21 Mayıs 2017 22:01

Şili: Ya parasız eğitim ya boykot!

Şili’de üniversite öğrencileri,bankaların işine gelen öğrencileriyse büyük borç yüklerinin altında bırakan eğitim sisteminin değişmesini talep ediyor.

Paylaş

İki önceki sayımızda, Şili’de üniversite öğrencilerinin parasız eğitim talebiyle alanlarda olduğunu aktarmıştık. 9 Mayıs günü başta Santiago olmak üzere pek çok şehirde, yıllardır süren parasız, nitelikli eğitim talebi için protesto gösterileri düzenlendi.

“Borçlara son” pankartı arkasında yürüyen Şili Öğrenci Konfederasyonu (Confech) ile Şili Üniversite Öğrencileri Federasyonu (FECH) bu protestolardaki ana talebin öğrencilerin borçlarının silinmesi olduğunu belirtti. Geçen günlerde Şili devlet başkanı Michelle Bachelet, öğrencilerin borçlarına yönelik herhangi bir affın gündemde olmadığını söyleyip, öğrencilerle hükümet arasındaki bütün müzakere kapılarını kapatmıştı.

250.000 KİŞİLİK PROTESTO

FECH başkanı Daniel Andrade, eylemi “binlerce öğrencinin sırtına yüklenen muazzam miktardaki borca, bu borcu adeta ticaret kapısı olarak gören bankalara dikkat çekmek” için düzenlediklerini belirtti.

Confech, Santiago’da 80.000, ülke genelindeyse 250.000 öğrencinin protestolara katıldığını açıkladı. Santiago’da öğrencilerle polis arasında çıkan çatışmalarda polis biber gazı ve tazyikli su kullandı.

Eylem öncesinde Şilili öğrenciler sorunlarını ve taleplerini duyurup eylemi güçlendirmek için sosyal medya üzerinden aktif bir şekilde çağrı yapmıştı.

Ana yürüyüş, saat 11’de Santiago’daki Plaza İtalya önünde başlayıp başkentin sokakları boyunca devam etti. FECH başkanı Andrade, Eğitim Bakanı Adriana Delpiano’nun öğrenci liderleriyle görüşmeyi ve taleplerini dinlemeyi reddetmesini eleştirdi.  

PARASIZ, NİTELİKLİ EĞİTİM İSTİYORUZ

Delpiano, “Bakanla iki sebepten dolayı görüşmek istiyoruz: ilki, öğrenci hareketinin taleplerine duyarsız kalmamaları, ikincisi de borçların affı” dedi.

Öğrenciler talepleri arasında herkes için parasız, nitelikli, şeffaflığı, demokrasiyi garantileyen düzenlemeler bulunan, cinsiyetçi olmayan bir eğitim var. Aynı zamanda yüksek öğrenim üzerinden kar edilmesinin de önüne geçilmesini istiyorlar.

Öğrenci örgütleri, 1 milyonun üzerinde öğrencinin öğrenim borçları olduğunu, devlet üniversitelerinin yalnızca yüzde on beşlik bir kesime eğitim sağlayabildiğini belirterek, öğrencilerden faydalanan, kâr odaklı yüksek öğrenim modelinin yarattığı krize dikkat çekti.

“Hükümet, öğrenim borçlarının affa tabi olamayacağını söyleyerek kenara çekilemez. İzledikleri yanlış politikanın sonuçlarını düzeltmeleri gerekiyor.” Diyor Confech’ten Sofia Barahona.

Özel üniversitelerdeki borç karşıtı öğrencilerin sözcüsü Natalia Silvia, öğrenci hareketinin hükümet öğrencileri ciddiye alıp, eğitim sistemindeki “sermaye mantığını değiştirecek yapısal bir reform” gerçekleştirinceye dek devam edeceğini vurguladı.

Eylemin ardından açıklama yapan öğrenci örgütleri de, bakanlığın taleplerine yanıt vermemesi durumunda “hareketin büyüyeceğini” belirtti. 25 Mayıs, 27 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri için yeniden eylem çağrısı yapıldı.

ÖZEL ŞİRKETLER BÜYÜYOR, EĞİTİM BİTİYOR

Şili’de giderek pahalılaşan eğitim yüzünden pek çok öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı, sayısız öğrenci de borç içinde yüzüyor. Bu sırada sektördeki özel şirketler büyümeye, daha da çok kâr etmeye devam ediyor ve pek çok eğitim kurumu kapatılıyor.

Önceki sayılarımızdan da hatırlanacağı gibi, Şili’nin eski diktatörü Augusto Pinochet 1981 yılında kamusal eğitimi paramparça etmiş, 2011 yılında ortaya çıkan büyük eylemler sonucunda ülkenin başkanı Bachelet parasız üniversite eğitimini öngören bir eğitim planına imza atmıştı. Fakat Bachelet bu sözünü tutamadı.

Öğrenciler, Michelle Bachelet’in “kendi verdiği sözü” tutup, herkes için parasız, nitelikli bir eğitim istiyor.

Kaynak: telesurtv.net

 

ÖNCEKİ HABER

'Yeni sayfa başkanlık içinse yazık olur'

SONRAKİ HABER

“Sınıf”tan kaçabilirsin ama asla saklanamazsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa