22 Mayıs 2017 01:40

150 yıldır süren meslek risk altında

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde uzun süredir ayakkabı tamirciliği yapanlar, hem çatışmalı ortamın ardından kentteki huzursuzluk nedeniyle işlerinin azaldığını hem de Çin malı ucuz ayakkabı piyasasının ayakkabı tamiratı geleneğini bitirdiğini söylüyor.  

Sur’da Ulucami Meydanı’nda bulunan ayakkabı tamircileri mesleklerini sürdürmeye çalışıyor. “Burası tarihi bir semboldür, kimimize babamızdan kimimize dedemizden kaldı” diyen 40 yıllık Ayakkabı Tamircisi Şehmus Çakır, ucuz Çin malı ayakkabılarından dert yanıyor. Ucuz ayakkabılar nedeniyle insanların çabucak eskiyen ayakkabılarını tamir ettirmek yerine yeniden ucuz ayakkabı aldıklarını söyleyen Çakır, “Hem ayaklarına hem bütçelerine zarar. Tabii bu durum bizim işlerimizi de etkiliyor” diyor. 

Son zamanlarda işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden Çakır, “Bu meslek Diyarbakır’da çok eski yıllara dayanır ama özellikle Ulucami önündeki ayakkabı tamirciliği en az 150 yıldır devam ediyor. Çok aile buradaki ayakkabı tamirciliği sayesinde geçimini sağladı. Ben bu iş sayesinde dört çocuğumu okuttum” diye ekliyor.  Çakır, işlerin eskisi gibi olmadığını fakat dert yandıkları şeyin huzurun olmamasından kaynaklı olduğunu belirterek,  “İşin eskisi gibi olmaması önemli değil. Huzur yok, insanların içinde sevgi yok. Ulucami Meydanı’nda 100 kişi yok, çünkü huzur yok. 40 bin insan Sur’dan göç etti ne kaldı ki geriye? Tek isteğim barış ve huzur olsun. Birbirimize zulüm etmeden, kötü gözle bakmadan birlikte yaşayalım. Bu ölümler dursun, silahla bu iş bitmez. Birlikte insanca yaşayalım. Elimden bu temennilerde bulunmak geliyor” diye ifade ediyor. 

‘MESLEĞE SAHİP ÇIKALIM’

Ayakkabı tamirciliğini babasından sonra kendisinin sürdürdüğünü kaydeden Ahmet Bozkurt da 7 yaşından beri bu mesleği yaptığını belirtiyor.  “hem okula gidip hem babamın yanında bu işi yapmaya başladım. ’93’lere kadar işlerimiz iyiydi. Çin malı ayakkabılar piyasaya çıkınca işler düştü. Çocuklarım okuyor diye yapmaz belki ama burası var oldukça bu mesleği devam ettirenlerin olmasını isterim. 150 yıldır süren kültüre ve bu mesleğe sahip çıkalım” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

İşçiye, düşman hukuku

İşçiye, düşman hukuku

Patronların yüzde 30 zam dayatmasına karşı yayılan grevleri engellemek için adeta düşman hukuku uygulanıyor: Besleme basın devreye sokuldu, valilik eylemleri yasakladı, e-devletten sendika üyeliği engellendi, işçilerin önüne polis-jandarma barikatı çekildi, gözaltılarla gözdağı verildi… Hiçbirinden sonuç alınamayınca ‘suç icadı’yla BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen tutuklandı.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
16 Şubat 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et