Kocaeli'de işçiler kıdem tazminatını tartıştı
Kocaelili işçiler, EMEP İl Başkanı Arzu Erkan ve Akademisyen Furkan Özdemir'in katıldığı toplantıda kıdem tazminatının fona devrini tartıştı.
Kocaeli’nin Derince ilçesi Esentepe Mahallesi’nde bir araya gelen farklı sektör ve fabrikalardan işçiler kıdem tazminatının fona devrini tartıştı, tazminat hakkının gasbına karşı mücadele kararları aldı. Komite kurma çalışmalarını başlatan işçiler, işçi sendikalarını ziyaret edecek, işçilerin fona ilişkin bilgi sahibi olmalarını sağlamak üzere daha geniş ve yaygın toplantılar düzenleyecek.
Esentepe Mahallesi Vartolular Derneği Lokalinde bir araya gelen metal, petrokimya, liman ve tekstil iş kollarından 40’ı aşkın işçi “Kıdem tazminatının gaspına karşı nasıl mücadele verilmeli?” sorusuna yanıt aradı. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ve Akademisyen Furkan Özdemir’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda işçiler de düşüncelerini ifade etti.
Fon sistemine ilişkin hükümete yakın medya organlarında çıkan haberlerle, fonun kıdem tazminatına güvence getirdiği yönünde bir algı yaratıldığına dikkat çeken işçiler, bilgilendirme amaçlı daha geniş ve yaygın toplantılar yapmanın önemine vurgu yaptı.
‘KOMİTE KURMALIYIZ’
Toplantıda söz alan bir metal işçisi, konfederasyonların sessizliğini eleştirerek “Biz bugün burada bir araya gelen işçiler olarak bir komite kurmalıyız. Sendikaların harekete geçmesini beklersek hakikaten ‘Atı alan Üsküdar’ı geçecek.’ Elimizden alınmaya çalışılan iş güvencemiz. Kimseden bir şey beklemeden hakkımızı korumak için çok şey yapabileceğimizi bilmeliyiz” şeklinde konuştu.
Olmuksan fabrikasında çalışan bir işçi de, hükümetin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik yapmayı planladığını, kamu emekçilerinin de iş güvencesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, işçi sendikalarının yanı sıra kamu emekçileri sendikalarının da ziyaret edilerek, mücadelenin ortaklaştırılması ihtiyacına vurgu yaptı.
‘SENDİKALARA GİDELİM’
Komite kurmanın yanı sıra işçi sendikalarını gezerek, sendikalara kıdem tazminatının gasbına karşı ne yapacaklarını sorabileceklerini ifade eden bir Dytech işçisi de “Türk-İş ve DİSK bölge temsilciliklerine gidelim. Nasıl bir yol haritası çizdiklerini, nasıl bir mücadele ortaya koyacaklarını soralım. Bugün sendikalı, sendikasız, kadrolu, taşeron işçiler olarak bir araya geldik. Bu birlikteliğin önemli olduğunu, sendikalar bu süreçte harekete geçerse bu birlikteliğin daha da çok büyüyeceğini hissettirelim. Biz mücadeleye hazırız, harekete geçmek için daha ne bekliyorsunuz diye soralım” dedi.
Fon sisteminin fabrikalarda “Kıdem tazminatına güvence geliyor”, “Artık kıdem tazminatımızı daha rahat alabileceğiz” şeklinde tartışıldığını belirten Kanca Döküm fabrikasında çalışan bir işçi de “Hükümete yakın gazeteler ve televizyonlarda fon sistemi böyle anlatılıyor. Bu da işçilerin kafasını karıştırıyor. Bu toplantıların sürdürülmesi önemli. Daha geniş bir toplantı yapalım bir sonraki hafta. İşçi arkadaşlarımızı bilgilendirecek el ilanları hazırlayalım. Şimdi burada bir sonraki toplantının tarihini belirleyelim ve hep birlikte daha güçlü geçmesi için çaba harcayalım” dedi.
Otomotiv yan sanayisi durumundaki bir fabrikada çalışan genç bir kadın işçi de, genç işçilerin sosyal medyayı çok etkin kullandığına dikkat çekerek “Aynı zamanda sosyal medyada bu toplantıyı, aldığımız kararları diğer işçilere duyuracak sayfalar açalım. Bu sayfada hem fabrikalardaki tartışmaları paylaşalım. Hem planladığımız işleri, hem de fon sisteminin ne getirip, ne götürdüğünü” diye konuştu.
ALINAN KARARLAR
* Kıdem tazminatının gasbına karşı bir mücadele komitesi oluşturulması
* Türk-iş ve DİSK bölge temsilciliklerinin ziyaret edilmesi.
* Sosyal medyada sayfa açarak, bu sayfanın etkin kullanılması
* İki hafta sonra daha geniş bir toplantı yaparak yeni kararların alınması
* Yaygın bir bilgilendirme kampanyası yürütülmesi. Bu amaçla el ilanları, broşürler çıkarılması, afişler hazırlanması. (Kocaeli/EVRENSEL)