21 Mayıs 2017 19:43

Saha içi- Saha dışı

Haftanın spor gündemi...

Paylaş

RUGBY NEDİR?

Rugby, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunu. Anavatanı İngiltere olan rugby, sonradan İngiliz sömürgelerinde yayılmıştır. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Galler, İrlanda, İskoçya ve Fiji'de çok popüler olan bu oyun dünyanın genelinde pek yaygın değildir. Bir rugby maçı 40'ar dakikalık iki devre olarak oynanır. Takımlar 15'er kişiden oluşur. Rakibinden daha fazla sayı yapan taraf maçı kazanır. Rugby, Amerikan Futboluna çok benzetilen bir spordur fakat aralarında oldukça önemli farklar vardır. Bu farklar şöyle sıralanabilir:

Rugby’de Amerikan Futbolunun tersine omuzluk, kask, koruma aparatları bulunmaz.

Rugby’de oyuncular bir sıra halinde diziliyken Amerikan Futbolu’nda bir diziliş hiyerarşisi hakimdir.

Amerikan Futbolu’nda her yere pas atabilirken Rugby’de sadece arkadaki adama pas verilebilir, öne doğru pas verilemez.

Rugby’de kafaya, boyuna müdahale edilmez ve tekme kullanılamaz. Amerikan Futbolunda’da kasktan tutmak ve sırtından itmek yasaktır.

Rugby de sakatlanma olayları daha sık görünür.

BAŞAKŞEHİR OLAYI VE TFF’YE SORULAR !

Çaykur Rizespor maçından sonra basın mensuplarının darp edilmesi olayı sonrası Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilen Başakşehirspor futbolcuları Emre Belözoğlu, Volkan Babacan, Yalçın Ayhan ve Ufuk Ceylan hakkındaki cezalar açıklandı. Türkiye Futbol Federasyonu'nun internet sitesinden yapılan açıklamada, Emre Belözoğlu'na 50 bin lira para cezası kesildi. Volkan Babacan'ı 1 maçla cezalandıran PFDK, Yalçın Ayhan ve Ufuk Ceylan'a ise 5 maç ceza verdi.

Sürekli olarak futbol sahalarında şiddeti bitirmeye yönelik adımlar attığını söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu’na verilen bu caydırıcı(!) cezalar sonrası birkaç sorumuz var. TFF’nin futbolda şiddeti bitirmeye yönelik adımları sadece taraftarlarla mı sınırlı? Tribünde meşale yakan bir taraftar 1 yıl müsabakalardan men cezası alırken bir basın mensubuna yönelik linç girişiminin cezası 1 maç mıdır? Sporda şiddeti önlemek için çıkarılan 6222 yasası bu tür olayların önüne nasıl geçecek? E-Bilet ve Passolig ile “istenmeyen taraftarların” stada girişinin önlendiğini söyleyen federasyon yetkilileri linç kültürüne sahip futbolcuların yarın sahaya çıkmasına nasıl göz yumacak?

Elbette Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu sorulara verecek cevabı yoktur. Çünkü Türkiye’de adalet güçlüden yana esiyor ve taraftarları baştan ‘şiddet’in kaynağı olarak gören bu düzende “güçlüden” yana olan futbolcularla “istenmeyen” taraftarlar arasında eşit bir cezalandırma sisteminden bahsetmek çok mümkün değil.

RUMMENIGGE TARAFTARINI SAVUNDU

18 Nisan'da Real Madrid'e karşı oynadıkları Şampiyonlar Ligi maçında Bayern Münih taraftarlarına karşı İspanya polisinin sert müdahaleleri sonrasında FC Bayern Münih Yönetimi, Almanya Federal Hükümeti'ni göreve davet etti. Bayern Münih taraftarının stada sokulmasına onay verilmeyen pankartları sonrası alevlenen tartışmaların gerekçe gösterilmesi üzerine, Rummenigge; “Bernabeu' da taraftarlarımıza karşı İspanya polisinin abartılı müdahalesi karşısında dehşete düşmüş durumdayız. Bir yasağa karşı duran taraftarlara yönelik kolluk kuvvetlerinin acımasızca saldırılarına dair elimizde görüntüler var” diyerek Almanya Hükümeti’ni sorumluluk almaya davet etti.

GAZİANTEPSPOR’DAN ÜZÜCÜ HABER

Gaziantepspor'un Çek sağ beki Frantisek Rajtoral, kentteki evinde intihar etti. Celal Doğan Tesisleri'ndeki idmana gelmeyen Rajtoral, aramalara rağmen telefonlarına da cevap vermedi. Bunun üzerine kulüp yetkilileri, Çek futbolcunun evine gitti. Polis ekipleri evde Rajtoral'ın asılı haldeki cansız bedeniyle karşılaştı. 2008’den beri tükenmişlik sendromunda olduğu söylenen bir oyuncuyla psikoloji alanındaki kulüp çalışanlarının ne kadar ilgilendiği ve böyle bir olayın önceden önlenip önlenemeyeciğine dair bir açıklama yapılmazken Rajtoral’in ölüm haberinin medyada çok yer bulmaması Gaziantepspor taraftarının tepkisini çekti.

ETKİNLİK ÖNERİSİ

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği taraından 13-14 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenecek olan “Futbolda Cinsel Şiddet ve Cinsiyet Ayrımcılığı” konulu sempozyuma futbolu seven sevmeyen herkesi, futbol gibi hayatımızın birçok bölümünde karşılaştığımız cinsel şiddetin ve cinsiyetçi ayrımcılığın üstesinden gelmek için çözüm önerilerini tartışmaya davet ediyoruz.

 

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe Euroleague şampiyonu oldu

SONRAKİ HABER

Kyme’nin başına gelenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa