DİSK, İzmir'de kıdem için 16 Haziran'da iş bırakacak
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, İzmir İŞKUR İl Müdürlüğü önünde kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesini protesto etti.
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, yaptığı açıklama ile hükümetin kıdem tazminatını fona devretme inadından vazgeçmemesi durumunda, 15-16 Haziran Direnişi'nin yıl dönümünde yarım gün iş bırakacaklarını duyurdu.
DİSK Genel Merkezinin almış olduğu karar doğrultusunda, ülke genelinde birçok ille birlikte DİSK Ege Bölge Temsilciliği de İŞKUR il binası önünde kitlesel basın açıklaması yaparak hükümeti kıdem tazminatını fona devretmekten vazgeçmeye çağırdı. Açıklamaya, Genel İş, Birleşik Metal İş, Lastik İş, Güvenlik Sen ve Dev-Turizm İş üyeleri katıldı.
İzmir İŞKUR İl Müdürlüğü önündeki basın açıklamasına DİSK’e bağlı sendikaların şube yöneticileri, işyeri temsilcileri ve üyeleri katılırken açıklamada "Kıdem tazminatı iş güvencemizdir dokunma" pankartı açıldı ve "Kıdeme uzanan eller kırılır", "Kıdem hakkımız engellenemez", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "İşçi düşmanı işbirlikçi AKP" sloganları atıldı. KESK İzmir Şubeler Platformu da bütün çalışanların iş güvencesinin korunması talebi ile açıklamaya katıldı. Açıklamaya, TMMOB, HDP, ABF ve Konak Kent Konseyi yöneticileri de katıldı.
Basın metnini okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kıdem tazminatının işverenlerin ve hükümetin iddia ettiği gibi yük değil hak olduğunu vurgulayarak “Fona devir, kıdem tazminatının 10-15 güne düşmesi anlamına gelmektedir. Fona devir, iş güvencesinin iyice yok olmasıdır. Fona devir, işten çıkarmaların kolaylaşması demektir. Hükümet diyor ki kıdem tazminatı fonu işçinin yararınadır. Aklımızla dalga geçmeyin, işçiyle dalga geçmeyin! İşsizlik rekor kırarken, TÜİK rakamlarına göre 7 milyon işsiz varken işten çıkarmaların kolaylaşması işçinin yararına olabilir mi?” dedi.
‘FON DEĞİL, GARANTİ İSTİYORUZ’
İktidarların 42 yıldır kıdemi fona devretmeye çalıştığını ancak işçilerin mücadelesi sonucunda yapamadığını ifade eden Sarı şunları söyledi: Herkes bilsin, kıdem tazminatı hakkımızı kısıtlamaya ve ortadan kaldırmaya yönelik oyunlara izin vermeyeceğiz. Kıdem tazminatı hakkımızdan taviz vermeyeceğiz. Hükümetin kıdem tazminatında hazırladığı Truva atını reddediyoruz. Bireysel fonu reddediyoruz, garanti istiyoruz. Hükümet fon ısrarından vazgeçmelidir. Yapılması gereken kıdem tazminatına yönelik ihlallere son vermektir. Yapılması gereken kıdem tazminatı hakkının kullanımı önündeki engelleri kaldırmaktır. Fon dayatmasına sonuna kadar direneceğiz! Direnmekle yetinmeyecek, kıdem tazminatı hakkının geliştirilmesi ve garanti altına alınması için taleplerimizi yükselteceğiz!
Sarı son olarak şimdiki yaptıkları eylemlerin uyarı niteliğinde olduğunu, hükümetin kıdem tazminatının fona devri konusunda geri adım atmaması durumunda 15-16 Haziran Direnişi'nin yıl dönümünde 16 Haziran Cuma günü, Ege Bölge Temsilciliği olarak yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını ifade etti. Sarı, Türk-İş ve Hak-İş'e bağlı sendikaları da kıdem tazminatı için birlikte mücadeleye çağırdı. Açıklamada, grev ertelemeleri de protesto edildi.
'BÜTÜN İŞÇİLER İÇİN KIDEM TAZMİNATI'
DİSK'in açıklamasında, kıdem tazminatı ile ilgili talepler şöyle sıralandı:
- Bütün çalışanlar kıdem tazminatı hakkına kolayca erişebilmelidir. Bunun için hiçbir ayrım olmaksızın bütün işçilerin kıdem tazminatından yararlanması sağlanmalıdır.
- Kıdem tazminatının fona devri gündemden çıkarılmalıdır. Kıdem tazminatı doğrudan işveren yükümlülüğü olarak kalmalıdır.
- Kıdem tazminatı her türlü işten çıkarma ve istifa halinde süre koşulu olmadan ödenmelidir.
- Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır.
- İşverenin icra ve iflası hallerinde kıdem tazminatı alacakları devlet ve bankaların ipotekli alacaklarının önüne alınmalı ve ilk sıraya yükseltilmelidir.
- Kıdem tazminatı ödemeyen, ödemekten kaçınan işverenlere ağır yaptırımlar getirilmelidir.
- Kıdem tazminatı ile ilgili hükümler doğrudan 4857 sayılı İş Yasasının sistemi içine alınmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)