Adana’da yağış mağduru çiftçinin zararı karşılanacak mı?
Adana'da 20 bin dekar alanda yağış ve doludan kaynaklı oluşan zararın çiftçiye ödenip ödenmeyeceği konusu Meclis gündeminde.
Adana’da yaklaşık 20 bin dekar alanda aşırı yağış ve doludan kaynaklı oluşan zararı meclis gündemine taşıyan CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana ve çevresinde son günlerde yaşanan dolu ve yağış nedeniyle başta karpuz olmak üzere ekili ürünlerde meydana gelen büyük zararın karşılanıp karşılanmayacağını sordu.
20 BİN DEKARDA ZARAR VAR
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sunan Tümer, Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı, Camuzcu, Kayışlı, Karayusuflu, Çaputçu ve Köylüoğlu Mahallelerinin de içinde yer aldığı bölgede 23 Mayıs günü saat 13.30 sularında şiddetini artıran yağış ve dolunun çiftçiyi üzdüğünü ve tabii bir afet meydana geldiğini hatırlattı. Söz konusu bu yerlerde yaklaşık 20 bin dekar alanda aşırı yağış ve doludan kaynaklı ciddi bir zarar oluştuğunu vurgulayan Tümer, “Tarım alanlarındaki ürünlerini ciddi bir masrafla hasat aşamasına getiren üreticilerin zararı yüzde 30 ila yüzde 80 oranında değişmektedir” dedi.
ÇİFTÇİNİN ZARARI ACİLEN KARŞILANACAK MI?
Tümer, bu bağlamda Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye şu soruları aktardı:
“Tarımsal faaliyetlerinde adeta doğa ile bir savaş veren Adanalı çiftçimizin oluşan zararının tespiti için gerekli çalışmalar yapılacak mıdır?
Çiftçinin zirai kredi vadelerinin uzatılması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gerekli desteği sağlayacak mıdır?
Bakanlığınız, zarar tespitini kamuoyuna açıklayacak mıdır?
Tabii afetten zarar gören Tarım Sigortaları Havuzu’na (TARSİM) kayıtlı çiftçilerin zararlarının acil olarak ödenmesi sağlanacak mıdır?” (Adana/EVRENSEL)