TEKNOROT’ta kıyım hazırlığı mı?
Türk Metal’in satış sözleşmesine tepki olarak direniş yapan TEKNOROT işçileri, şimdi de işten atılma tehdidiyle karşı karşıya.
Fırat TURGUT
İstanbul
Türk Metal Sendikasının satış sözleşmesine karşı başlattıkları direnişleri patronun “Direnişi bitirin eskisi gibi aile olalım” sözü ve emniyet müdürü ile il alay komutanının şahitliğiyle bitirilen TEKNOROT’ta işçiler, işten atma tehdidiyle karşı karşıya. Fabrikada 20 yeni işçi işbaşı yaptı. İşçi alımlarının devam edeceğini belirten işçiler, bunun direnişe öncülük eden işçilerin işten atılmasının habercisi olduğunu söyledi. İşçiler, saldırılara karşı birlik olma çağrısı yaptı.
TEMSİLCİLER İŞE BAŞLAMADI
Düzce’de kurulu bulunan TEKNOROT’ta, direnişin bitmesinden hemen sonra tüm işçilerin 3 vardiya halinde çalıştığını ifade eden işçiler, “Şimdi sular duruldu, ortalık sakinleşti. Ama sendikacılardan ses seda yok henüz. Tüm işçiler çalışıyor ama temsilciler daha işe başlamadı. İdari izinlilermiş” dedi.
KARA LİSTE HAZIRLANMIŞ!
Direnişin sürdüğü 3 günün bütün kamera kayıtlarının incelendiğini aktaran işçiler, “Bir kara liste hazırlanmış diye duyum aldık. Direnişe öncülük edenleri, Evrensel’e röportaj verenleri, bir de sendikacıyı dövenleri listeye almışlar” diye konuştu. Fabrikaya işçi alımlarının da başladığını ifade eden işçiler, “Yeni işçiler işi öğrendikçe listeye aldıkları işçileri çıkaracaklarmış” dedi.
İKİ BÖLÜME TAŞERON ŞİRKET
TEKNOROT yönetiminin, fabrikadaki iki bölümü taşerona vereceğini duyduklarını dile getiren işçiler şunları anlattı: “Taşeron şirket yine patrona mı ait yoksa başka birine mi bilmiyoruz. Ama yeni gelen 20 kişi sözleşmeli. İş başvuruları da sürüyor. İş başvurusu yapanları mülakata çağırıp alacaklarmış. Ve gelenlerin hiçbir hakkı yok. Sosyal haklardan, ikramiyelerden faydalanmayacaklar, sadece kuru maaş, asgari ücret. Yeni gelenler taşeronda çalışacak. Bundan sonra da işler böyle devam edecek diye duyduk. Sözleşmesi biten işçi taşeron şirkette devam edecek.”
Şu an işçilere baskıların da arttığını ifade eden işçiler, “Millete tutanak tutup duruyorlar. Sigara içme, telefonla oynama, mesaiye kalmama gibi sebeplerle tutuyorlar. İşçilerin de kafası karışık. Zaten amaç da o, milletin kafasını bulandırıp işçinin ‘Benim sonum ne olacak? Dikkat edeyim ki işten atılmayayım, çok çalışayım’ diye düşünmesini sağlamak” dedi.
BİRLİK OLMAK İÇİN ÇOK ZAMAN YOK
Tedirgin çalıştıklarını ifade eden işçiler, birlik olma çağrısında bulundu. 3 günlük direnişlerinin kendileri için önemli bir deneyim olduğunu belirten işçiler, “Dışarıda birliğimizi sağladık, patron görüşmek zorunda kaldı. Birliğimiz dağılmasaydı, sahip çıkabilseydik ne böyle baskılar olacaktı ne işten atma söylentileri. Biz bugün öncülerin, röportaj verenlerin, sendikacıya dersini verenlerin işten atılmasına göz yumarsak yarın öncü olan olmayan, röportaj veren vermeyen herkes işten atılır. Bunun önüne geçmek için içerideki birliğimizi sağlamamız gerekiyor. Bunun için de çok zamanımız yok” diye konuştu.