21 Mayıs 2017 22:48

SEPAK TAKRAW NEDİR?

Nedir köşemizde bu hafta Güney Asya’dan yavaş yavaş bütün dünyaya yayılan “Sepak Takraw” var! Tarihi buluntulara göre 15.yüzyılda Malay Yarımadası’nda oldukça yaygın olarak oynanan ve hatta neredeyse bir iç savaşa sebep olacak olan (bu hikayeyi aktarmak için yeterli yerimiz yok) bu sporun bugünkü en iyi mirasçıları ise Tayland ve Malezya. Türkçeye çevirmeye kalksak ancak “ayak voleybolu” olarak çevirebileceğimiz bu oyunun kuralları voleybola çok beziyor. Elbette çok büyük farklılıklar var ki bu oyunda eller değil, geri kalan bütün vücut uzantıları (ayak,omuz,kafa ve göğüs) kullanılıyor. 3 kişilik takımlarla oynanan bu oyunun amacı voleyboldaki gibi topun rakip takımın sahasında yere değmesini sağlayarak sayı almak. Bu 3 oyuncunun mevki isimleri de biraz farklı. Servis atan oyuncu “tekong”, pas dağıtan oyuncu “pasör”, sayı almak için vuruş yapan oyuncu “katil” olarak adlandırılıyor. Futbol ve jimnastik sporlarının birleşiminden estetik hareketlere sahne olan bu eğlenceli oyunun videolarına bakmanızı öneririz.

VENEZUELA’DA YASAĞA RAĞMEN SAYGI DURUŞU

Deportivo Lara ve Deportivo Anzoategui takımlarında futbolcular, çıktıkları maçta son dönemde artan hükümet karşıtı protesto gösterileri sırasında hayatını kaybedenleri andı.

Futbol federasyonunun maç öncesi saygı duruşuna izin vermemesi üzerine futbolcular yasağa pratik bir çözüm getirdi. Hakemin düdüğüyle maçın başlamasının ardından iki takımın da oyuncuları hareket etmeden beklemeye başladı. Hakemlerin hareket etmesine rağmen futbolcular saygı gösterisini 2 dakika boyunda sürdürdü.

TARAFTAR GRUPLARINDAN NURİYE VE SEMİH HOCA’YA DESTEK

Aralarında Beşiktaş’ın Beleştepe, Fenerbahçe’nin Taşra, Gençlerbirliği’nin Karakızıl gibi taraftar gruplarının da yer aldığı taraftar grupları, Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edilen ve işlerine geri dönebilmek için açlık grevine başlayan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'yı ziyaret etti. Ankara, Yüksel Caddesi’ndeki açlık grevinin 63.gününde destek vermeye gelen taraftar gruplarına sosyal medyadan da birçok taraftar destek verdi.

TERİM’İN KÜFÜRÜNE TAZMİNAT CEZASI

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, beş yıl önce bir kadın taraftara küfür ve hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada 3 bin 500 lira tazminat ödemeye mahkum edildi. Antalya 1’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkemenin olayın “ağır tahrik” altında meydana geldiğini savunması sosyal medyada birçok sporsever tarafından tepkiyle karşılandı.

MUNTARI’DEN FIFA VE UEFA’YA TEPKİ

Serie A ekiplerinden Pescara'da forma giyen Sulley Muntari, FIFA ve UEFA'nın yeşil sahalarda ırkçılık sorununu yeterince ciddiye almadığını söyledi.

Takımının Cagliari ile oynadığı maçta kendisine yapılan ırkçı tezahüratın ardından sahayı terk ederek kırmızı kart görmesi üzerine konuşan Muntari “Irkçılık her yerde ve durum her geçen gün kötüye gidiyor. O maçta kendimi suçlu gibi hissettim. Irkçılığa maruz kalırken sahada kalmak doğru gelmediği için orayı terk ettim. Gösterdiğim protestoyu diğer futbolcuların da yapmasını öneriyorum. Sahada ırkçılık konusunda sorun yaşarlarsa, sahayı hemen terk etmeliler” ifadelerini kullandı.

Futbolu en üst düzeyde temsil eden yönetim organlarının ırkçılığa karşı yeterince mücadele etmediğini savunan Muntari, “FIFA VE UEFA ırkçılıkla mücadeleyi ciddiye almıyor ve sadece istedikleri şeyleri önemsiyorlar. Irkçılığa karşı ciddi bir savaş verirlerse sahalarda yaşanan bu sorunlar çözülür. Ama bu konuda söyleyecekleri bir şey yok. Bu, önemli bir sorun.” dedi.

RÖPORTAJ ÖNERİSİ

Cinsiyetçiliği Şutla, Futbol Herkes İçindir

Spor sayfası aracılığıyla, futbolla cinsel şiddetin nasıl iç içe geçtiğini merak edenler için bianet.org’dan Çiçek Tahaoğlu’nun Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği üyeleriyle yaptığı röportajı öneriyoruz. Aslında haberin başlığı, röportajın içeriğini ve vermek istediği mesajı biraz açıklıyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

‘Nasıl dayanalım bu koşullara!’

Antep’in de aralarında olduğu bölge illerinde ortalama işçi ücreti asgari ücretin altında, haftanın 7 günü, pazarları 12 saat çalışma, üretim baskısı! Devletin ve patronların yasaklar, kolluk gücü ve sendikacı tutuklamasıyla devam ettirmek istediği bu düzenin dayanılmaz hale geldiğini söyleyen Çelikaslan işçisi, tüm işçileri BİRTEK-SEN çatısı altında birleşmeye çağırdı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et