İşçiler kıdem tazminatı için harekete geçiyor
Tuzla'da düzenlenen toplantıda bir araya gelen işçiler kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimine karşı mücadele için bir dizi karar aldı.
Ali DOĞAN
İstanbul
Hafta sonu İstanbul’un önemli sanayi havzalarından Tuzla'da işçiler, hükümetin kıdem tazminatını fona devrederek yok etme girişimine karşı yapılan toplantıda bir araya geldi. Farklı iş kollarından işçilerin katıldığı toplantılarda mücadelenin ilerletilmesi ve fon gerçeğinin herkese anlatılması için bu tür toplantıların devam ettirilmesi, yaygın bir şekilde bildiriler dağıtılması ve yürüyüş düzenlenmesi kararı aldı. Mücadelelerini daha etkili yürütmek için komite kurma kararı alan işçiler, sendikaların sessizliğine de tepki gösterdi.
Emek Partisinin çağrısıyla yapılan toplantıya metal, deri, depo ve tersanelerde çalışan işçiler katıldı. Hükümetin hazırladığı tasarının neyi hedeflediği, “Herkes kıdem tazminatı alacak” sözünün gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konuşulan toplantıda, tazminat hakkının gasbına karşı nasıl bir mücadele hattı izleneceği tartışıldı.
SALDIRIYI İŞÇİLERİN MÜCADELESİ ENGELLER
İşçilere kıdem tazminatıyla ilgili sunum yapan İş Hukukçusu Avukat Orhan Atan, tazminatın yılar önce mücadeleyle kazanılmış bir hak olduğunu ve son 30 yıldır başa gelen her hükümetin bu hakka göz diktiğini söyledi. Şimdiye kadar tazminata yönelik tüm saldırıların işçilerin mücadelesiyle püskürtüldüğüne işaret eden Atan, “AKP Hükümeti de ilk iktidara geldiğinde bunu yapacağına dair patronlara söz verdi. Şimdi bunun gereğini yapıyor” dedi. Atan, bugün de hükümete geri adım attıracak olanın işçilerin mücadelesi olacağını vurguladı.
İŞYERLERİNDE TARTIŞMALIYIZ
Sunumun ardından söz alan işçiler, mücadeleyi nasıl ilerletebileceklerini konuştu. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle iş güvencelerinin de ellerinden alınacağına dikkat çeken bir metal işçisi, sendikaların tutumunu eleştirdi. “Örgütlü olduğumuz sendikalar bu konuda bizi aydınlatmıyor, işyerlerinde bu konu gündeme dahi getirilmiyor. Bu durum kabul edilemez. Biz işçiler bugünden sonra bu hak gasbını kendi işyerlerimizde anlatacağız ve işçilerin birliğini sağlayarak mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.
Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Mutlu Akü’den bir işçi ise sendikalarının tek gündeminin işyerinde süren toplusözleşme olduğunu, kıdem tazminatının hiç gündeme gelmediğini dile getirdi. “Tazminat hakkını sendikalara bırakmadan, yukarıdan talimat beklemeden biz işçiler mücadeleyi yürütmek için adım atmalıyız” diyen işçi, bunun için az çok demeden işyerlerinden başlayarak, benzer bilgilendirme toplantılarıyla çalışmaya başlamak gerektiğini söyledi.
SENDİKALARI ZORLAMALIYIZ
Tersane işçisi ise, işçilerin çoğunun yevmiyeci çalıştığı için kıdem tazminatına “Zaten alamadığımız bir hak” diye baktığını anlattı. Patronların da bu algıyı fırsat bilerek tazminat vermediğini dile getiren işçi, “Bugün bir kez daha öğrendik ki bu hakkımız var ve bunun kaldırılmaması için mücadele etmeliyiz” dedi.
Toplantıya katılan DERİTEKS üyesi bir deri işçisi, tazminat konusunun sendikanın temsilciler kurulunda gündeme geldiğini belirterek “Türk-İş kırmızı çizgimiz demesine rağmen bir adım atmıyor. Bunu eleştiren birkaç sendika da yalnız kalıyor” dedi. Durumun böyle sürmesi halinde hak gasbının kaçınılmaz olduğunu anlatan işçi, şöyle devam etti: “Biz işçiler aşağıda birliğimizi oluşturup mücadele ettiğimiz zaman sendikalar da işin başına mutlaka geçer. Sendikalar sessiz kalmamalı. Sınıfa yönelik bu saldırılara ses çıkarmayanlar yarın tarih karşısında sorumlu olacaklar.
TUZLA’DA ALINAN KARARLAR
İşçiler toplantı sonunda mücadeleyi ilerletmek için şu kararları aldı:
- Toplantıya katılan işçiler kendi işyerlerinde toplantılar yaparak kıdem tazminatı fonu gerçeğini anlatacak.
- Herkes örgütlü olduğu sendika şubesinin gündemine bu konuyu taşıyacak.
- Sendikalara mücadele çağrısı yapılacak.
- Fonu anlatan bir bildiri basılıp dağıtılacak ve ozalitler hazırlanacak.
- Akademisyenlerin ve sendikacıların katılacağı büyük bir toplantı ve ardından yürüyüşler yapılacak.