Silopi'de panzer cinayetinin raporu polisi yalanlıyor
Silopi’de eve giren panzerin altında can veren Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporları, polisi yalanlıyor.
Gökhan ALTAY
Cihan ÖLMEZ
Silopi’de gece yarısı uyudukları eve giren panzerin altında can veren Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporları, Polis Ömer Y.’ yi ve Cizre Başsavcılığının açıklamalarını çürütüyor.
Silopi’de 4 Mayıs’ta polis panzerinin evlerine girmesi sonucu yaşamını yitiren Muhammet (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne ilişkin Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın ayrıntılarına ulaşıldı. Tutuklanan Polis Ömer Y.’inin ifadesinin aksine panzerde kusur bulunmadı. Soruşturma dosyasında yer alan bilgiye göre, Ömer Y.’nin panzer aracını kullanma yetki belgesinin olmadığı ve buna ilişkin bir kurstan geçirilmediği belirtildi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası panzer yetkisi olan birçok polis görevden alınmıştı.
HERHANGİ BİR ARIZA YOK
Ömer Y. savunmasında, çarpma sonucu olay yerine gelen polis ekiplerinin iki çocuğun cesedini birlikte çıkarttıklarını öne sürdü. Ömer Y. olay gününde alkol kullanmadığını ve tutuksuz yargılanma talebinde bulundu. Panzeri evin içinden alarak TOKİ polis lojmanlarına götüren görevli polis, savcılıkta verdiği ifadede araçta herhangi bir teknik arazının olmadığını belirtiyor.
Yaklaşık 400 sayfalık soruşturma dosyasındaki bilgilere göre, olayın hemen ardından Cumhuriyet Başsavcılığının İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderdiği talimatta verilen cevapta, Ömer Y.’nin panzer aracını kullanma yetki belgesinin olmadığı ve buna ilişkin bir kurstan geçirilmediği belirtildi. Yine verilen cevapta, 15 Temmuz sonrası panzer kullanma yetkisine sahip polislerin çoğunluğunun görevden alındığından dolayı Ömer Y’nin geçici olarak panzerde görevlendirildiği aktarılıyor. Yaklaşık 11 ton ağırlığında olan panzerin kullanılması için gereken D-1 sürücü belgesi bulunmayan Ömer Y.’nin sadece B sınıfı sürücü belgesine sahip olduğu ortaya çıktı.
‘FREN VE DİREKSİYON SİSTEMİNDE SIKINTI YOK’
Savcılığın olaya ilişkin görevlendirdiği trafik, elektrik, makine ile kamera ve fotoğraf bilirkişileri hazırladıkları raporlarda aracın arızalandığı yönünde kendisini savunan Ömer Y.’yi yalanlıyor. Birbiri ile örtüşen bilirkişi raporlarında, “Aracın fren, direksiyon, elektrik ve yağ sistemlerinde herhangi bir olumsuz duruma rastlanmamıştır. Kullanıcı personelin yeterli eğitime sahip olmamasından dolayı kaçırma durumunda paniklemesinden fren pedalına basmakta refleks olarak gecikmiş olabileceği, aracı da çalıştırmaması söz konusu olabileceğinden fren sisteminin gayrifaal olacağından araca hakim olamadığı kanaatindeyim” tespitlerine yer verildi.
‘TECRÜBELİ OLSAYDI KAZA ENGELLENEBİLİRDİ’
Makine bilirkişinin yaptığı, “Aracı kullanan personel daha tecrübeli ve eğitimli birisi olsaydı bu aracı ani fren ile durdurabileceği, kullanan personelin tecrübesiz olduğu” tespiti ise olayın oluş sebebini gözler önüne seriyor.
JANDARMA BİLİRKİŞİ: ARAÇ SÜRÜCÜSÜ DE İDARE DE KUSURLU
Olay yeri incelemesini tutan jandarma görevlileri ise raporlarında, kazanın oluşumunda hem idarenin hem de araç sürücüsünün eşit derecede kusurluğu olduğunu vurguluyor. Araç muayenesi tutanağında da yapılan test sonuçlarında fren sisteminde herhangi bir kusura rastlanmadığı belirtildi.
Savcıya ifade veren Yıldırım kardeşlerin ailesi olay hakkında şikayetçi olduklarını ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.
SAVCILIK DA TOPU ARACA ATMIŞTI!
Olayın ardından Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, ilk açıklamasında “Bu kazada şüpheli araç sürücüsü, kazada, aracın freninin tutmadığını iddia etti” açıklamasında bulunmuştu.
Olayın meydana geldiği andan itibaren adli makamların hızlı şekilde soruşturma işlemlerine başladığını ileri süren savcılık, açıklamasında, “Şüpheli polis memurundan alınan kan örneğinde alkole rastlanmadığı tespit edilirken, ilk bilgilere göre aracın fren mekanizmasında bir arızadan dolayı kazanın meydana gelmiş olabileceği değerlendiriliyor” ifadeleri kullanılmıştı. (Şırnak/DİHABER)