30 Mayıs 2017 09:25

Antalya’da basın özgürlüğü yargılanıyor

Antalya'da 4 Kasım 2016'da Cumhuriyet gazetesine destek eylemine açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Dava 2 Kasım'a ertelendi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
ANTALYA

Antalya emek ve demokrasi güçlerinin 4 Kasım 2016’da Cumhuriyet gazetesine destek vermek için yapmış olduğu, ‘Cumhuriyet gazetesi okuyorum’ eyleminin ilk duruşması bugün Antalya Adliyesinde görüldü.

Davada EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Eğitim Sen Antalya Şube Yöneticisi Hasan Taşkın, Eğitim Sen Üyesi Deniz Demirhan, Derya Keskintaş, Emek Gençliği Üyesi Mikail Durmuş, Ümit Yaman ve Hüseyin Kabaklı haklarında açılan davada isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek, açılan bu davada beraat kararı verilmesini istediler.  Mahkeme duruşmayı 2 Kasım 2017 tarihine erteledi.

DARBEDİLEREK GÖZALTINA ALINMIŞLARDI

Cumhuriyet gazetesine yapılan baskıları protesto etmek için 4 Kasım 2016 tarihinde Antalya’da emek ve demokrasi güçlerinin Attalos Meydanında yapmak istediği gazete okuma eylemine polis saldırmış, aralarında EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk, Eğitim Sen Antalya Şube yöneticisi Hasan Taşkın, Eğitim Sen üyesi Deniz Demirhan, Emek Gençliği Üyesi Mikail Durmuş, Ümit Yaman ve Hüseyin Kabaklı darp edilerek gözaltına alınmıştı. 

Bugün Antalya 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada sanıklar, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla yargılanıyorlar. 

‘TÜM POLİSLERDEN ŞİKAYETÇİYİM’

Davanın ilk duruşmasında sanıkların kimlik tespiti yapılarak, haklarında iddia edilen suçlamaları okundu ve sanıklara ifadeleri soruldu. Duruşmaya katılan, Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Öztürk “Ben şube başkanıyım, açıklama yapılacak alana giderek Valiliğin eyleme izin vermediğini ve gazete okuma etkinliğinin sonlandırılmasını istedim. Grup dağıldığı sırada polis insanlara saldırarak ben dahil çok kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Bu olayda bizim yasadışı eylem yapmış gibi gösterilmemizi kabul etmiyorum. Esasen ben bu olayda mağdurum ve başta polis müdürü Mesut bey olmak üzere, bizleri darp eden tüm polislerden şikayetçiyim” dedi.

‘POLİS İLK BANA SALDIRDI’

EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan da savunmasında “Cumhuriyet gazetesi ile dayanışma göstermek için Attalos Meydanında yapılacak olan okuma etkinliğinin, Valilik tarafından yasak ilan edildiğini öğrendim. Bunun üzerine etkinlik alanına giderek parti üyelerimize alınan kararı bildirmek istedim. Alanda gazete okuyan gurup, alandan ayrılmaya başladığı anda polis ilk olarak bana saldırdı. Ve beni yere yatırarak darp ettiler. Bu anlar kamera kayıtlarında açıkça görünmektedir. Biz bu olayın mağduru iken, sanığı durumuna geldik. Üzerime atılan hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum” diyerek beraat etmesini istedi.

HABER ALMA HAKKI İÇİN

Eğitim Sen Yönetim Kurulu Eski Üyesi Hasan Taşkın duruşma öncesi yaptığı bilgilendirmede “Basın özgürlüğünü savunmaya geldik. Ahmet Şık'ın tutukluluğunun 152. Cumhuriyet yazarlarının 212. gününde ‘Cumhuriyet Gazetesi Okuma Eylemimize’ açılan davanın duruşmasındayız. Bugün 159 gazetecinin tutuklu olduğu, basın özgürlüğü sıralamasında 200 ülke arasında 155 sırada olduğumuz göz önüne alınırsa, basın özgürlüğünü ve haber alma hakkını savunmak daha da önem arz ediyor” diyerek, haklarında açılan davanın aslında basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olduğunu savundu.

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten ihraçlara karşı İzmirlilere destek çağrısı

SONRAKİ HABER

Bağdat’ta üst üste saldırılar: 20’den fazla ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa