17 Mayıs 2017 13:58

Partili HSK’nin partili üyeleri

Hakim ve Savcılar Kurulunun (HSK) 7 üyesinin seçimi tamamlandı. Seçimlerde AKP-MHP ittifakının belirlediği isimler seçildi.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

Anayasa değişikliği ile adı ve yapısı değiştirilen Hakim ve Savcılar Kurulunun (HSK) 7 üyesinin seçimi dün sabaha karşı tamamlandı. CHP ve HDP’nin boykot ettiği oylamada beklendiği gibi AKP-MHP ittifakının belirlediği isimler seçildi. Yeni HSK üyeleri arasında AKP’li belediye meclis üyesi de var, MHP Lideri Bahçeli’nin avukatı da. Yargıdan seçilen üyelerin AKP-cemaat kavgası sonrası yükselen isimler olmasına dikkat çekti.

Referandumda şaibe tartışmaları sürerken, anayasa değişikliğiyle adı ve yapısı değiştirilen eski adıyla HSYK, yeni adıyla HSK’nin Meclisin belirleyeceği 7 üyesi belirlendi. 83 aday arasından Meclis Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunun belirlediği 21 isim milletvekillerinin tercihine sunuldu.

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de katıldığı oturumda, AKP seçimi birleşik oy pusulasıyla yapma talebinde bulundu. Ancak oturumu yöneten Meclis Başkan Vekili Akif Hamzaçebi usule aykırı olduğunu belirterek itirazda bulundu. Bunun üzerine birleşik oy pusulası yönteminden vazgeçilerek her üyelik için belirlenen 3 adayın yer aldığı ayrı ayrı pusulalar hazırlandı.

‘KAÇAK İNŞAATIN PARÇASI OLMAYIZ’

Oylama öncesi söz alan CHP’liler ve HDP’liler referandum sonuçlarının gayrimeşru olduğunu, genel kurula taşınan adayları seçen karma komisyonun oluşumunda usule aykırı yönler bulunduğunu, ayrıca adayların siyasetle şaibeli ilişkilerinin bilindiğini ifade ettiler.

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, yargıda daha önce iktidar ve Cemaat ittifakıyla oluşturulan bağımlı yapının yerine yeni bir bağımlı yapı oluşturulacağını vurguladı. Tezcan, “Biz CHP olarak bu gayrimeşru kaçak inşaatın parçası olmayacağız” dedi.

HDP Grup Başkan Vekili Filiz Kerestecioğlu da, “Bu oylama zaten siyasi olan yargının daha da siyasallaşmasından başka bir şeye hizmet etmeyecektir” dedi.

CHP VE HDP’LİLER OY KULLANMADI

Konuşmaların ardından HDP’liler salondan ayrılırken, CHP’liler ise seçimi izlemek temsilci bırakıp oylamaya katılmadılar. İlk turda adaylar gerekli oyu alamayınca ikinci tur oylama yapıldı.

İkinci tur oylamaya 348 milletvekili katıldı. Her 7 üyelik için ayrı ayrı pusulalara oy kullanıldı. Pusulaların tasnif ve sayım işlemi 2 saat sürdü. Sonuçlara göre HSK üyeliğine Yaşar Şimşek, Mehmet Ademoğlu, Alp Arslan, Cafer Ergen, Ali Cengiz Köseoğlu, Songül Yazar ve Hamit Kocabey şeçildi. Seçilenlerin yargıda Gülen yapılanmasına karşı oluşturulan AKP-MHP ve kimi ulusalcı/sosyal demokrat isimlerin yer aldığı Yargıda Birlik içindeki AKP’li ve MHP’li isimlerden oluşması dikkat çekti.

Anayasa değişikliğine göre 13 kişilik HSK’nin diğer 6 üyesinden 4’ünü adli ve idari yargıdan cumhurbaşkanı seçecek. Kalan iki üye adalet bakanı ve müsteşardan oluşacak.

CEMAATLE KAVGA SONRASI ÖNE ÇIKTILAR

Yargıtay üyeleri arasından birinci üyelik için seçilen Yaşar Şimşek ile ikinci üyelik için seçilen Mehmet Ademoğlu ve üçüncü üyelik için seçilen Alp Arslan’ın ortak noktaları 15 Temmuz darbe girişiminin ardından önemli görevlere gelmiş olmaları.

2014 yılının sonunda Yargıtay üyeliğine seçilen Yaşar Şimşek, darbe girişiminin ardından 28 Eylül’de Yargıtay Genel Sekreterliği görevine getirilmişti. Alp Arslan ise Yargıtay 14. Ceza Dairesi Üyesi iken geçtiğimiz ağustos ayında HSYK üyeliğine seçilmişti.  Mehmet Ademoğlu da Yaşar Şimşek gibi, Cemaat ile Hükümet arasında iplerin kopmasının ardından, 2014 yılının aralık ayında HSYK tarafından Yargıtay üyeliğine seçilmişti. Ademoğlu, Yargıtay üyesi olmadan önce Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı görevini yürütüyordu.

AKP’Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİ DE HSK’DE

Danıştay üyeleri arasından HSK Üyesi Cafer Ergen’in de AKP’ye yakın bir isim olduğu belirtiliyor.

Öğretim üyeleri arasından seçilen Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu ise AKP’nin proje üniversitesi olarak kurulan Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde hukuk fakültesi dekan yardımcısı olarak görev yapıyordu. Köseoğlu daha çok iş hukuku ve sosyal güvenlik hukuku üzerine çalışmalar yapıyor. Köseoğlu da AKP’ye yakın olarak bilinen bir isim.

Avukatlar arasından HSK için seçilen Songül Yazar ise AKP Beyoğlu Belediye Meclisi Üyesi.

MHP YÖNETİCİSİ HSK ÜYESİ OLDU

Öğretim üyeleri ve avukatlar arasından belirlenen HSK üyeliğine seçilen Hamit Kocabey ise MHP Lideri Bahçeli’nin avukatı olarak tanınıyor. 2012 yılından bu yana MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi olan Hamit Kocabey, Yargıtay Üyesi Hüseyin Kocabey’in de ağabeyi. Hüseyin Kocabey de, AKP-Cemaat kavgasının ardından Aralık 2014’te Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

YILDIRIM: REFERANDUM RUHUNA UYGUN

Başbakan Binali Yıldırım, HSK üyelerinin seçimi sırasında oyunu kullanmasının ardında AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş ile birlikte MHP sıralarına gitti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve yanındaki milletvekilleriyle tokalaşan Yıldırım, HSK seçimlerini “Referandum ruhuna uygun” diye değerlendirdi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hagi: Avrupa'nın en iyi takımı olduk

SONRAKİ HABER

Mersin’de iki kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa