Yılmazer: Cinayeti Engin Dinç ve jandarma örgütledi
Dink cinayetinden tutuklu Ali Fuat Yılmazer, İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in jandarma ile birlikte cinayeti örgütlediğini belirtti.
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin açılan davanın 45’inci duruşmasının ikinci oturumu İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.
‘TRABZON’UN TALEBİ ÜZERİNE ZENİT’İ GÖNDERDİK’
Duruşmada tanık olarak dönemin Bayburt İstihbarat Şube Müdürü Cengiz Özer dinlendi. Özer, Dink’i olay öncesinden tanımadığını söyledi. Resmi bir yazı olmadığını kaydeden Özer, görev defterine yazıp, il emniyet müdürü bilgisi dahilinde Muhittin Zenit’i Trabzon’a gönderdiklerini söyledi. Zenit’in Trabzon’dan döndükten sonra Trabzon’daki yetkililere bilgi verdiğini söyleyen Özer, Zenit için İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nden arandığını söyledi.
‘JANDARMA İLE ORTAKLAŞILDI’
Ali Fuat Yılmazer’in “Muhittin Zenit sizin odanızdan beni aradığını söyledi” diye sorması üzerine Özer, “Ben hatırlamıyorum” dedi.
Özer’in kendisi ile görüşmediği yönündeki iddiasını reddederek “Görüştük” diyen Yılmazer, Dink cinayetini aydınlatmaya çalışan tek kişi olduğunu iddia etti. Yılmazer, “Trabzon boyutuyla İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in pozisyonu şaibelidir. Engin Dinç jandarma ile ortaklaşarak bu cinayeti örgütlemiştir. Sistematik bir şekilde bu cinayeti örgütlediniz. Erhan Tuncel ne bildiğimiz gibi bir yardımcı istihbarat elamanıdır ne de bildiğimiz istihbarat müdürlüğü yapmıştır” diye konuştu. Yılmazer, Erhan Tuncel’in dinlenmesinin Engin Dinç tarafından engellendiğini ve mahkeme kararının Dinç tarafından sumen altı edildiğini söyledi.
‘HRANT DİNK DENİLİNCE YASİN HAYAL AKLA GELİRDİ’
Ardından tanık olarak Trabzon Emniyet Müdürlüğünde Büro Arşiv Görevlisi Abdullah Öztürk dinlendi. Öztürk, “Yasin Hayal’in telefonunu sorguladım. Olay günü idari büro olarak çalışıyordum. Büro amirimizin emriyle telefonlarına baktım. Bilinen bir şahıstı. Hrant Dink denilince Yasin Hayal akla gelirdi” dedi.
Fiş kayıtlarını incelerken raporları görmediğini ancak müfettişlerin incelemeleri sırasında raporların içeriğini gördüğünü söyleyen Öztürk, asıl bilgilerin dosyalarda kayıtlı olduğunu iddia ederek, “Cinayet ardından daha çok Yasin Hayal üzerinden konuşuldu” dedi.
‘İFADE VERDİĞİNDE ADANA SICAK MIYDI?’
Daha sonra Trabzon Emniyet Müdürlüğünde Büro Arşiv Görevlisi Arif Sarıkaya tanık olarak dinlendi. Sarıkaya, “15-20 gün oldu çalışmaya başladım. Yasin Hayal ile Erhan Tuncel isimlerini ilk defa cinayet sonrası duydum” dedi.
Tanık olarak dinlenen Trabzon İstihbaratta görevli İsmail Bayseç ise, Erhan Tuncel ile görüştüğünü söyledi. Bayseç, Erhan Tuncel’in olay ardından istihbarata geldiğini ifade etti. Bayseç’e olaya dair Adana Cumhuriyet Başsavcılığına talimatla verdiği tanık beyanları soruldu. Bayseç’in o dönemki beyanları ile çelişkili ifadeler vermesi üzerine mahkeme başkanı “İfade verdiğinde Adana sıcak mıydı” dedi.
Bolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nden başka suçtan tutuklu bulunan ve olay döneminde Trabzon İstihbaratta görevli tanık Sadık Turan Alp, SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Alp’ın tanıklık beyanları ardından duruşmaya Perşembe gününe kadar ara verildi. (DİHABER)