1 Mayıs’a katıldığı gerekçesiyle Erzurum’a sürüldü
Sançim Çimento fabrikasında çalışan Sezgin Erarslan, 1 Mayıs kutlamasına katıldığı gerekçesiyle Erzurum’a sürgün edildi.
Hasan PAMUKOĞLU
Bilecik
Bilecik’te bulunan Sançim Çimento fabrikasında çalışan Sezgin Erarslan, 1 Mayıs kutlamasına katıldığı gerekçesiyle Erzurum’a sürgün edildi. 1 Mayıs’ın işçilerin taleplerini dile getirdiği yasal bir bayram olduğuna dikkat çeken Eraslan, sürgün uygulamasının işten atmaya kılıf olduğunu dile getirdi.
1 Mayıs’ın Bilecik’te çok fazla kutlanılmadığını belirten Erarslan, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Cam Keramik-İş sendikaları olarak kutlanabilmesi için çalışmalarda bulunduklarını söyledi. Bileciklilerin 1 Mayıslara alışkın olmadığını ifade eden Erarslan “İlk başta bir şaşkınlık ve çekingenlik oldu, ancak bu atılınca coşkulu bir kutlamaya dönüştü” dedi.
1 Mayıs’ın işçi ve emekçilerin taleplerini dillendirdiği yasal bir bayram olduğuna dikkat çeken Erarslan, kutlamadan 5 gün sonra 1 Mayıs’a katıldığı için Erzurum’a tayininin çıkarıldığını dile getirdi. Tayinin işten atmaya kılıf olduğunu ifade eden Eraslan, bu uygulamanın daha önce de yapıldığını hatırlatarak “İlk önce başka bir fabrikada ihtiyaç gösteriyorlar ve tayin ediyorlar. Eğer kabul etmezsen de direk işten atıyorlar” dedi.
Doğma büyüme Bilecikli olduğunu belirten Sezgin Erarslan, ailesinin burada yaşadığını, işini, yaşadığı yeri sevdiğini söyledi: “Şimdi benden Erzurum-Aşkale’ye gitmemi istiyorlar. Geçici süreliğine olsa yine giderdim. Ben işimi, yaşadığım yeri bırakmak istemiyorum.”
1 Mayıs’a ilk kez katıldığını söyleyen Eraslan, karşı karşıya kaldığı bu duruma karşın 1 Mayıs’a katılmaktan pişman değil: “DİSK’ten olsun diğer sendikalardan olsun, kendi fabrikamızdan ve diğer fabrikalardan arkadaşlarımızla birlikte olup 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak iyi hissettirdi.”
CAM KERAMİK-İŞ’TE ÖRGÜTLENDİLER
Bir buçuk yıldır fabrikada DİSK/Cam-Keramik-İş’in örgütlenmesi için çalıştığını, patronun ise sendikanın işyerine girmesini engellemeye çalıştığını dile getiren Eraslan, patronun bu tavrına karşı direniş yaptıklarını, yemekhane boykotları, işe geç başlamalar, fabrika içerisinde yürüyüşler örgütlediklerini anlattı. Patronun mücadeleyi bastırmak için tazminatsız işten atma tehdidinden diğer fabrikalardan işçi getirmeye kadar pek çok yola başvurduğunu aktaran Eraslan, “En son iş yerine Çimse-İş Sendikası getirilmek isteniyordu. Patronun tarafında olan bir sendikayı biz istemiyorduk. Direniş kırıldıktan sonra patrondan yana olan sendika işyerine direk getirildi” dedi.
Bu tür sendikaların ticarileştiğini ve işçilerin yanında yer almadığına işaret eden Erarslan, “Kiralık işçilik yasa olarak geçti. Şimdi de kıdem tazminatını kaldırmak istiyorlar. Eğer bu da gerçekleşirse işçilerin geçmişte kazandığı hakların hiç biri kalmayacak” dedi.