26 Mayıs 2017 11:23

Zamlar ramazan tezgahlarını vurdu

Çarşı pazar dolaşıp vatandaşla tezgahların durumunu konuştuk. Alıcısından satıcısına hemen herkes fiyatların arttığında hemfikir.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
Eylem NAZLIER
İstanbul

Ramazan ayı geldi çattı. Tezgahlarda artış var mı, ramazan pidesi kaç lira oldu, geçen yıla oranla fiyatlar ve satışlar ne durumda diye çarşı pazar dolaşıp vatandaşla konuştuk. Genel kanı, fiyatların arttığı ve buna bağlı olarak satışın azaldığı alım gücünün ise olmadığı yönünde.

Satıcısından alıcısına konuştuğumuz hemen herkes fiyatların geçtiğimiz yılın ramazan ayına oranla artış gösterdiği yönünde hemfikir. Asgari ücretli çalışan işçinin alışveriş poşetini dolduramayacağını söyleyen bir manav, yağışlardan ve ihracattan dolayı fiyatlarda yükselme olduğunu ve ramazanla birlikte de ekstra bir artış yaşandığını dile getirdi. Aynı manav, ramazandan önce kilosu 1,5 lira olan salatalığın 3 liraya yükseldiğini söyledi. 

‘İŞÇİ 1 KİLO ET ALAMAZ’

Manavın yanından ayrılıp bir fırına giriyoruz. Pide fiyatlarının geçen yılla aynı olduğunu söyleyen fırıncı, 300 gram pidenin 2 lira olduğunu, susama gelen zamların vatandaşlara yansıtılmayacağını belirtti. Fırından sonraki durağımız kasap oluyor. Kuzu ve dana ciğeri satışı yapan kasap, ciğerin kilosunun 33 lira olduğu bilgisini vererek şöyle devam ediyor: “Asgari ücretli çalışan işçi 1 kilo bile alamaz. Asgari ücretli çalışanlar için iftarlarda tercih edilecek bir et varsa o da beyaz et. Tavuk ciğerinin kilosu 7 lira”

RAMAZAN ÖNCESİ PAZAR BOŞ 

Şirinevler Cuma Pazarı son durağımız oluyor. Ramazan öncesi olmasına rağmen pazarda kayda değer bir kalabalık yok. Tezgahların önündeki tek tük insanlar ise alışveriş yapmaktan ziyade fiyatlara bakıp kesesini doldurmaksızın yola devam ediyor.  Sebze meyve fiyatlarının geçen yıla oranla arttığını belirten pazar esnafı, gün boyunca satış yapamamış olmaktan şikayetçi. Bir satıcı şöyle özetliyor durumu: “Ramazanla çok da alakası yok bu durumun. Düzensizlik vat, para yok insanlarda, ekonomi kötü. Bu şartlarda zincirleme bir şekilde hem alıcı hem satıcı mağdur oluyor.” Bir diğer pazar esnafı da fiyatların ramazan dolayısıyla arttığı kanısında. Esnafla sohbet ederken ramazan alışverişi yapan bir müşteriyle konuşuyoruz. O da fiyatların yüksekliğinden şikayet ediyor. 

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurmanın fiyatı da geçen yılla aynı. Ancak esnafın söylediğine göre fiyat farkı olmamasına rağmen satışlar oldukça düşük.

EN UCUZUNU ALIYORLAR

Asgari ücretle geçinmeye çalıştıklarını pazara çıktıkları zaman en ucuz olanı aldıklarını dile getiren bir kadın “Çocuklara meyve alamadan pazardan çıkıyoruz. Çocuklar meyveye hasret. Asgari ücretlinin hali bu. Biz ay sonunu nasıl çıkaracağımızı düşünüyoruz” diyor.

2 kadının yanına yaklaşıyoruz. Onlarda fiyatlardan şikayetçi. Kadınlardan biri, “Ramazan öncesi alışveriş yapalım dedik. Fiyatları görüyorsunuz. Her şeye zam geldi. Zam gelmeyen tek şey maaşlar. Ben de, eşim de çalışıyoruz. Ama yok geçinemiyoruz” diyor ve elindekileri göstererek  “Benim ramazan alışverişim bu iki poşet” diyerek duruma tepki gösteriyor.

Yaşlı bir amcanın yanına gidiyoruz, ramazanda ne yapacağını, fiyatları soruyoruz. Amca, bu ramazanın eski ramazanlar gibi olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Eskiden pazardan poşetlerle gelirdik. Şimdi ise 50 TL ile çıkıyoruz pazara hiç bir şey alamıyoruz. Bize de yazıktır. Halkı da düşünsünler artık.”

ÖNCEKİ HABER

Sezen Aksu ve Tarkan'dan Ceylan Önkol düeti

SONRAKİ HABER

Episoft, Episoft kullananlar ve ürün özellikleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa