İşçileri sömürerek büyüyorlar
Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunun en başında işçilere düşük zam, 3 yıllık sözleşme ve kuralsızlık dayatan metal, otomotiv ve cam patronları var
Derya DURSUN
İstanbul
Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu açıklandı. Listenin en başında işçilere düşük zam, 3 yıllık sözleşme ve esnek çalışma dayatan metal, otomotiv, metal ve cam patronları var.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2016’ araştırması sonuçlarına göre, bu yıl da ilk sırada, Koç Grubuna ait 32 milyar 594 milyon lira üretimden satışları ile TÜPRAŞ yer aldı.
Listede ikinci ve üçüncü sırasında, yine Koç Grubu şirketleri olan Ford ve TOFAŞ yer aldı.
FAALİYET KÂRI YÜZDE 18.6
İSO 500 sonuçlarına göre, sanayi devlerinin üretimden satışları bir önceki yıla göre yüzde 8.8’lik artışla 490 milyar liraya, toplam faaliyet kârı yüzde 18.6 artışla 52.4 milyar liraya ve toplam ihracatı da yüzde 3.1 artışla 55.1 milyar dolara yükseldi.
Sanayi kuruluşları, elde ettikleri 52 milyar liralık esas faaliyet karının yarısından fazlasını ise finansman gideri olarak kaybetti.
TÜPRAŞ, İŞÇİLERE SEFALET DAYATMIŞTI
Listenin ilk sırasında yer alan TÜPRAŞ, nisan ve mayıs aylarında işçi eylemleriyle gündeme gelmişti. Sözleşme görüşmelerinde işçilerin ücretlerine sadece yüzde 4.75 zam yapmayı, normal çalışma sistemini değiştirmeyi ve üç yıllık sözleşme imzalamayı önermişti. Petrol-İş üyesi işçiler ise günlerce eylemler yaparak dayatmaları kabul etmemişti. Eylemler nedeniyle 3 yıllık sözleşme ve normal çalışmayı bitirme tekliflerini geri çekmek zorunda kalan TÜPRAŞ yönetimi, işçi ücretlerine ilk altı ay için yüzde 9 zam yapmıştı.
CAM PATRONU DA LİSTEDE
Grevleri hükümet tarafından yasaklanan ve günlerdir eylemler yapan cam işçilerinin patronu da listede yer aldı. Şişecam Grubuna bağlı Paşabahçe Cam (92), Trakya Cam (111), Trakya Yenişehir (286), Anadolu Cam (473) listede yer aldı. Şişecam patronu işçi ücretlerine yüzde 1.11oranında zam teklif edince Kristal-İş grev kararı almış, işçiler greve çıkmadan hükümet yasaklamıştı.
PETKİM VE METAL PATRONLARI EN ÖNDE
Sözleşme görüşmelerinin devam ettiği ve işçilere 3 yıllık sözleşme ve düşük ücret teklif eden PETKİM de listeye 17. sıradan girdi. PETKİM işçileri de bir süredir patronun dayatmalarına karşı eylemler yapıyor. Listenin en önünde ise MESS sözleşmeleri sırasında işçilere sefalet ücreti dayatan metal otomotiv patronları var. Ford listenin ikinci sırasında yer alırken, TOFAŞ üçüncü Renault ise dördüncü sırada yer aldı.
HER TÜRLÜ DESTEĞİ HAK EDİYORMUŞ!
Listenin açıklandığı basın toplantısında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, patronların her türlü desteği hak ettiğini ileri sürdü: “Türk sanayisi, finansman zorluğu, kur dalgalanmaları, sosyal, siyasal, terör ve jeopolitik olumsuzlukları barındıran bir yılda, ‘başarma’ azim ve kararlılığını korudu. Yüzde 3.9’luk büyüme performansıyla ekonominin en yakın yol arkadaşı, zor günlerin dostu olduğunu gösterdi. Türkiye’nin ilk 10 ekonomi arasına girmesine en güçlü katkıyı yapacak yegane sektör olan sanayi, üretim ekonomisine dönüş için her türlü desteği almayı hak etti” dedi.