Gezi'nin yıldönümünde 'Hayır bitmedi' mesajı verildi
Gezi Parkı eylemlerinin 4'üncü yılında Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla istiklalde toplanan kitle, 'Hayır bitmedi mücadeleye devam' mesajı verdi.
Gezi Parkı eylemlerinin 4'üncü yılında Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Taksim Makina Mühendisleri Odası önünde toplanan kitle, "Hayır bitmedi mücadeleye devam" mesajı verdi.
Gezi Parkı’ndaki ağaçların kesilmesine karşı başlayan ve kısa süre içinde ülkede yüzbinlerce kişinin adalet, demokrasi, özgürlük ve barış talebiyle sokağa çıktığı bir harekete dönüşen Gezi Parkı eylemlerinin 4'üncü yıl dönümü nedeniyle eylem yapıldı.
Anma eylemine karşı Taksim'i ablukaya alan polis, Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Gezi Parkı'nı bariyerlerle kapattı. Taksim Dayanışması bileşenleri, siyasi parti temsilcileri, Gezi'de yaşamanı yitiren Berkin Elvan, Ahmet Atakan, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik, Ethem Sarısülük'ün aileleri, HDP Milletvekili Garo Paylan, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beyza Üstün, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Ali Şeker, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, HDK Eş Genel Başkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel, EMEP İl Başkanı Güven Gerçek, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi ve BHH Sözcüsü Alper Taş, sanatçı Ferhat Tunç ile Cumartesi Anneleri'nin de aralarında olduğu yüzlerce kişi yoğun ablukaya rağmen Taksim Makina Mühendisleri Odası önünde bir araya geldi. Eyleme katılan kitle üzerinde Gezi Parkı eylemleri sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğrafının basılı olduğu ve "Hayır bitmedi! Mücadeleye devam! Gezi 4 yaşında..." yazan tişörtler giydi.
'GEZİ UMUDUN IŞIĞIDIR'
Makina Mühendisleri Odası'nın önünde toplanan kitle, "Gezi'den Rakka'ya düşene dövüşene bin selam", "Her yer Taksim her yer direniş", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Direne direne kazanacağız", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Hayır bitmedi mücadeleye devam" sloganları atarak İstiklal Caddesi'ne yürüdü. "Hayır bitmedi mücadeleye devam" pankartının açıldığı eylemde, Rakka'yı özgürleştirme hamlesinde hayatını kaybeden Gezi'nin simgelerinden olan kırmızı fularlı kız Ayşe Deniz Karacagil ile Gezi direnişi sırasında öldürülen gençlerin fotoğrafları taşındı. Taksim Dayanışma'sının isteği üzerine başka herhangi bir pankart taşınmadı.
İstiklal Caddesi'nde bir süre yürüdükten sonra Fransız Kültür Merkezi yakınlarında duran kitle adına konuşan Taksim Dayanışması'ndan Avukat Can Atalay, sokakları ve meydanları kapatan siyasi iktidarı kınadı. Atalay, "Gezi Direnişi geleceğimize ilişkindir. Bu ülkenin geleceği eğer kardeşlikten geçecekse Gezi bu umudun ışığıdır" dedi. Gezi'ye yürünmesine izin vermeyen polisin tutumunu protesto eden kitle adına basın açıklamasını Taksim Dayanışması Sözcüsü Mimar Mücella Yapıcı okudu.
'GEZİ'DEN BUGÜNE KARANLIĞA KARŞI HAYIR'
Yapıcı, iktidarın aradan geçen 4 yıla rağmen Gezi ruhundan korktuğunun altını çizerek, "Korkmakta haklılar, gördüler ki; biz bir araya geldiğimizde 'karanlığa dur!' diyebiliyoruz. Gördüler ki; plastik mermiler, biber gazları, gözaltılar, tutuklamalar bizi korkutamıyor. Gördüler ki, biz bu baskılardan asla yılmıyoruz ve bu baskıların karşısında omuz omuza duruyoruz. Gördüler ki, biz bir araya geldiğimizde düşlediğimiz hayatı kuruyoruz" dedi.
"Gezi'den bugüne karanlığa, haksızlığa karşı HAYIR demeye devam ediyoruz" diyen Yapıcı,
Anayasa’nın uluslararası sözleşmelerin, AİHM kriterlerinin dikkate alınmadığı; hukuksuzluk ve keyfiliğin kutsandığı bir siyasal iklimin hakim olduğu vurgulandı. Açıklamada, "Ethem Sarısülük ile Medeni Yıldırım’ı hedef alarak vuran jandarmaların ve polislerin, Ali İsmail’e yönelen ölümcül tekmelerin sahiplerinin, Abdullah Cömert’i, Ahmet Atakan’ı, Berkin Elvan’ı yaşamdan koparan biber gazı fişeklerinin; Hasan Ferit’i vuran mafya bozuntularının ve Mehmet Ayvalıtaş’ı bizden alan pervasızlığın bu hukuksuzluktan güç aldığını bilenleriz" ifadelerini kullandı.
'HAYIR BİTMEDİ MÜCADELEYE DEVAM'
16 Nisan'da yapılan Anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarının maniple edildiğini ifade eden Yapıcı, demokrasi isteyenlerin oylarının gasp edildiği dile getirdi. Yapıcı açıklamaya şöyle devam etti: "Gezi’de barıştan, özgürlükten, doğadan, eşitlik ve dayanışmadan yana kurduğumuz hayatın peşinde olanların KHK’larla, ihraçlarla, açlıkla, tutuklamalarla sınandığı bu karanlıkta, dayanışmamızdan ve birbirimizden vazgeçmiyoruz. Sorgusuz sualsiz, Kanun Hükmünde Kararnamelerle yaşamları dağıtılan onbinlerce kişinin sesine katılıyor, OHAL adı altında yerleştirilmeye çalışılan bu karanlığa, haksızlığa, şiddete ve hukuk tanımazlığa Gezi’den aldığımız güç ve kazanımlar ışığında HAYIR diyoruz. 4 yıl önce bir parkta birlikteliğimizden yarattığımız gücümüzle tekrarlıyoruz; Başta Taksim Meydanı ve Gezi Parkı olmak üzere yaşam alanlarımızın, ormanlarımızın, parklarımızın, meydanlarımızın, kentlerimizin, insan hakları anıtımızın dahi abluka altına alınmasını ve yok edilmesini, ülkemizin bir cezaevine dönüştürülmesini hiçbir zaman kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz. 4 yıl sonra aynı kararlılıkla taleplerimizin arkasındayız! Bir aradayız, Susmuyoruz! Susmayacağız! Hayır Bitmedi, Mücadeleye devam diyoruz!" Kitle açıklamanın ardından hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yaptı.
Eylem "Nuriye, Semih yalnız değildir", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları ile son buldu.
Aileler ve vekiller MMO'ya geri döndü (İstanbul/EVRENSEL)
Haber ve fotoğraflar: Cansu Pişkin, Eylem Nazlıer, Ercüment Akdeniz