21 Mayıs 2017 20:29

“Eğitimli Sığlık”tan kurtulmak için

İktisat öğrencisi ilk sınıftan itibaren kötüye giden bir üniversite eğitimiyle, ekonominin değil, teorik tekniklerin üstadı olmaya mecbur bırakılır.

Paylaş

İktisat Okuma Grubu

Marmara Üniversitesi

Bazı haklar yokluğunda değer kazanırmış. Sırf üniversite mezunu olmak için aslında içini dışını bilmediğimiz bir kurum uğruna hepimizi at misali koşturdular. Zorlu bir hazırlık serüveni sonunda birileri kazandı, birileri kazanamadı. Kaybetti değil, kazanamadı. Sisteme koşturacak at lazımdı çünkü. Herkesin ayağındaki nal, beslendiği saman aynı olmamasına karşın aynı yarışta koşturduk durduk. Yalnızca bununla da kalmadı her birimize at gözlüğü de takmaya kalkıştılar. Bizlere de öyle ya da böyle üniversitesinin kapısı açılmış oldu. Üniversite denince hemen aklınıza sınıflarda, kulüplerde rahatlıkla insanların tartışabileceği ortam gelmesin, öyle bir dünya yok maalesef. Bizim de okuma grubumuz tam burada devreye girdi. Ben bu yazıda TÜOBİK’le birlikte at gözlüğünü atmış biri olarak kazananların sesi olmak istedim. Bize sunulmayan tartışma ve sorgulama ortamını böylece tanımış oldum. Öncesinde kazandığımı sanan ben, öyle bir yarıştan çıkmıştım ki zorla elde ettiğim bu kurumu iyisiyle kötüsüyle benimsemiştim. Öyle bir hal almıştı ki hocalarımızın söylediklerini harfi harfine not alıp sorgulamadan ezberledik yeri geldi. İşte TÜOBİK’le birlikte at gözlüğünü kırıp işin öteki yüzünü görme fırsatı yakaladım.

Douglas Dowd, Kapitalizm ve Kapitalizmin İktisadı kitabının girişinde tam da bu bocalamışlık için şöyle demiş: “Bu kitap veya başka bir kitap, ya da okumak; tek başına böylesi çaplı amaçları karşılamaya yetmez. Ne var ki anlamak için okumak şarttır. Nitekim rezalet burada başlıyor: Derslerde ya da metinlerde bu temelde bir ekonomi kavrayışına erişmek neredeyse ihtimal dışıdır. Fakat bunun tam tersi kesindir. İktisat öğrencisi birinci sınıftan itibaren gitgide kötüye giden bir üniversite eğitimiyle, ekonominin değil, teorik tekniklerin üstadı olmaya mecbur bırakılır. Sonuç, iktisadı gerçekleri kavrama konusunda ‘eğitimli sığlık’tan ibarettir.” Buradan hareketle ben TÜOBİK sayesinde gözümü açtım, bizden de esinlenen insanlar olsun, birilerine daha çabuk ulaşalım diye Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencileriyle birlikte bir iktisat okuma grubu oluşturduk. Bir akademisyenle birlikte okumalarımızı gerçekleştirip bize sunulmayan tartışma, sorgulama kısmını hayata geçirmek istedik. Ta ki at olmadığımız bir eğitim sistemine ulaşıncaya dek.

ÖNCEKİ HABER

Tomahawklar ya da Ortadoğu üzerinden kriz aşmak

SONRAKİ HABER

Piri Reis Üniversitesi’nden paralı eğitim manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa