuk. 

‘HASTALIK OLDUĞU İDDİASI İNSAN HAKLARINA AYKIRI’

Yıldız Tar, 17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün eşcinselliği hastalıklar listesinden çıkardığını ancak bunun gecikmiş bir karar olduğunu hatırlatarak “Eşcinsel, biseksüel ya da trans olmanın hastalık olduğu iddiası bilim dışı ve insan haklarına aykırı. Ancak DSÖ kararının ardından dünya geleninde bugün homofobi ve transfobiye karşı mücadele günü ilan dildi. Türkiye’de de KaosGL olarak bugün de çeşitli etkinlikler yapıyoruz ve LGBTİ+’nin haklarını savunduğumuz bir gün olarak kutluyoruz.”  

MEDYADA HOMOFOBİ 

Medyada homofobi ve transfobinin ne durumda olduğunu değerlendiren Tar Türkiye’deki medyanın kabaca üçe ayrıldığını belirterek “’70’ler ’80’lerde LGBTİ+’ler var. Uzakta ve sadece renkli sayfaların magazin unsurları olabiliyor. ’90’larda terör kavramı içerisinde ‘travesti terörü’ haberlerini görüyoruz. Ve nihayet şu anda çorba süreç. Her türlü habere rastlayabiliyoruz. Yani ilk sayfada LGBTİ+’leri eşit yurttaşlar olarak gören haberler varken, ikinci sayfada hedef gösteren haberler olabiliyor” dedi. 

‘TEMEL BAŞLANGIÇ SORU SORMAK’

LGBTİ+’lerin toplumun eşit ve özgür parçaları olduğunu ve kendi hikayeleriyle sözleri olduğunu belirten Tar “Kendi hikayelerini anlatmak istiyorlar. Bütün sistem sizi görünmezliğe iterken, hikayenizi anlatmanızı engellerken, muhabirlerin yapması gereken şey mikrafon uzatmak. Çoğu zaman bunu unutuyoruz. En temel başlangıç soru sormak ve o hikayeyi kendi dillerinden anlatmalarını sağlamak.” dedi. 

KAOS GL

Kaos GL’nin ’94 yılından beri eşcinsel ve translara ‘Ne yaşıyorsan gel burada anlat’ dediğini ve ‘Senin yaşadıkların çok önemli’ mesajını vermeye çalışıldığını söyleyen Tar “Biz biraz hak temelli haberciliğin yanı sıra LGBTİ+’lerin bir günün anlattıkları ve deneyimlerinin çok önemli olduğu bir yayın tutturmaya çalışıyoruz. Türkiye ve dünyada muhabir ağımız var. Ve buralardan egemenin tarihine karşı alternatif bir tarih yazmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Gelen tepkilerin 2 ye ayrıldığını belirten Tar “Birçok LGBTİ+ güçlenmiş hissettiğini, LGBTİ+ olmasa da homofobiye duyarlı birçok insan ise bilinçlendiğini söylüyoru” diyerek Kaos GL’nin de çoğu zaman nefret söylemi ve hedef göstermeyle karşı karşıya kaldığını aktardı.

17 MAYIS HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Tar 17 Mayıs Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü etkinliklerinden de bahsetti. Her yıl 17 Mayıs haftasında Ankara’da homofobi karşıtı buluşma etkinlikleri yapıldığını ve bu yıl emek temasını tartışmaya açtıklarını söyleyen Tar şöyle devam etti: “Sosyalizm, emek ve çalışma hayatında ayrımcılık gibi LGBTİ+’lerin emekle kurduğu ilişkiyi değerlendiriyoruz. Ankara’da her yıl büyük bir yürüyüş yapılıyor ancak geçen yıl engellendi. Örgütlenme özgürlüğü de sekteye uğramış durumda. Bu seneki gündemlerimizden biri de bu. KHK ile ihraç edilen akademisyenlerle birlikte homofobi ve transfobiye karşı nasıl mücadele edeceğiz ve nasıl dayanışacağımızı tartıştığımız bir haftanın içinden geçiyoruz.” (EVRENSEL WEB TV)

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç'a 'örgüt propagandası' ve 'hakaret' soruşturması

SONRAKİ HABER

Mimarlık Ödülü'ne layık görülen TBMM Camii yıkılıyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa